Hyppää pääsisältöön

Hieno ranskalais-englantilainen wieniläisklassikko Georges Onslow

Musiikinhistoriaa on totuttu kirjoittamaan suurena tarinana, jossa yksi suurmies ojentaa kapulan seuraavalle. Klassisen musiikin käsite on itsessään syntynyt juuri näin: 1800-luvulla Saksassa sai vallan ajatus musiikinhistoriasta eräänlaisena kehityskertomuksena, joka huipentui Wienissä vuosisadan vaihteessa Haydnin, Mozartin ja Beethovenin musiikissa. Heidän työnsä nostettiin klassikkoasemaan, ja niinpä näiden wieniläisklassikkojen musiikissa tiivistyy ajatus siitä, mitä klassinen musiikki on.

cd-levyn kansi
cd-levyn kansi CD-levyt

Kertomus on itsessään helppotajuinen, mutta harhaanjohtava. Erityisen silmiinpistävää tämä on ehkäpä saksalaisimpana pidetyn lajityypin, jousikvarteton kohdalla. Ottamatta mitään pois Haydnin ja Mozartin kvartettojen erinomaisuudesta ja väheksymättä niiden esikuvallisuutta 1800-luvulla, on huomautettava, etteivät Haydn ja Mozart suinkaan keksineet genreä. Sen juuret haarautuvat ympäri Euroopan, ja Haydnin aikalaisista muun muassa Luigi Boccherini oli merkittävä hahmo jousikamarimusiikin suosion nousussa ja lajin kehityksessä.

Samalla tavoin Robert Schumannin ja Felix Mendelssohnin rinnalla vaikutti 1800-luvun alkupuolella suuri joukko vaihtelevia hahmoja — eräät heistä hyvinkin erinomaisia säveltäjiä. Yksi tällainen oli vuonna 1784 englantilaisranskalaiseen aateliskotiin syntynyt Georges Onslow, jota Schumann piti merkittävimpänä Haydnin, Mozartin ja Beethovenin perinnön jatkajana Mendelssohnin ohella.

Onslow’ta pidettiin elinaikanaan suuressa arvossa. Hän sävelsi huomattavan tuotannon, johon kuuluu muun kamarimusiikin ohessa 70 jousikvartettoa ja -kvintettoa sekä neljä sinfoniaa ja neljä oopperaa, joista kolme esitettiin Pariisin Opéra Comiquessa. Elan-jousikvintetti on aloittanut työn Georges Onslow’n jousikvintettien parissa, ja sen ensimmäinen julkaisu täydentää musiikinhistorian kertomusta hyvin kiinnostavalla tavalla.

Georges Onslow kirjoitti jousikvintettonsa Boccherinin tapaan pääosin lisäämällä jousikvartettiin toisen alttoviulun tai sellon. Sattuman kautta yhden hänen kvintettonsa esityksessä alemman sellostemman soittaja korvautui kontrabasistilla. Onslow ihastui matalan soittimen tuomiin soinnillisiin mahdollisuuksiin niin, että alkoi heti laatia muihinkin kvintettoihinsa vaihtoehtoisia kontrabassostemmoja. Elan-kvintetin levyttämästä kahdesta kvintetosta ensimmäisessä, d-mollissa nro 20 onkin useita kontrabasson soolojaksoja.

Elan-kvintetti soittaa Onslow’ta laadukkaasti ja tasapainoisesti, sävykkäästikin, säveltäjään selvästi uskoen. Klassisromantikkona Onslow kestäisi varmasti myös hieman väritystä, voimakkaampaa karakterisointia ja henkilökohtaisempaa otetta – mutta toisaalta näin hänen kvintettonsa saavat loistavan käyntikortin jousimusiikin ystäville.

“Georges Onslow: String Quintets vol. 1”. - Georges Onslow: Jousikvintetot nro 20 ja 26. - Elan-kvintetti. (Naxos, 8.573600)

Kuuntele Uudet levyt 24.2.2017, toimittajana Ville Komppa.

 • John Luther Adamsin äänimaisema pitää otteessaan

  John Luther Adamsin äänimaisema pitää otteessaan

  Yhdysvaltalainen John Luther Adams (s. 1953) tunnetaan vahvoja mielikuvia ja tilavaikutelmia tuovista äänimaisemistaan. Nyt päätöksensä saa 2010-luvulla valmistunut orkesteriteosten trilogia. Ensin oli Become River, sitten menestysteos Become Ocean, ja viimeisimpänä nyt ensilevytyksensä saanut Become Desert.

 • Mälkin ja HKO:n pirteää Bartókia

  Mälkin ja HKO:n pirteää Bartókia

  Maltillista levytystahtia ylläpitävä Helsingin kaupunginorkesteri on ylikapellimestarinsa Susanna Mälkin johdolla taltioinut Béla Bartókin varhaista näyttämömusiikkia.

 • Heinisen tuttuja uutuuksia

  Heinisen tuttuja uutuuksia

  Viime vuonna 80 vuotta täyttänyt Paavo Heininen tunnetaan sävellystuotantonsa lisäksi ennen kaikkea opetustyöstään. Heininen on arvostettu pedagogi, joka Sibelius-Akatemian sävellysprofessorin virassa toimiessaan oli taidemusiikin alueella merkittävä esteettisten suuntaviivojen määrittäjä Suomessa.

 • Dalbavien taidokkaita orkesterisoivuuksia

  Dalbavien taidokkaita orkesterisoivuuksia

  Hienostuneita sointivärejä, vivahteikasta orkestrointia sekä perinteistä virtuoosisuutta. Ainakin näitä voi kuulla tuoreelta Seattlen sinfoniaorkesterin omalta julkaisulta, joka sisältää orkesterin entisen nimikkosäveltäjän Marc-André Dalbavien (s. 1961) pääosin solisteille ja orkesterille laatimaa musiikkia.