Hyppää pääsisältöön

Iron Maidenin rauta pysyy kuumana vuosikymmenestä toiseen

”Hevi on maailman sivun ollut raskasta ja kovaa kamaa – monille ihan liian kanssa." Näin toteaa Iltatähti-ohjelman juontaja Mikko Alatalo vuonna 1981 esitellessään Iron Maidenin Wrathchild-musiikkivideon, joka on Ylen arkistojen varhaisinta tallessa olevaa Iron Maiden -materiaalia. Tästä lähtien yhtyeen tahti on ollut kova. Suomessa kymmeniä kertoja konsertoineen yhtyeen suosiosta kertoo myös sen runsas näkyvyys Ylen musiikkiohjelmissa.

Brittiläinen heavy-yhtye Iron Maiden julkaisi esikoisalbuminsa vuonna 1980. Yhtyeen basisti Steve Harrisin kokoama ryhmä oli vuosikymmenen puoliväliin mennessä noussut yhdeksi maailman suosituimmista metallibändeistä. Yhtye tunnetaan myös maailmanlaajuisesta ja erittäin omistautuneesta faniverkostostaan, joka matkaa yhtyeen mukana konsertista toiseen.

Tämä on luultavasti pisin kiertue, jonka tulemme ikinä tekemään.― Steve Harris vuonna 1984

Rockradio tapasi perustaja Steve Harrisin vuonna 1984, kun bändi oli konsertoimassa Helsingin Jäähallissa Mötley Crue -yhtyeen kanssa. Kyseinen konsertti oli Iron Maidenin kolmas Suomessa. Haastattelussa Harris kertoo muun muassa yhtyeen pitkästä World Slavery Tour –kiertueesta, jolla poppoo oli promoamassa Powerslave -levyään.

”Tämä on luultavasti pisin kiertue, jonka tulemme ikinä tekemään”, kertoo Harris. Lähes 200 konserttia käsittänyt kiertue on edelleen yhtyeen pisin. Haastattelussa sivutaan nopeasti myös keikkailua sosialistisissa maissa, joihin yhtye oli ulottanut massiivisen kiertueensa.

Powerslave-levyllä kuultiin Iron Maiden -klassikkoja kuten muun muassa Aces High sekä 2 Minutes to Midnight.

Number of the Beast -kappale kuuluu myös Iron Maidenin keikkakalustoon. Lista-ohjelmassa nähtiin kappaleen eksoottisempi live-versio Dortmundista vuodelta 1983.

Miehistö vaihtuu, mutta karavaani jatkaa kulkuaan

Bruce Dickinsonista tuli Iron Maidenin solisti vuonna 1981, kun kahdella ensimmäisellä levyllä laulanut Paul Di'Anno erotettiin rajujen elämäntapojensa vuoksi.

Kirjallisuutta, historiaa ja miekkailua harrastava Bruce Dickinson puhuu Rockstop-ohjelman haastattelussa muun muassa Iso-Britannian musiikkitilanteesta, mediasta, kurkun kunnossapidosta ja ihanneyleisöstä.

1990-luvulla yhtyeessä koettiin muitakin miehistönvaihdoksia. Vuodesta 1980 mukana ollut kitaristi Adrian Smith jätti kokoonpanon vuonna 1990, ja Janick Gers kiinnitettiin hänen tilalleen. Gers ja perustajajäseniin kuuluva Dave Murray kertovat Rockstop-ohjelman haastattelussa vuonna 1990 muun muassa kitaransoiton opettelusta, laulaja- ja kitaristisuosikeistaan ja laitteistoistaan.

"Ennen kuin liityin Iron Maideniin, minuun vetosi sen rehellisyys ja lahjomattomuus. Se ei koskaan tehnyt kompromisseja", sanoo tuore kitaristi Janick Gers.

1980- ja 1990-luvun taitteessa yhtye takoi oman genrensä hittejä kuin liukuhihnalta ja konserteissa yleisö suorastaan söi Iron Maidenin kädestä.

Bruce Dickinson erosi Iron Maidenista vuonna 1993.

Blaze Bayleyn aika vuosina 1994–1999

Bruce Dickinsonin lähdettyä yhtyeestä laulajaksi pestattiin Blaze Bayley, joka oli aiemmin laulanut muun muassa Wolfsbane-yhtyeen riveissä. Bayley lauloi kahdella Iron Maidenin albumilla, The X Factor vuonna 1995 ja Virtual XI vuonna 1998. Kumpikaan tuotos ei kuitenkaan vakuuttanut Iron Maiden -faneja sekä kriitikoita.

Me olemme tavallaan maailman suurin kulttiyhtye.― Blaze Bayley

Lista-ohjelmassa vuonna 1998 tavattiin yhtyeen rumpali Nicko McBrain ja laulaja Bayley. Yhtye oli konsertoimassa Helsingin Jäähallissa lämmittelijöinään Dirty Deeds sekä Helloween. Melko harvalukuinen yleisö oli saapunut seuraamaan Baylen kolmatta ja viimeiseksi jäänyttä esiintymistä Suomessa Iron Maidenin riveissä. Planet Hollywood –ravintolan tuotteisiin pukeutunut kaksikko valottaa heavyn ja Iron Maidenin paikkaa sen hetken musiikki-ilmastossa.

Man on the Edge -kappale oli X Factor -levyn enimmäinen single. The Angel and the Gambler -single lohkaistiin Virtual XI -levyltä vuonna 1998.

Dickinsonin paluu ja heavy metallin uskollisimmat fanit

Vuonna 1999 Bruce Dickinson palasi Iron Maidenin riveihin. Kitaristi Adrian Smith pyydettiin myös takaisin, joten yhtye jatkoi nyt kolmen kitaristin voimin. Suuresti odotettu paluu startattiin mittavalla The Ed Hunter -kiertueella. Puhelias brittiporukka tavattiin Helsingin keikalla Metalliliitto-radio-ohjelman juontajan Klaus Flamingin toimesta.

Lista-ohjelman toimittaja Meri-Tuuli Lindström tapasi Bruce Dickinsonin vuonna 2003. Tuolloin 45-vuotias laulaja kertoi haastattelussa muun muassa ammatistaan Iron Maidenin ulkopuolella. Lentokapteenina toimivalla Dickinsonilla oli kerrottavaa muun muassa siitä, miltä maailma näyttää kilometrien korkeudesta.

Dickinsonin ja yhtyeen eron syyksi laulaja kertoo olleen yksinkertaisesti tylsistymisen. ”Olin siinä iässä, että minun piti selvittää oliko jotain muuta järkevää, mitä voisin tehdä elämässäni”, toteaa Dickinson. Hän kertookin, että pieni tauko yhtyeen toiminnasta teki sen, että innostus oli palannut takaisin. Vokaaliakrobaatilla oli sanottavansa myös vuosituhannenvaihteen suositusta nu-metal-musiikkityylistä.

Kitaristi Janick Gers tavattiin Wimma!-ohjelmassa kesäkuussa vuonna 2000. Turun Ruissalon rannalla tehdyssä haastattelussa kitaristi kertoo muun muassa yhtyeen kitarasovituksista. Adrian Smithin liittyessä takaisin yhtyeessä oli nyt kolme kitaristia, joka takasi yhtyeelle ominaiset muhkeat kitarastemmat myös live-esiintymisissä. Gers avautuu myös tuntemuksistaan, kun laulaja Bruce Dickinsonin palasi takaisin Iron Maideniin sekä musiikkivideoiden tarpeellisuudesta.

Dickinsonin paluun jälkeen yhtye ei ole jäänyt vain vanhoja hittejä soittavaksi nostalgiakoneeksi vaan on julkaissut albumeita tasaiseen tahtiin sekä kiertänyt ahkerasti. 2000-luvulla Iron Maiden konsertoi isoilla areenoilla Suomessa yli kymmenen kertaa.

Uudenmaan uutisissa tavattiin kovanluokan Iron Maiden -faneja, jotka olivat kokoontuneet Merimelojien majalla Helsingissä. Noin 200 fanin tilaisuus kokosi maiden-faneja ympäri maailmaa. Yhtye onkin tunnettu fanaattisista kannattajistaan, jotka seuraavat bändiä maasta toiseen.

Uudenmaan uutisissa tavataan muun muassa kolumbialainen Emilio, joka on nähnyt yhtyeen huimat 170 kertaa. Videon lopussa rumpali Nicko McBrain sekä kitaristi Adrian Smith kertovat tuttuun kosiskelevaan tyyliin tunnelmiaan Skandinavian keikoistaan.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto

 • "Ilman unelmia ei voi elää tulevaisuuteen" – Chilen pakolaiset muistelevat vallankaappauksen kauhuja ja suomalaista solidaarisuutta

  Vuoden 1973 vallankaappaus sai suomalaiset aktivoitumaan.

  11. syyskuuta vuonna 1973 kenraali Pinochetin sotilaat aloittivat vallankaappauksen ja ryhtyivät tuhoamaan Chilen demokraattista järjestelmää. Stadionit muutettiin keskitysleireiksi, ihmisiä vangittiin, kidutettiin ja surmattiin. Elävän arkiston koostamassa artikkelissa entiset pakolaiset kertovat kokemuksiaan vankileireistä, kotiinpaluusta ja suomalaisesta solidaarisuudesta.

 • Chileläisen Alvarezin perheen pakolaisvuosista jäi muistoksi Turun murre – poika Luis palasi asumaan Suomeen

  Vaiheita pakolaisuudesta paluumuuttoon Ylen ohjelmissa.

  Alvarezit pakenivat Chilen syksyn 1973 vallankumouksen jälkeistä kaaosta ja vainoja Suomeen. Viisihenkinen perhe asettui Turkuun yli kymmeneksi vuodeksi, mutta palasi Chileen 1985. Suomeen sydämen siteet luonut vanhin poika Luis muutti kuitenkin takaisin Turkuun opiskelemaan. Perheen vaiheita on tallentunut Ylen ohjelmiin, joissa heitä saatellaan paluumatkalle vanhaan kotimaahan, käydään tapaamassa poliittisesti uudelleen järjestäytyvässä Chilessä sekä kuullaan perheen tarinaa aikuisena Turussa yliopistouran luoneen Luis Alvarezin kertomana.

 • Hard Rock Hallelujah! – Lordi rokkasi Suomelle euroviisuvoiton 2006

  Lordi toi Suomelle historiallisen euroviisuvoiton 2006.

  Finland twelve points! Suomi 12 pistettä! Kolme sanaa, joita harvoin on Euroviisuissa kuultu, mutta vuonna 2006 ne lausuttiin peräti kahdeksan kertaa. Lordi pokkasi Suomen ensimmäisen euroviisuvoiton kaikkien aikojen piste-ennätyksellä ja viisuhistorian ensimmäisenä hard rock -yhtyeenä. Elävän arkiston koosteessa muistellaan Lordin matkaa karsinnoista aina Kauppatorin yleisöennätyksen keränneisiin voitonjuhliin asti.

 • Elämä chileläispakolaisena Suomessa oli sopeutumista, kaipuuta ja kipeitä muistoja

  Chilen pakolaiset Suomessa 1970-luvulla.

  Syyskuun 11. päivä vuonna 1973 Chilessä alkoi vallankaappaus, jonka seurauksena tuhansia ihmisiä lähti maasta pakoon. Osa pakolaisista tuli myös Suomeen. Chileläissyntyisen ohjaajan Angelina Vasquezin ohjaama Kaksi vuotta Suomessa (1975) ja Matti Ijäksen ohjaama Vieras poika (1974) kertovat chileläispakolaisista Suomessa ja heidän lähtönsä syistä sekä taustoista.

 • Ystävyyttä ja hämäräbisneksiä Areenassa – kuusi asiaa, jotka yhdistävät kasarin ja ysärin seikkailusarjoja

  Kuusikko ja kuoleman varjot sekä muut sarjat Areenassa.

  Kalakukkoreseptin ryöväävät rosvot, huumerahojen perässä oleva prätkäjengi ja muut hämäräbisnekset houkuttelevat lapsia ja nuoria selvittämään rikoksia. Yhdeksän kesäistä jännitysohjelmaa on julkaistu nyt Areenaan ja ne ovat katsottavissa vähintään vuoden ajan. Listasimme kuusi asiaa, jotka yhdistävät näitä seikkailuja.

 • Laulajatar Aulikki Rautawaara oli ihailtu tähti – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  Muistamme syntymäpäivänä 2. toukokuuta.

  Aulikki Rautawaara oli häikäisevä kaunotar ja kansainvälinen sopraano, jota ihailivat kaikki, huippukapellimestareista aina marsalkka Mannerheimiin. Die Rautawaara liikkui 1930–1940-luvulla eurooppalaisissa kulttuurisalongeissa kuin kotonaan, ja hänestä kiinnostuivat niin äänilevyteollisuus kuin elokuvatuottajatkin.

 • "Yhtenäistä kansaa ei voi koskaan voittaa" – Chilen kansainvälinen solidaarisuusliike alkoi Helsingistä 1973

  Suomessa reagoitiin voimakkaasti Chilen verisiin tapahtumiin

  Presidentti Salvador Allenden hallituksen väkivaltaiseen kaatamiseen reagoitiin voimakkaasti pohjoismaissa ja etenkin Suomessa. Chilen vallankaappaus 11.9.1973 järkytti suuresti ja sai suomalaiset osoittamaan tukeaan Chilen kansalle välittömästi. Suomalaisten aktiivisuuden ansiosta kansainvälinen solidaarisuusliike järjestäytyi Helsingissä jo syyskuun lopussa 1973. Artikkeliin on koottu televisio- ja radioreportaaseja vallankaappauksen jälkeisien kuukausien ajalta.

 • Outi Nyytäjän kuunnelmat kuvaavat luonnikkaasti vallan ytimiä

  Outi Nyytäjän radiodraamoja nyt Areenassa

  Dramaturgi, käsikirjoittaja ja ohjaaja Outi Nyytäjä meni päin väkeviä aiheita. Huhtikuun 25. päivä 2017 kuolleen Nyytäjän radiotuotanto tarjoaa sarjoja, pistekuunnelmia ja kulttikirjojen dramatisointeja. Teksteissä punnitaan usein ihmisten välillä olevaa valtaa. Kuka saa tilaa – kuka ottaa tilan. Ja mitä siitä seuraa? Kieli ja valta ovat keskiössä Nyytäjän radiodraamoissa.

 • Chilen pakolaiset saivat Suomessa lämpimän vastaanoton ja voimistivat entisestään suomalaisten vahvaa halua auttaa

  Ensimmäiset pakolaiset saapuivat Chilestä 19.11.1973.

  Tiedot Chilen sotilasjuntan jatkamista väkivallanteoista järkyttivät sekä suomalaisia että virallista Suomea syys–lokakuussa 1973. Syntyi vahva halu auttaa juntan vainon kohteiksi joutuneita henkilöitä konkreettisesti. Ensimmäisen kerran historiansa aikana Suomi otti poliittisella päätöksellä vastaan ulkomaalaisia pakolaisia. Heistä ensimmäiset saapuivat Suomeen 19.11.1973.

 • Kansallisbaritoni Matti Lehtisen ura ei lopu koskaan – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  Onnittelemme syntymäpäivänä 24. huhtikuuta!

  Kun Ylen äänitearkistossa tekee haun Matti Lehtinen, saa tulokseksi yli tuhat osumaa. Huhtikuun 24. päivänä syntyneen Matti Lehtisen (s. 1922) lyyrinen ääni soi Yle Radio 1:n ohjelmistossa säännöllisesti ja näin luontaiset laulajanlahjat omaava baritoni jatkaa vuosikymmenestä toiseen yhtenä yleisön ehdottomista suosikkilaulajista.