Hyppää pääsisältöön

Näin suomalainen elokuva voittaa Oscarin – elokuvatuottajan kuusi vinkkiä

Oscar-patsaan kasvot
Oscar-patsaan kasvot Kuva: EPA / Kamil Krzaczynski Oscar-palkinto,KulttuuriCocktail

Suomalainen elokuva voittaa lähivuosina Oscarin tai Kultaisen maapallon. Näin arvioi elokuvatuottaja Kai Nordberg. Hän tuntee Hollywoodin lainalaisuudet, koska on kampanjoinut siellä viime vuosina kahden elokuvansa kanssa. KulttuuriCocktail kokosi vinkit menestystä janoaville.

Kai Nordbergin mukaan Oscarin tai Golden Globen eli Kultaisen maapallon voittaminen edellyttää loistavan elokuvan lisäksi pitkäjänteistä ja kekseliästä markkinointia. Menestyminen ulkomailla vaatii myös elokuvakulttuurin leveyttä. Mitä enemmän Suomessa tehdään hyviä elokuvia, sitä paremmat mahdollisuudet jokaisella niistä on.

Viime vuonna Nordbergin tuottama Miekkailija (2015) pääsi Golden Globe -ehdokkaaksi ja putosi Oscar-ehdokkaiden joukosta vasta loppusuoralla. Muita Nordbergin tuottamia elokuvia ovat esimerkiksi Armoton maa (2017), Tyttö nimeltä Varpu (2016) ja Musta jää (2007).

Nämä asiat Kai Nordberg on oppinut kampanjoidessaan elokuvakaupunki Los Angelesissa:

1. Tee yhteiskunnallinen draamaelokuva

Vieraskielisen elokuvan Oscaria ei voiteta genre-elokuvalla. Kilpailuun ei kannata lähettää suomalaista kauhua, komediaa, toimintaa tai trilleriä. Parhaiten pärjäävät inhimilliset tarinat, joissa yksilön kautta tarkastellaan jotain universaalia teemaa. Elokuvan pitää koskettaa ja olla joka osa-alueeltaan korkealaatuista käsityötä. Esimerkeistä käyvät iranilainen Nader ja Simin: Ero (2011), puolalainen Ida (2013) ja unkarilainen Son of Saul (2015), jotka voittivat patsaan kukin vuorollaan.

2. Voita ensin Euroopassa

Menestys eurooppalaisella festivaalilla on vahva ponnahduslauta valtameren taakse. Kun voittaa ensin merkittävän festivaalin pääsarjassa, menestys Oscareissa tai Kultaisissa maapalloissa on paljon todennäköisempää. Paras apu tulee Berliinin tai Cannesin palkinnoista, koska festivaalit ovat arvostettuja ja keväällä. Silloin syksyinen Oscar-kampanja lähtee käyntiin oikeaan aikaan. Jos eurooppalainen elokuva ei pärjää kotikentällään, se ei menesty Yhdysvalloissakaan.

3. Ole Hollywoodissa, koska siellä kaikki on henkilökohtaista

Voittaminen edellyttää sitä, että viettää aikaa Hollywoodissa ja tutustuu ihmisiin. Yksin ei pärjää. Asiat alkavat rullata, kun tutustuu henkilökohtaisesti amerikkalaisiin elokuvaihmisiin. Elokuvanteko on käsityötä, mutta niin on teoksen markkinointikin.

Kaikkein tärkein oppi on tämä: Hollywoodissa todellinen vaihdonväline ei ole dollari, vaan palvelukset. Kaikki tekevät niitä toisilleen koko ajan. Ihmiset eivät tee palveluksia vain hyötyäkseen itse myöhemmin, vaan koska auttaminen on tapana. Ilmapiiri on dynaaminen ja innostunut, koska hyvä kiertää aina takaisin.

Elokuvatuottaja Kai Nordberg
Elokuvatuottaja Kai Nordberg. Elokuvatuottaja Kai Nordberg Kuva: Erik Vierkens / Yle. Kai Nordberg,Miekkailija

4. Tee elokuva, jonka Sony Pictures Classics haluaa levittää

Käytännössä parhaat mahdollisuudet voittaa vieraskielisen elokuvan Oscar on elokuvilla, jotka levittää Sony Pictures Classics. Yksittäisistä ihmisistä vaikutusvaltaisin on yhtiön johtaja Michael Barker, jonka suosioon päässeelle elokuvalle aukeaa ohituskaista tiellä palkintogaalaan. Esimerkiksi Aki Kaurismäen Oscar-ehdokkaaksi valittu Mies vailla menneisyyttä (2002) oli Sonyn levittämä. Samoin viime vuoden voittaja Son of Saul ja tämän vuoden ehdokas Isäni Toni Erdmann (2016).

5. Rakenna markkinointi ammattilaisten varaan

Hyödynnä amerikkalaisten osaamista ja verkostoja Los Angelesissa. Miekkailijan Oscar-kampanja perustui kolmijalkaan, joka nojasi myyntiyhtiöön, pr-toimistoon ja ohjaaja Klaus Härön agenttiin.

Ohjaaja vietti paikan päällä pari kuukautta ja istui lukuisissa tapaamisissa päivittäin. Joka kerta mainittiin, että Härön elokuva on Suomen Oscar-ehdokas. Samalla mainoslauseella elokuvaa myytiin myös levittäjille ja tv-kanaville. Pr-toimisto järjesti esitykset ja oli yhteydessä Yhdysvaltain elokuva-akatemian jäseniin. He valitsevat Oscar-ehdokkaat ja palkinnonsaajat. Akatemiassa on yli 7000 kokenutta elokuva-alan ammattilaista, joista noin 300–400 osallistuu parhaan vieraskielisen elokuvan valintaan. Suurin osa jäsenistä on edelleenkin iäkkäämpiä, valkoisia miehiä.

Markkinointiin kannattaa kerätä rahaa joukkorahoituksella, koska se levittää samalla tietoa elokuvan olemassaolosta. Miekkailijan kampanjaa tehtiin myös ottamalla yhteyttä satoihin miekkailukerhoihin Yhdysvalloissa ja tviittaamalla viimeiset viikot 12 tuntia vuorokaudessa.

6. Tähtää maailmalle alusta asti

Suomessa on paljon lahjakkaita elokuvaohjaajia. Koulutus on pätevää, ja elokuvasäätiö ja muut alan ihmiset ovat tehneet hyvää työtä jo vuosia. Elokuvatuottajien on otettava kansainvälisyys tavoitteeksi jokaisen projektin alusta saakka. On tehtävä maailmanluokan elokuvia joka vuosi ja vietävä niitä festivaaleille ja levitykseen maailmalle.

Kannattaa muistaa, että elokuva-alan tulevaisuus on Aasiassa, erityisesti Kiinassa ja Intiassa. Sinne tähtäävät nyt kaikki muutkin kuin Renny Harlin, joka jo asuu Pekingissä. Verkostot ja liikesuhteet pitää siis rakentaa myös itään.

Kommentit