Hyppää pääsisältöön

Amy on sydäntäsärkevä elokuva hukatusta lahjakkuudesta

Amy Winehouse
Amy Winehouse amy winehouse

Amy on viiden tähden dokumenttielokuva yhden tähden noususta ja tuhosta.

Dokumentti uusitaan Amy Winehouselle omistetussa Teemalauantaissa 22.9. klo 21. Teemaillan muut ohjelmat ovat Rockin klassikkolevyt: Amy Winehouse ja Amy Winehouse: Live at Porchester Hall.

Nuori Amy Winehouse. Kuva Asif Kapadian ohjaamasta, Oscar-palkitusta dokumenttielokuvasta Amy (2015).
Nuori Amy Winehouse. Nuori Amy Winehouse. Kuva Asif Kapadian ohjaamasta, Oscar-palkitusta dokumenttielokuvasta Amy (2015). Amy Winehouse,Amy,Asif Kapadia,teeman rockdokumentit,Teemalauantai,dokumenttielokuvat,musiikkielokuvat
En pyri tähdeksi, haluan vain laulaa."― Amy Winehouse

Asif Kapadian ohjaama dokumenttielokuva laulaja Amy Winehousesta on liikuttavaa, koskettavaa, sydäntäsärkevää ja raivostuttavaakin katsottavaa. Se on paitsi erinomainen musiikkielokuva ja taitavasti koottu henkilökuva myös järkyttävä tarina hukatusta lahjakkuudesta. Kapadia rakentaa monenlaisista arkistomateriaaleista ja läheisten avomielisistä haastatteluista muotokuvan tavallisesta tytöstä, jolla oli tavallisia ongelmia ja epätavalliset musiikilliset lahjat. Tästä yhdistelmästä syntyi suurenmoista musiikkia ja sekavaa elämää.

Musiikin historian suurimpiin blueslaulajiin verrattu lontoolainen Amy Winehouse (1983–2011) ehti tehdä lyhyen elämänsä aikana vain kaksi albumia, Frank (2003) ja Back to Black (2007). Hän kohosi nopeasti musiikkimaailman huipulle mutta tuli myös rytinällä alas. Hänen henkilökohtaisia ongelmiaan, huumeidenkäyttöä, alkoholismia, syömishäiriöitä ja sotkuisia ihmissuhteita riepoteltiin estoitta julkisuudessa. Kuuluisuus toi siipeilijöitä ja hyväksikäyttäjiä, ja kun alamäki alkoi, entiset ylistäjät liittyivät pilkkaajien kuoroon.

Amy Winehouse kuoli alkoholimyrkytykseen 27-vuotiaana.

Moniäänisessä elokuvassa Amya muistelevat niin ystävät ja kollegat kuin rakastetut ja perheenjäsenet. Kaikki heistä eivät herätä katsojissa sympatiaa. Elokuvassa korostetaan myös sitä, miten henkilökohtaisia, rehellisiä ja raadollisia Amy Winehousen laulujen lyriikat olivat. Ne ovat keskeinen osa elokuvan tarinaa. "Ensin tulivat laulut", Kapadia totesi luennoidessaan Helsingissä joulukuussa 2015. "Rakensin elokuvan kuin Bollywood-musikaalin."

Asif Kapadia puhuu dokumenttielokuvistaan Senna ja Amy Koura-seminaarissa Ylessä joulukuussa 2015.
"Laulut kertovat elokuvan tarinan", kertoi Amyn ohjaaja Asif Kapadia. Asif Kapadia puhuu dokumenttielokuvistaan Senna ja Amy Koura-seminaarissa Ylessä joulukuussa 2015. Kuva: Kati Sinisalo / Yle Asif Kapadia,elokuvaohjaajat,Amy

Kaikkien aikojen menestyneimpiin dokumenttielokuviin kuuluva Amy voitti parhaan dokumenttielokuvan Oscarin helmikuussa 2016. Se sai tv-ensi-iltansa Suomessa Teemalauantaissa helmikuussa 2017.

  • Amy. Britannia 2015. Dokumenttielokuva, ohjaus Asif Kapadia. (12)
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa