Hyppää pääsisältöön

JSN: Yle sai vapauttavan, Suomen Kuvalehti langettavan päätöksen

Julkisen sanan neuvosto ratkaisi 22.2. pidetyssä kokouksessaan kaksi ensimmäistä päätöstä ns. Terrafame-vyyhtiin liittyvistä kanteluista.

JSN antoi samanaikaiseen kuulemiseen liittyvistä kanteluista Ylelle vapauttavan ratkaisun ja Suomen Kuvalehdelle langettavan ratkaisun loppuvuoden 2016 uutisista.

Ratkaisut liittyvät Journalistin ohjeiden kohtaan 21, joka käsittelee samanaikaista kuulemista. Päätöksissä otetaan kantaa siihen, onko erittäin kielteisen julkisuuden kohteeksi joutuneita henkilöitä kuultu asianmukaisesti.

JSN painottaa, että kun jutussa esitetään tietoja, jotka asettavat henkilön tai tahon erittäin kielteiseen julkisuuteen, toimitusten on harkittava, onko samanaikainen kuuleminen välttämätöntä.

“Päätökset olivat odotettuja ja olen niihin tyytyväinen. Niissä painotetaan sitä, että journalismissa on syytä noudattaa reilun pelin sääntöjä”, sanoo Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan johtaja Atte Jääskeläinen.

Ylen vapauttava päätös liittyi 25.11.2016 julkaistuun verkkouutiseen ”Pääministerin sukulaisten omistamalla yrityksellä noin puolen miljoonan euron tilaus Terrafamesta”. Ratkaisu oli äänestyspäätös, joka syntyi luvuin 11–1, lisäksi yksi neuvoston jäsen äänesti tyhjää.

Suomen Kuvalehden langettava päätös samanaikaisen kuulemisen laiminlyönnistä koski 30.11.2016 julkaistua verkkojuttua ”Pääministeri Sipilä vaiensi Ylen: Uutisten johto hyllytti Sipilä-jutut – Ruben Stiller sai varoituksen”.