Hyppää pääsisältöön

Kukkuu-leikki valmistaa elämään – nämä tärkeät taidot opetat lapsellesi leikin avulla

Vauva ja äiti
Vauva ja äiti Puoli seitsemän

Kaikki tietävät leikin: aikuinen piiloutuu käsiensä taakse ja ilmestyy pian piilostaan sanoen painokkaasti KUKKUU! Ja leikkikaverina oleva vauva nauraa hykertää. Kukkuu-leikki on usein ensimmäinen leikki, jota vanhemmat lapsen kanssa leikkivät. Leikki on niin yksinkertainen, että ei uskoisi miten tärkeä se on vauvalle hänen kehityksensä kannalta. Kehitysneuropsykologian dosentti Nina Sajaniemi listaa kolme asiaa, miten leikki kehittää lasta.

1. Lapsen turvallisuuden tunne kehittyy

Leikissä lapsi joutuu jännittämään hetken aikaa, mutta ympäristö on täysin turvallinen.Tällöin turvallisuuden tunne kehittyy. Tyyntyminen taataan lapselle nopeasti, kun aikuinen paljastuu piilostaan ja on yhdessä iloitsemisen aika.

"Kukkuu-leikki opettaa lapselle, että vaikka maailma on jännittävä paikka, niin se ei haittaa. Yhdessä turvallisen aikuisen kanssa siitä kyllä selvitään."

2. Lapsi oppii objektiivipysyvyyttä

Kukkuu-leikki opettaa vauvoille objektiivipysyvyyttä. Tällä tarkoitetaan sitä, että vaikka joku häviäisi hetkeksi aikaa näkyvistä, ei kohde häviä tästä maailmasta. Taito helpottaa lapsen eroahdistuksen käsittelyä.

”Piilotetut kasvot, jotka tulevat kohta esille vahvistavat sitä kokemusta, että asiat ovat olemassa vaikka ne eivät olekaan välittömästi näkyvillä."

3. Lapsen kommunikaatio kehittyy

Leikissä tapahtuva vuorotteleminen vahvistaa lapsen kommunikaation kehitystä. Kyseessä on esikielellinen kommunikointi, jossa tunteet ja virittäytyminen ovat tärkeitä.

"Ilman kukkuu-leikkiä lapsi jää paitsi erittäin tärkeästä harjoittelusta, joka valmistaa lasta monin eri tavoin elämään."

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän