Hyppää pääsisältöön

Brokeback Mountain, yksi 2000-luvun kovimmista leffoista tänään Yle Teemalla – viisi syytä, joiden vuoksi tämä rakkauselokuva pitää nähdä

Vaikka elokuva kertoo miesten välisestä rakkaudesta, olisi väärin puhua Brokeback Mountainista vain homoelokuvana.

Jack (Jake Gyllenhaal) ja Ennis (Heath Ledger).

Brokeback Mountain kertoo kahdesta yhdysvaltalaisesta cowboysta, jotka rakastuvat toisiinsa Wyomingin osavaltion tasangoilla 1960-luvulla. Se oli aikaa, jolloin miesten välisestä rakkaudesta ei vielä voinut puhua ääneen – tai ainakaan omia tunteitaan ei voinut näyttää.

Brokeback Mountainin traagisessa rakkaustarinassa on paljon samankaltaisuuksia Titanicin ja Romeo ja Julia -elokuvan kanssa. Elokuvan tuottaja James Schramus on kertonut saaneensa idean elokuvaan Titanic-elokuvan julisteesta.

Yle Teema esittää Brokeback Mountain -elokuvan tänään perjantaina 24. helmikuuta kello 21. Elokuva on nähtävillä Yle Areenassa 14 päivän ajan.

Valtaosa on taatusti nähnyt elokuvan, mutta näistä syistä se kannattaa katsoa uudemman kerran – tai katsoa se vihdoinkin sen ensimmäisen kerran.

1. Elokuva mursi tabuja ja herätti keskustelua

Brokeback Mountain kertoo edesmenneen Heath Ledgerin näyttelemän Ennis Del Marin ja Jake Gyllenhaalin esittämän Jack Twistin rakkaustarinan. Se mursi ison tabuun olemalla ensimmäinen isolla rahalla tehty Hollywood-elokuva, jossa cowboyt olivat homo- tai biseksuaaleja.

Tarinasta entistä vaikuttavamman tekee se, että Ledgerin esittämä Ennis oli saanut homovastaisen kasvatuksen. Kasvatuksesta huolimatta hän ei voinut tunteilleen mitään, vaikka yritti taistella niitä vastaan.

Elokuvaa pidetään yhtenä tärkeimmistä virstanpylväistä homoseksuaalien oikeuksiin liittyen. Sen tunnuslause on Love is a force of nature eli Rakkaus on luonnonvoima.

Elokuva herätti aikoinaan paljon keskustelua. Miesten välinen rakkaus nähtiin suurena syynä siihen, että elokuva ei voittanut ennakkosuosikin asemastaan huolimatta parhaan elokuvan Oscar-palkintoa. Muutama Oscar-akatemia jäsen myönsi julkisesti, että miesten välinen rakkaus oli heille liikaa.

Brokeback Mountainin sijaan parhaan elokuvan Oscar meni Crash-elokuvalle. Monet pitivät Crashin voittoa vääryytenä. Crashia on pidetty huonoimpana elokuvana, joka on voittanut Oscarin.

2. Elokuvaa ei tarvitse käsitellä vain ainoastaan homoseksuaalista kertovana leffana

Vaikka Brokeback Mountainin keskiössä on Ennisin ja Jackin välinen rakkaus, sen teema on suurempi kuin kahden miehen välinen suhde. Etenkin tarinan edetessä hahmojen sukupuolten ja seksuaalisen suuntautumisen merkitys vähenee.

Brokeback Mountain on homoelokuvaa enemmän tarina kahden ihmisen välisestä kaipuusta ja rakkaudesta. Tarinan hahmot voisivat yhtä hyvin olla vaikka Titanic-elokuvan Jack ja Rose, jotka tapailivat salaa sen vuoksi, että tulivat eri yhteiskuntaluokista. Brokeback Mountainissa miehet tapaavat salaa, koska miesten väliset suhteet oli pidettävä piilossa.

Salailun vuoksi elokuva kertoo myös siitä, kuinka yhteiskunnan normit estävät ihmisiä elämästä elämäänsä siten, kuten haluaisivat.

3. Heath Legder teki elämänsä roolisuorituksen

Lääkkeiden väärinkäyttöön menehtynyt Heath Legder muistetaan parhaiten Jokerin roolista Yön Ritari -elokuvasta, josta hän voitti postuumisti parhaan miessivuosan Oscar-palkinnon vuonna 2009.

Elokuva kertoo myös siitä, kuinka yhteiskunnan normit estävät ihmisiä elämästä elämäänsä siten, kuten haluaisivat

Oscarista huolimatta on kuitenkin mielipidekysymys, oliko Hedgerin paras rooli Jokeri vai Brokeback Mountainin Ennis.

Ennis on karun kasvatuksen ja nuoruuden elänyt elämän kovettama mies. Hän puhuu karkeasti, eikä hallitse hyviä käytöstapoja. Hän on vanhan liiton maskuliininen mies.

Ledger tulkitsee mahtavasti Ennisin sisällä olevan taistelun homoseksuaalisia tunteita vastaan. Hän ei itke eikä ole surullinen, vaan voi pahoin. Ennis ei aluksi anna itselleen oikeutta siihen, että voisi tuntea vetovoimaa toiseen mieheen.

Yksi elokuvan mielenkiintoisimmista hetkistä tapahtuu, kun Ennis syyttää kyyneleet silmissään Jackia siitä, että hänestä on tullut sellainen kuin on.

- En kestä sitä enää, Ennis jatkaa.

Ledger oli roolistaan parhaan miespääosan Oscar-ehdokkaana, mutta ei voittanut palkintoa.

4. Oscar-palkittu soundtrack

Brokeback Mountain palkittiin parhaan musiikin Oscar-palkinnolla. Sen musiikista vastasi pääasiassa argentiinalainen säveltäjä ja muusikko, kaksinkertainen Oscar-voittaja Gustavo Santaolalla.

Santaolalla sävelsi elokuvaan muun muassa Emmylou Harrisin esittämän kappaleen A Love That Will Never Grow Old, joka voitti parhaan kappaleen Golden Globe -palkinnon.

Emmylou Harris – A Love That Will Never Grow Old Santaolallan sävellysten lisäksi elokuvassa tuotiin ovelalla tavalla esille takavuosien country-hittejä. Eräässä kohtauksessa jukeboksista soi Linda Ronstadtin hilpeä pop-rock-biisi It’s So Easy, joka lyriikat liittyvät vahvasti elokuvaan.

People tell me love's for fools
Here I go breaking all the rules

Sattumaa? Tuskin.

Brokeback Mountain oli ehdolla monissa merkittävissä Oscar-kategorioissa, kuten parhaassa miespää- ja sivuosassa, parhaassa naissuvuosassa, parhaassa elokuvassa ja parhaassa kuvauksessa. Näistä elokuvaa ei kuitenkaan palkittu.

Oliko parhaan musiikin palkinto sellainen, joka oli ikään kuin pakko antaa, kun kyseessä oli niin merkittävä leffa?

5. Leffan viimeinen kohtaus tuo kyyneleet kyynisimmänkin silmiin

Brokeback Mountain on elokuva, jonka loppukohtaus on äärimmäisen koskettava. Kohtauksessa Legderin esittämä Ennis sanoo kolme sanaa. Ne eivät ole ne perinteiset I love you.

Vaan jotkin ihan muut.

Brokeback Mountain Yle Teemalla tänään perjantaina 24. helmikuuta kello 21. Voit katsoa elokuvan myös Yle Areenasta tai alta.

Lue myös:

1990-luvun kovin kulttileffa Trainspotting tänään telkkarissa – kuusi syytä, joiden vuoksi tämä huume-elokuva pitää nähdä