Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Fysiikka pääkuva

2017 kevät: fysiikka

Fysiikan yo-koe ja YTL:n hyvän vastauksen piirteet

“Tällaista tehtävää en ole ennen nähnyt”

Kevään 2017 fysiikan kokeessa puhuttivat ilmastoon liittyvä tehtävä 12 ja betonisäkin nostamiseen liittyvä tehtävä 6. Toisaalta kokeessa oli tehtävä 8, joka oli kuin suoraan tärppilistalta. Lue asiantuntijoiden kommentit kokeesta!

Tehtävä 6

Fysiikan opettaja Jukka Hatakka
"Kaikkiaan tehtävä ei ole kovin tyypillinen lukiotehtävä. Kitkamomentin vastusmomentin huomioiminen tulee aika harvoin vastaan tunneilla.
C-kohta oli uudenlainen tehtävä. En muista tämäntyyppistä tehtävää koskaan ennen nähneeni. Luulen, että se on voinut olla aika vaativa."

Ylioppilastutkintolautakunnan sensori Leena Partanen
"Tehtävä vaatii loogisen päättelyketjun. Toivon, että fysiikan kirjoittajat nauttivat siitä, että vaikka he eivät tiedä, miten ratkaisu pitäisi tehdä, he lähtevät kokeilemaan. Ja kun tehtävä etenee, he huomaavat, että ahaa, näinhän se ratkaisu tulee!

Haluaisin, että kokeessa olisi aina tehtäviä, jotka oikeasti vaativat ongelmanratkaisua."

Jukka Hatakka
"Tämä tehtävä vaatii rohkeutta ja rohkeus palkitaan."

Katso koko tehtävästä käyty keskustelu Abitreenien lähetyksessä 15.3.2017:

Tehtävä 8

Jukka Hatakka
"Tehtävätyyppinä tämä on äärimmäisen tyypillinen kahdeksikko. Induktio on ehkä yleisin aihe, ja usein kasit ovat kuvaajatehtäviä. Tätä olisi melkein voinut pitää tärppinä, koska tämä on niin yleinen."

Katso koko keskustelu:

Tehtävä 13

Kevään 2017 yo-kokeen viimeinen tehtävä herätti ennakkoon ihmetystä. Aiheensa vuoksi tehtävä vaikutti siltä kuin biologian tai maantieteen tehtävä olisi eksynyt fysiikan kokeeseen. Miksi fysiikan kokeeseen päätyi ilmastotehtävä?

Leena Partanen
"Luonnonilmiöissä on todella paljon ristikkäisvaikutuksia. Kun tehdään mallinnuksia siitä, miten ilmakehä käyttäytyy, miten ilmasto muuttuu tai mitkä tekijät siihen vaikuttavat, fysiikan lait ja lainalaisuudet ovat silloin tärkeitä. Tehtävässä 13 ei kuitenkaan suoranaisesti ole kyse näistä ilmastomalleista, vaan tämä on enemmänkin yleissivistystä vaativa tehtävä.

Ajattelimme, että laitetaan tämä fysiikan kokeeseen ja herätellään siihen, että tämä on fysiikan keskeisimpiä asioita – avainasia tulevaisuudessa."

Jukka Hatakka
"Tärkeästä asiasta on kysymys. Erityisesti abiturienttisukupolven ehkä keskeisimpiä kysymyksiä on, miten tämän asian kanssa tullaan pärjäämään. Tehtävähän on lähtökohtaisesti fysiikkaa: fysikaaliset ilmiöt määräävät sen, miten säteily käyttäytyy ilmakehässä. Siinä mielessä pidän tehtävää hirveän hyvänä.

Epäilen, että hyvien pisteiden saamiseksi vastauksen painotuksen täytyy olla ilmiön fysiikan selittämisessä. Aivan kuten syksyn 2016 kokeen energia-aiheisessa tehtävässä 13 abiturientti saattoi kirjoittaa hyvän vastauksen, jossa oli kuitenkin vähän fysiikkaa. Silloin pistemäärä ei välttämättä ollut kovin korkea.

Abiturienttina minua olisi hieman pelottanut lähteä vastaamaan tähän. Osaisinko arvioida, mikä on fysiikan kokeen kannalta keskeistä?"

Katso koko keskustelu:

Abitreenien yo-koelähetys

Lähetyksessä ylioppilastutkintolautakunnan asiantuntijat vastaavat abien kysymyksiin päivän kokeesta ja pohtivat, mitä täydellisiin vastauksiin vaadittiin.
Ylioppilastutkintolautakunnan asiantuntija: Leena Partanen
Opettaja: Jukka Hatakka
Abiturientti: Helmi Huotilainen

Katso fysiikan yo-koelähetys tehtävittäin klipattuna.

Kommentit
 • 2021 syksy: fysiikka

  Fysiikan yo-koe ja vastaukset.

  Tällä sivulla pääset joko katselemaan Ylioppilastutkintolautakunnan laatimaa koetta (katseluversio) tai harjoittelemaan tekemällä sen itse (harjoittelukoe). Katseluversio ja hyvän vastauksen piirteet julkaistaan yo-koepäivänä ja harjoitteluversio mahdollisimman pian kokeen jälkeen.

 • 2021 kevät: fysiikka

  Fysiikan yo-koe ja vastaukset.

  Tällä sivulla pääset joko katselemaan Ylioppilastutkintolautakunnan laatimaa koetta (katseluversio) tai harjoittelemaan tekemällä sen itse (harjoittelukoe). Katseluversio ja hyvän vastauksen piirteet julkaistaan yo-koepäivänä ja harjoitteluversio mahdollisimman pian kokeen jälkeen.

 • 2020 syksy: fysiikka

  Fysiikan yo-koe ja vastaukset.

  Tällä sivulla pääset joko katselemaan Ylioppilastutkintolautakunnan laatimaa koetta (katseluversio) tai harjoittelemaan tekemällä sen itse (harjoittelukoe). Katseluversio ja hyvän vastauksen piirteet julkaistaan yo-koepäivänä ja harjoitteluversio mahdollisimman pian kokeen jälkeen.

 • 2020 kevät: fysiikka

  Fysiikan yo-koe ja vastaukset.

  Tällä sivulla pääset joko katselemaan Ylioppilastutkintolautakunnan laatimaa koetta (katseluversio) tai harjoittelemaan tekemällä sen itse (harjoittelukoe). Katseluversio ja hyvän vastauksen piirteet julkaistaan yo-koepäivänä ja harjoitteluversio mahdollisimman pian kokeen jälkeen.