Hyppää pääsisältöön

Ulkolinja: Oikea Eurooppa

Jatkuuko oikeistopopulistien voittokulku tulevissa vaaleissa?
Vihreiden Alexandr Van der Bellen (oik.) voitti oikeistopopulistisen vastaehdokkaansa Norbert Hoferin Itävallan presidentinvaaleissa joulukuussa. Oikeistopopulististen liikkeiden ennustetaan kuitenkin etenevän eri puolilla Eurooppaa. Jatkuuko oikeistopopulistien voittokulku tulevissa vaaleissa? yle tv1

TV1 torstaina 2.3.2017 klo 22.00 - 22.55, uusinta keskiviikkona 8.3. klo 23.05
Katsottavissa Yle Areenassa

Joulukuussa pienen Itävallan presidentinvaaleja seurattiin tarkkaan myös ulkomailla. Mielenkiinto johtui siitä, että Itävallasta oli mahdollisesti tulossa ensimmäinen Länsi-Euroopan maa, jota johtaisi oikeistopopulisti.

Vaaleissa toisella kierroksella olivat vastakkain vihreiden Alexander van der Bellen sekä äärioikeistolaisen Itävallan Vapauspuolueen FPÖ:n Norbert Hofer.

Itävallassa presidentiksi nousi lopulta Vihreiden Van der Bellen. Harva kuitenkaan uskoo, että kansallismielisen populismin nousu olisi taittunut Itävallan vaalitulokseen.

Ulkolinja: Oikea Eurooppa
Itävallan oikeistopopulistisen FPÖ:n presidenttiehdokas Norbert Hofer pääsi valokuviin Tullnin maatalousoppilaitoksen opiskelijoiden kanssa joulukuussa. Ulkolinja: Oikea Eurooppa ulkolinja: oikea eurooppa
Jatkuuko oikeistopopulistien voittokulku tulevissa vaaleissa?
Unkarista tulevia autoilijoita tarkastetaan Itävallan Nickelsdorfissa. Pakolaiskriisin myötä myös Itävalta on ryhtynyt rajatarkastuksiin. Jatkuuko oikeistopopulistien voittokulku tulevissa vaaleissa? yle tv1
Jatkuuko oikeistopopulistien voittokulku Euroopan tulevissa vaaleissa?
Serbian ja Unkarin rajalle juuttuneet pakolaiset odottavat karuissa oloissa pääsyä Unkariin ja EU:hun. Pakolaiskriisi on nostanut oikeistopopulistien suosiota. Jatkuuko oikeistopopulistien voittokulku Euroopan tulevissa vaaleissa? yle tv1

Jatkuuko oikeistopopulismin nousu?

"Tämä oli Pyrrhoksen voitto. Seuraavissa parlamenttivaaleissa FPÖ:sta voi tulla suurin puolue ja se voi kerätä kolmanneksen äänistä", ennustaa FPÖ:n ideologiksi usein tituleerattu euroedustaja Andreas Mölzer Ulkolinjan haastattelussa.

Muuallakin Euroopassa valmistaudutaan kansallismielisen populismin nousuun. Vaaleja on tulossa ainakin Ranskassa, Hollannissa ja Saksassa. Italiassa odotetaan päätöstä ennenaikaisista parlamenttivaaleista.

Brexitin ja Donald Trumpin myötä oikeistopopulismi on vahvassa myötätuulessa. Mölzer puhuu perinteisten valta-asetelmien muutoksesta. Sodanjälkeinen järjestelmä on Euroopassa paljolti perustunut keskusta-oikeistolaisiin ja keskusta-vasemmistolaisiin valtapuolueisiin. Nyt tuo järjestelmä on murtumassa.

Jatkuuko oikeistopopulistien voittokulku Euroopan tulevissa vaaleissa?
Opiskelija-aktivistit kampanjoivat näkyvästi oikeistopopulistista Norbert Hoferia vastaan Itävallan presidentinvaalien aikaan joulukuussa. Jatkuuko oikeistopopulistien voittokulku Euroopan tulevissa vaaleissa? yle tv1

Eurooppa Unkarin tielle?

EU:n sisällä populismista on jo kosolti kokemusta. Monet itäisen Keski-Euroopan maat ovat avoimesti haastaneet EU:n perinteiset arvot ja toimintatavat.

Näkyvin haastaja on ollut Unkarin Viktor Orbán. Pakolaiskriisin aikana Unkari on kauhistuttanut EU-kumppaneita tylyllä linjallaan. Kotimaassaan huippusuosittu Orbán on betonoinut asemansa lakimuutoksilla ja on ilmoittanut tavoittelevansa tyystin toisenlaista demokratiaa kuin mitä Brysselistä tarjotaan.

Nyt Itävallassa ja muissa läntisissä EU-maissa on noussut vahvoja poliittisia voimia, jotka mielellään kääntäisivät koko EU:n unkarilaiselle tielle.

Käsikirjoitus ja ohjaus: Marko Lönnqvist. Kuvaus: Ghadi Boustani. Tuotanto: Yle, 2017.

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.