Hyppää pääsisältöön

Reino Nordin kyllästyi heittereihin: “Musta tullaan aina puhumaan paskaa, mutta enää en pelkää sitä”

Reino Nordin uudisti itsensä artistina onnistuneesti, mutta huono maine seuraa häntä. Kysyimme Nordinilta, mistä tämä hänen omasta mielestään johtuu.

Reino Nordinin neljäs levy Antaudun julkaistaan perjantaina 24.2. // Kuva: YleX

Helsinkiläisravintolan kesäinen, täpötäysi terassi. Aurinkoinen päivä, ihmisillä hyvä mieli. Kolme uutta järkälemäistä hittiä, Puhu vaan, Otan sut haltuun ja Kato mua silmiin vuoden alun aikana julkaissut Reino Nordin astelee lavalle ja aloittaa keikkansa. Tunnelma on koholla, ja Nordin flirttailee yleisölle aurinkolasiensa takaa.

Jotain kuitenkin tapahtuu pian setin alkamisen jälkeen.

Nordin turhautuu ja keskeyttää kiroillen meneillään olevan kappaleen. Katsojat eivät hänen mielestään osaa taputtaa sen tahtiin tarpeeksi hyvin ja Nordin manaa “ettekste vittu osaa taputtaa?” mikkiin huutaen. Hämmentyneen oloinen yleisö hiljenee ja alkaa toistaa taputuksia uudestaan Nordinin oman esimerkin tahtiin.

Tämäkö on se hyväntuulinen, rakkauden lähettiläänä itseään pitävä aurinkoinen artisti, jollaisena Nordin puhuu itsestään, vai onko laulajalla vain huono päivä? Arkipuheessaan vuolaasti voimasanoja viljelevän Nordinin kiroilu sinänsä ei yllätä, mutta silti välikohtauksessa on ikävä sävy.

- Sä oot ymmärtäny jotain ihan väärin, Nordin sanoo hämmentyneenä, kun kerron kesäisestä keikkakokemuksestani kahdeksan kuukautta myöhemmin.

- Mähän vaan lietsoin jengiä ja jengi rupes taputtamaan. Monelle ei tullut tuollaista fiilistä kuin sulle, hän ihmettelee.

Intän silti vielä vastaan ja kerron Nordinin käytöksen tuntuneen myös mukana olleista ystävistäni ylimieliseltä ja epäkunnioittavalta.

- Tää on ongelma, jonka mä tiedostan kyllä, Nordin vakavoituu ja valittelee, että ihmiset saavat hänen “hätäisistä” spiikeistään usein väärän kuvan.

"Ihmiset pelkää sitä, kun niille sanoo jotain."― Reino Nordin

Kyseisellä keikalla yleisö ei Nordinin mielestä yksinkertaisesti osannut taputtaa.

- Kun tartuin asiaan ja huomautin siitä, yleisö oppi, laittoi kädet ylös ja oli mukana. Se tilanne vaati energiaa ja monen mielestä toimin ihan oikein. Olen todella pahoillani, jos sulle tuli ikävä fiilis, mutta monelta muulta sain erinomaista palautetta keikasta, Nordin selittää.

Hänen mielestään Suomessa suhtaudutaan asioihin usein liian vakavissaan.

- Ihmiset pelkää sitä, kun niille sanoo jotain. Ne luulee, että mulla on joku ongelma, kun yritän vain näyttää tilanteen heille. Että tässä te vaan möllötätte, kun tarvittaisiin energiaa.

Reikki 2.0

Sovitaan kesän terassikeikkakokemuksen olleen väärinymmärrys ja jatketaan puheella Nordinin musiikillisesta uudistumisesta.

Reikki 2.0. Hittejä ja yleisöä kosiskelevia, vastustamattomia koukkuja. Pinttyneen reggae-leiman karistaminen ja isojen yleisöjen saavuttaminen. Tätä kaikkea halusi JVG:n pyörittämälle PME Recordsille syksyllä 2015 siirtynyt Reino Nordin. Kymmenen vuotta musiikkia tehneen artistin tarve uudistua oli kova. Enää Nordin ei tekisi muka-uskottavaa materiaalia pienelle yleisölle tai marginaaliin, vaan olisi Reikki eli “Suomen Drake”, koko kansan poptähti.

Viisi uudella levy-yhtiöllä julkaistua biisiä myöhemmin voidaan todeta, että Nordin on saavuttanut tavoitteensa tai on ainakin kovaa vauhtia matkalla kohti sitä. Puhu vaan, Otan sut haltuun, Kato mua silmiin, Kosketa ja Momentumii ovat kaikki soineet taajaan radiossa julkaisunsa jälkeen. Kato mua silmiin on kerännyt Spotifyssa lähes 6 miljoonaa striimiä ja singlejen yhteenlasketut kuuntelut huitelevat jo lähellä 15 miljoonaa.

"Mä en tiedä mitään paskempaa kuin se, että jengi sanoo olevansa aito."― Reino Nordin

Sen sanominen ääneen, että tavoittelee hittejä, on monelle musapoliisille punainen vaate. Se herättää halveksuntaa ja pahoja puheita. Niitä Reino Nordin sai kuulla – mutta enää hän ei jaksa välittää niistä.

- Jengi puhuu ja on aina puhunu musta paskaa. Se kertoo vain siitä, että mulla on jotain, mitä ne haluaa tai jotain, mikä sytyttää ne. Itsellä mulla ei ole enää mitään pelkoa siitä, mitä jengi ajattelee musta. Sori vaan jätkät, mutta mä osaan laulaa, mä osaan laulaa niin hyvin, että sun muijafrendis diggaa siitä enemmän kuin sun huutamisesta!

Nordinin mielestä on pakko voida sanoa jotain siitä, mitä tekee. Tällä hän viittaa suoraviivaiseen hittitehtailumentaliteettiinsa ja uuden linjansa avoimeen esiintuomiseen. Nykyään Reino Nordinin musiikissa ei Nordinin itsensä mukaan ole enää kryptiikkaa.

- Mä en tiedä mitään paskempaa kuin se, että jengi sanoo olevansa aito. Lopetetaan se huutelu, että “kuvittelet sä olevas joku?”. Mä oon minä, tuolla on mikki, anna mä meen lavalle ja vedän, Nordin sanoo.

“Voit ampua mua lööpillä ja mä ammun takaisin biisillä”

Oli aika, jolloin Nordin välitti huutelijoista. Otti jopa itseensä ja huuteli takaisin. Iholla-sarjasta vuonna 2012 noussut kohu seuraa Nordinia vielä tänäkin päivänä. Ohjelman antamaa kuvaa naisia kaatavasta, vaimolleen huutavasta casanovasta on hankala karistaa.

Nyt Nordin itse sanoo muuttuneensa.

- Nykyään keskityn siihen, että korjaan itsessäni asioita. Olen oppinut vuosien saatossa, että katkeruuden tai turhautumisen esiintuominen ei hyödytä mitään, Nordin kertoo.

"Nykyään keskityn siihen, että korjaan itsessäni asioita."― Reino Nordin

- Voit ampua mua takaisin millä tahansa lööpillä ja mä ammun sua takaisin biisillä. Ja kun mä ammun sua takaisin biisillä, niin vaikka sä hermostuisit, sun lapses kuuntelee sitä ja mä voitan, hän jatkaa.

Pop-tähden kuuluu olla keikari

Palataan kuitenkin vielä hetkeksi siihen, millaisen kuvan Nordin haluaa itsestään yleisölleen antaa. Onko kiroileva ja kukkoileva, jopa pöyhkeä artisti tosiaan se, joka Reino Nordin haluaa olla lavalla?

- Kuka suomalainen poptähti ei ole pöyhkeilevä? Mielestäni pöyhkeilevä on typerä ja vähän loukkaava termi, koska kysymys on siitä, että olen lavalla keulakuvana. Miksi tehdä laiva, jonka keulakuva näyttää tikkurilalaiselta Ärrän myyjältä? Nordin sanoo.

- Totta kai mä olen keikari, mun pitää olla. Mä oon solisti, laulaja, pop-artisti ja isoin ihminen siinä huoneessa, kun on mun keikka, piste.

Viikon albumi

YleX:n Uuden musiikin ohjelmissa otetaan joka viikko lähempään tarkasteluun yksi tuore ja ajankohtainen kotimainen albumijulkaisu.

Uuden musiikin aamu- ja iltavuorossa sekä Uuden musiikin viikko -ohjelmassa kuulet Viikon albumi -artistin haastattelun sekä levyn biisiesittelyt.

Viikon albumin kappaleita kuunnellaan myös YleX:n muissa ohjelmissa koko viikko.

Eniten Nordinia harmittaa se, että hänen sanomisiaan ja tekemisiään tunnutaan ymmärrettävän tahallaan väärin.

- Minusta on hirveästi ennakkokäsityksiä. Oli jo silloin, kun olin 9-vuotias. Musta puhuttiin Kallion lukiossa lapsitähtenä, joka on ihan sekasin. Ihmisillä on odotuksia mua kohtaan ja kun heitän jotain huumoria, se voi kääntyä ihan sairaalla tavalla mua vastaan. Se on väärin ja sitä en halua, ei mulla ole mitään syytä vihata tai vittuilla kenellekään, Nordin sanoo.

- Pyydän ja rukoilen, että ihmiset lopettaisivat kenenkään arvioimisen huonolla ajattelulla. Mun mielestä siihen ei ole kenelläkään oikeutta. Siitä tulee vain paha olo. Tiedän, että julkisuuskuvani on ristiriitainen, mutta todellinen Reino on se aurinkoinen ja rakastava.

Reino Nordinin neljäs albumi Antaudun julkaistaan perjantaina 24. helmikuuta. Levy soi ennakkoon YleX:ssä Viikon albumina viikolla 8.

_Kuuntele Reino Nordinin Viikon albumi -haastattelu täältä._