Hyppää pääsisältöön

Sairaalaan palannut narkomaaniäiti saa Marleenan kohtaamaan omat vaikeutensa – Sykkeen kahdeksas jakso osoittaa, että kaikilla ei ole samat mahdollisuudet onneen

Jos et ole vielä katsonut Sykkeen jaksoja Yle Areenasta, varo juonipaljastuksia.

Kuvassa Marleenaa näyttelevä Tiina Lymi. // Kuva: Yellow Film & TV/Yle

Jokainen voi vaikuttaa elämäänsä omilla valinnoillaan – mutta vain tiettyyn pisteeseen asti.

Eilen 22. helmikuuta televisiossa nähty Syke-sarjan neljännen kauden kahdeksas jakso Lävistetty on hyvä esimerkki siitä, että kaikki voi mennä päin mäntyä, vaikka tekisi mitä.

Jos et vielä ole katsonut kauden kahdeksatta jaksoa, lopeta lukeminen tähän.

Edellisessä jaksossa paljastui, että Toni (Markus Järvenpää) myy sairaalan hallintojohtajan Olavin (Carl-Kristian Rundman) kanssa laittomia lääkkeitä.

Jakso alkaa Johannan (Leena Pöysti) ja Tonin riidasta, jossa Johanna pitää mykkäkoulua ja Toni yrittää lepytellä vaimoaan. Tämä kohtaus vaikuttaa ensi näkemältä yhdentekevältä, mutta vasta jakson lopussa sen sisältämä sanoma aukeaa uudella tavalla.

- Haluan vain muistuttaa siitä, kuinka hyvin meillä on asiat, Toni sanoo suuttuneelle Johannalle.

Tuhoon tuomittu yritys

Jakson ensimmäinen potilastapaus on kiinnostava sekä lääketieteellisesti että tapaukseen liittyvän taustatarinan vuoksi.

Iiris (Iina Kuustonen) ja Artturi (Juha-Tapio Arola) hälytetään rakennustyömaalle, josta löytyy metalliputken lävistämä mies. Putki on jumittunut niin tiukasti kiinni mieheen, ettei hän juurikaan vuoda verta.

Mies viedään sairaalaan putki sisällään, ja kirurgit alkavat pohtia, kuinka mies voitaisiin leikata niin, että hän selviäisi hengissä.

- Uskomaton tuuri, ettei putki ole lävistänyt maksaa, Holopainen (Jarkko Niemi) toteaa poikkeuksellisen keissin nähtyään.

Samalla selviää, että Makeksi esittäytynyt mies (Ilja Mäkelä) on kauden toisessa jaksossa nähdyn narkomaaniäidin Jonnan (Alina Tomnikov) kumppani.

Oman lapsensa menettänyttä Marleenaa (Tiina Lymi) tilanne harmittaa. Sillä viimeksi kun Marleena näki Jonnan, tämä oli raskaana ja käytti huumeita. Marleenan onkin vaikea uskoa, että nyt lapsen saanut Jonna on pystynyt olemaan kuivilla.

Tapaus osoittaa hyvin elämän epäreiluuden. Narkomaaniäiti, joka hädin tuskin pystyy huolehtimaan itsestään, synnyttää terveen lapsen, kun taas äidiksi palavasti haluava joutuu näkemään, kun oma lapsi kuolee.

Jonnan tilanne saa kuitenkin Marleenan ajattelemaan omaa riippuvuuttaan. Ensimmäisellä tuotantokaudella huumeongelmista kärsinyt Marleena on ollut vähällä ratketa uudelleen hänen lapsensa kuoltua.

Lopulta Jonna tekee tärkeän päätöksen Marleenan puolesta, kun Jonnan mies Make menehtyy leikkauksessa. Jonna päättää antaa lapsensa Marleenalle, koska tietää, ettei selviä ongelmineen yksin.

- Mä rakastan sitä, mutta en halua, että joku päivä herään kahden viikon rännin jälkeen ja muistan, etten olekaan ruokkinut sitä, Jonna toteaa.

Jonnan ja Maken tapaus osoittaakin myös sen, kuinka vaikeaa päihdeongelmista kärsivän on päästä kuiville. Pelkkä tahdonvoima ei riitä, vaikka kyseessä olisi oma rakas lapsi.

Viimeinen pisara

Jakson toinen potilastapaus on myös hyvä esimerkki siitä, kuinka asiat voivat mennä väärään suuntaan, kun elämässä sattuu jokin odottamaton kriisi.

Sairaalan tuodaan kaksi nuorta tyttöä, joita on ammuttu koululla. Ensin tapausta luullaan kouluampumiseksi, mutta myöhemmin selviää, että parhaat ystävykset ovat riitautuneet.

Pamela (Ronja Välimäki) on varastanut vanhempiensa asekaapista aseen, jolla hän on ensin ampunut ystäväänsä Kreetaa (Ronja Haikka) ja sitten itseään.

Pamelan repusta löytyy hänen äidilleen osoitettu lappu, josta selviää ampumisen syy: Kreeta on levittänyt Pamelasta juoruja ja kuvia, joiden vuoksi Pamela on sitä mieltä, että hänen elämänsä on tuhottu.

Selviää myös, että ampumisesta lievemmillä vammoilla selvinnyt Kreeta on ollut vanhempiensa eron vuoksi niin hukassa, että on katkeroitunut ”täydellistä ydinperhe-elämää” viettävälle ystävälleen, ja siksi levittänyt juoruja.

Nuoruuden ajattelemattomuudesta ja tunnekuohuista johtunut ampuminen on hyvä osoitus siitä, että ongelmista kannattaa puhua ennen kuin on liian myöhäistä.

Omia ongelmiaan joutuvat miettimään myös Iiris ja Johanna, joiden on tehtävä vaikeita valintojen lastensa vuoksi.

Johanna ei uskalla paljastaa Tonin hämärähommia, koska haluaa suojella tytärtään. Iiris puolestaan saa opetuksen, kun juhliminen Artturin kanssa lähtee käsistä, ja Iiriksen poika katoaa hetkeksi.

Iiris päättää lopettaa juomisen, koska ei halua menettää lastaan, ja Johanna päättää ottaa eron Tonista.

Mutta paljastuvatko Tonin pahat puuhat? Entä miten käy Iiriksen ja Artturin, jotka viettävät yhä enemmän aikaa yhdessä?

Sarja nähdään TV2:lla keskiviikkoisin klo 21. Jaksot ovat nähtävillä myös Yle Areenassa.

Lue myös:

Ahdistaako niin paljon, että verisuoni meinaa poksahtaa päässä? – Sykkeen uusin jakso todistaa, että stressi on oikeasti hengenvaarallista

”Ihminen tekee, mitä on pakko” – Sykkeen uusimmassa jaksossa Iiriksen menneisyys saa uuden merkityksen, kun sairaalaan tuodaan ihmiskaupan uhri

Apua, selviääkö Marleena? – Sykkeen uusin jakso on täynnä kipua ja suuria menetyksiä

Analyysi tv-vuoteen 2016: Kultainen Venla -gaala kertoi sen, että suomalaiset vaativat laatua