Hyppää pääsisältöön

Historia: Viikinkien jäljillä – Mikä selittää tarunomaisten merenkulkijoiden menestyksen?

Viikinkien 500-vuotinen valtakunta perustui merenkulkuun ja sodankäyntiin. Mikä viikingit tuhosi?
Viikinkejä tutkivat arkeologit vierailevat Etelä-Grönlannin vesillä. Viikinkien 500-vuotinen valtakunta perustui merenkulkuun ja sodankäyntiin. Mikä viikingit tuhosi? Kuva: BBC Yle TV1,historia: viikinkien jäljillä

TV1 lauantaisin 7. - 14.7.2018 klo 10.05 - 11.00
Areenassa 7 päivää

Viikingit olivat skandinaavisia sotureita, jotka tekivät ryöstöretkiä runsaat tuhat vuotta sitten. Viikingit herättivät kauhua vuosisatojen ajan Irlannista Kaspianmerelle.

Viikingit eivät olleet pelkästään ryöstäjiä, sillä he olivat myös kaupantekijöitä ja purjehtijoita, jotka matkasivat kauemmas kuin ketkään eurooppalaiset ennen heitä.

BBC:n kaksiosainen dokumentti paljastaa, että kylmäpäisyydestään tunnettu kansa oli ehkä inhimillisempi kuin on oletettu.

Mikä selittää viikinkien menestyksen?

Jälkiä viikingeistä jäi eri puolille Eurooppaa. Joukko arkeologeja on ryhtynyt selvittämään viikinkien salaisuuksia. Apunaan heillä on muun muassa kuudensadan kilometrin korkeudessa lentäviä satelliitteja.

Auttaako uusi tekniikka löytämään sellaisia todisteita viikinkiasumuksista Pohjois-Amerikassa, että ne muuttavat käsityksemme historiasta.

Viikinkien 500-vuotinen valtakunta perustui merenkulkuun ja sodankäyntiin, mutta miksi juuri he menestyivät ja mikä heidät tuhosi? Miten viikingit tekivät metalliesineitä, miten he rakensivat laivoja, jotka kestivät koviakin myrskyjä.

The Vikings Uncovered. Tuotanto: BBC, Britannia, 2016. Lukijana Petri Hanttu. Dokumenttisarja on esitetty Ykkösellä edellisen kerran 2017.

Viikinkien 500-vuotinen valtakunta perustui merenkulkuun ja sodankäyntiin, mutta miksi juuri he menestyivät ja mikä heidät tuhosi?
Satelliitteja tutkimuksissaan hyödyntävä arkeologi Sarah Parcak ja juontaja Dan Snow kaivauksilla Newfoundlandíssa. Viikinkien 500-vuotinen valtakunta perustui merenkulkuun ja sodankäyntiin, mutta miksi juuri he menestyivät ja mikä heidät tuhosi? Kuva: BBC yle tv1
Kommentit