Hyppää pääsisältöön

Moni supertähti jätti Brit Awards -gaalan väliin – Beyoncé ei ollut edes nauhoittanut kiitospuhetta, vaikka voitti arvostetun palkinnon

Brit Awards -gaalassa eniten huomiota sai Katy Perryn esitys, joka oli kannanotto Donald Trumpia sekä Britannian pääministeri Theresa Mayta kohtaan.

Beyoncé voitti aiemmin tänä vuonna kaksi palkintoa Grammy-gaalassa. // Kuva: EPA / Mike Nelson

Brit Awards on Britannian tärkein vuosittainen musiikkipalkintogaala ja samalla yksi maailman merkittävimmistä musagaaloista.

Siitä huolimatta monet Brit Awardsissa palkintoja voittaneet artistit olivat päättäneet jättää eilen 22. helmikuuta järjestetyn gaalan kokonaan väliin.

Britannian parhaan musiikkivideon palkinnon pokanneesta One Directionista paikalla oli vain Liam Payne. Adele taas voitti Global Success -palkinnon kansainvälisestä menestyksestä, mutta ei ollut paikalla vastaanottamassa palkintoa. Adele oli nauhoittanut kiitospuheen, joka esitettiin sen jälkeen, kun hän oli voittanut palkinnon.

Myöskään parhaan ulkomaalaisen miessooloartistin Brit Awards -palkinnon voittanut Drake, parhaan ulkomaalaisen naissooloartistin palkinnon pokannut Beyoncé sekä parhaan ulkomaalaisen yhtyeen palkinnon napannut A Tribe Called Quest eivät olleet läsnä gaalassa.

Drake on tehnyt kiitospuhevideon, jolla hän muun muassa mainitsi saapuvansa gaalaan ensi vuonna.

Beyoncé ja A Tribe Called Quest eivät olleet edes nauhoittanut minkäänlaista kiitospuhetta.

Kyseessä saattoi olla artistien protesti gaalaa kohtaan: viime vuonna Brit Awards sai paljon kritiikkiä siitä, että yhdessäkään vain britannialaisia artisteja koskevassa palkintokategoriassa ei ollut ehdolla tummaihoista artistia, eikä kansainvälisissäkään kategorioissa ollut tummaihoista voittajaa. Viime vuoden gaalan yhteydessä Twitterissä levisi hashtag #BritsSoWhite, joka oli ottanut muotonsa Oscar-gaalan yhteydessä käytössä olleesta #OscarsSoWhite-hashtagsta.

On mahdollista, että viime vuoden #BritsSoWhite-kritiikillä on ollut merkitystä.

Erityisesti brittiräppäri Stormzy oli tyrmistynyt siitä, ettei hän ollut viime vuonna ehdolla missään kategoriassa. Viime vuonna Helsingin Flow Festivalillakin esiintynyt artisti oli julkaissut gaalaa edeltävän vuoden aikana useita kappaleita, jotka olivat menestyneet Britannian musiikkilistoilla. Lisäksi artisti oli muun muassa nostettu BBC:n Sound of 2015 -listalle.

Tänä vuonna Stormzy oli gaalassa ehdolla parhaan brittiläisen läpimurtoartistin kategoriassa. Palkinto meni kuitenkin Rag’n’Bone Manille, joka saapuu Ilosaarirockiin ensi kesänä.

Tänä vuonna gaala oli kuitenkin huomioinut monimuotoisuuden aiempaa paremmin. Nyt tummaihoisia artisteja oli ehdolla myös vain britannialaisia artisteja koskevissa kategorioissa. Myös grime-artistit oli nyt huomioitu gaalassa aiempaa paremmin.

On mahdollista, että viime vuoden #BritsSoWhite-kritiikillä on ollut merkitystä. Aiheesta pitää keskustella, jotta esimerkiksi valkoihoisten artistien suosimisesta ei tule pinttynyt tapa.

On kuitenkin huomioitava, että artistin ei tule päästä ehdolle ihonvärin vuoksi. Kyse on kuitenkin ensisijaisesti musiikista, ei mistään muusta.

Katy Perry korvasi Left Sharkin Donald Trump- ja Theresa May -luurangoilla

Brit Awardsin erikoisin ja mielenkiintoisin esiintyjä oli Katy Perry. Laulajan aiemmista esiintymisistä muistetaan etenkin vuoden 2015 Super Bowlin puoliaikashow, jossa hänen vierellään tanssinut haiasuun pukeutunut Left Shark, joka poikkesi koreografiasta ja veti omia tanssimuuvejaan esityksen aikana.

Nyt Perryn kanssa lavalla nähtiin tanssivia valkoisia taloja sekä kaksi luurankoa. Luurangot olivat pukeutuneet samalla tavalla kuin tammikuun lopussa Washingtonissa tavanneet Yhdysvaltojen Presidentti Donald Trump ja Britannian pääministeri Theresa May. May oli ensimmäinen ulkomaalainen pääministeri tai valtionpäämies, joka tapasi Trumpin tämän ollessa presidentti. May sai kotimaassaan kritiikkiä tapaamisen johdosta.

Perryn esitys ja sen sisältämät viittaukset herättivät huomiota sosiaalisessa mediassa.

Yhdysvaltojen presidentinvaalien aikana Katy Perry tuki avoimesti demokraattien ehdokas Hillary Clintonia.

Brit Awardsissa esiintyi myös vuoden brittiyhtyeenä palkittu The 1975. Gaalaesiintymisen vuoksi The 1975 joutui muuttamaan Euroopan-kiertueensa aikataulua. Bändin piti esiintyä Helsingin jäähallilla 25. helmikuuta, mutta se saapuukin YleX esittää -keikalle Helsingin Kaapelitehtaalle 14. kesäkuuta.

Katso kaikki Brit Awards -voittajat alta:

Vuoden brittialbumi

David Bowie, Blackstar

Brittisingle

Little Mix, Shout Out To My Ex

Brittiläinen miessooloartisti

David Bowie

Brittiläinen naissooloartisti

Emeli Sandé

Brittiyhtye

The 1975

Brittiläpimurto

Rag'n'Bone Man

Global Success -palkinto

Adele

Brittiartistin vuoden video

One Direction, History

Kriitikoiden valinta

Rag'n'Bone Man

Ulkomainen naissooloartisti

Beyoncé

Ulkomainen miessooloartisti

Drake

Ulkomainen yhtye

A Tribe Called Quest

Lue myös:

Grammy-gaalan ihanin ihminen oli Adele – kaikki mitä hän teki oli täydellistä, vaikka laulaja mokasikin livelähetyksessä

Tummaihoinen näyttelijä on historiallisesti ehdolla jokaisessa Oscar-kategoriassa – #OscarsSoWhite-keskustelulla on selvästi ollut merkitystä