Hyppää pääsisältöön

Kuntavaalit 2017 Ykkösellä

Kuntavaalit 2017 -tulosillan juontavat Johanna Vesikallio ja Matti Rönkä.
Kuntavaalien tulosillan sunnuntaina 9.4. juontavat Johanna Vesikallio ja Matti Rönkä. Kuntavaalit 2017 -tulosillan juontavat Johanna Vesikallio ja Matti Rönkä. Kuva: Yle Kuvapalvelu Kuntavaalit 2017,yle tv1

Kevään kotimaan politiikan kuuma aihe on kuntavaalit.

Yle tarjoaa vaalitenttejä, ehdokkaiden esittelyjä, vaaliteemojen analyysejä sekä kuntapolitiikan valtakunnallisia ja paikallisia puheenaiheita tv:ssä, radiossa ja netissä suomeksi, ruotsiksi, saameksi ja viittomakielellä.

Tänä vuonna Yle yhdistää vaalikoneen ja vaaligallerian. Kaikki kuntavaaliehdokkaat saavat mahdollisuuden vastata tuttujen vaalikonekysymysten lisäksi kolmeen kysymykseen videomuodossa. Ehdokkaiden suuresta määrästä johtuen videot toteutetaan tällä kertaa siten, että ehdokas tallentaa itse videovastaukset Ylen palvelussa samalla kun vastaa vaalikoneen kysymyksiin. Suurelle yleisölle palvelu aukeaa maaliskuun alkupuolella. Lue lisää Ylen vaaligalleriasta täältä.

Uutisluokka: Kuntavaalit


TV1 tiistaina 28.2.2017 klo klo 19.00 - 20.00
Katsottavissa Yle Areenassa

Kevään vaaliohjelmisto lähtee käyntiin Yle Uutisluokan puheenjohtajatentillä. Juontajina nähdään nuoria uutisluokkalaisia yhdessä toimittaja Sanna Savikon kanssa, ja haastateltavina ovat kahdeksan suurimman puolueen nuorisojärjestöjen puheenjohtajat.

Mitä päätöksiä nuoret odottavat muun muassa koulutuksesta, vapaa-ajan toiminnasta tai terveyspalveluista, ja miltä kuntien tulevaisuus nuorten silmin näyttää? Lähetyksessä on mukana yli sata uutisluokkalaista ympäri Suomen, kun puheenjohtajat vastaavat kysymyksiin studioyleisön edessä.

Lähetyksen juontavat uutisluokkalaiset Helmi Peräkylä, Ville Nordström, Saara Kailasalo, Konsta Saranpää, Lotta Enroth ja Rasmus Harmanen.

Kuntavaalit 2017: Puheenjohtajatentti

Kuntavaalit 2017 -puheenjohtajatentin juontavat Seija Rautio ja Jan Andersson.
Puheenjohtajatentit juontavat Seija Rautio ja Jan Andersson. Kuntavaalit 2017 -puheenjohtajatentin juontavat Seija Rautio ja Jan Andersson. Kuva: Yle Kuvapalvelu Kuntavaalit 2017

TV1 tiistaina 7.3.2017 klo 21.00 - 22.30 ja torstaina 6.4. klo 21.05 - 22.35
Katsottavissa Yle Areenassa

Kahdeksan eduskuntapuolueen puheenjohtajat kohtaavat vaalien alla kahdesti TV1:n puheenjohtajatenteissä, joita juontavat Jan Andersson ja Seija Rautio.

Puolueista mukana ovat kaikkien puolueitten puheenjohtajat, keskustan Juha Sipilä, kokoomuksen Petteri Orpo, perussuomalaisten Timo Soini, SDP:n Antti Rinne, vihreiden Ville Niinistö, vasemmistoliiton Li Andersson, RKP:n Anna-Maja Henriksson ja kristillisdemokraattien Sari Essayah.

Ensimmäisessä puheenjohtajatentissä tiistaina 7. maaliskuuta keskustellaan siitä, miten kuntien velvollisuudet muuttuvat kesken kunnallisvaalikauden. Mitä kunnille tapahtuu kun valtaa viedään maakuntatasolle, ja mitä palveluita kuntalainen saa ja mistä?

Jälkimmäinen tentti nähdään muutama päivä ennen vaali-iltaa, torstaina 6. huhtikuuta, ja silloin arvioidaan kampanjoissa esiin nousseita kysymyksiä.

Katsojat voivat kommentoida vaalitenttiä reaaliaikaisesti Twitterin kautta.

Puoluepäivä

Puoluepäiviä juontavat Jan Andersson, Marja Sannikka ja Kirsi Heikel.
Puoluepäivät juontavat Jan Andersson, Marja Sannikka ja Kirsi Heikel. Puoluepäiviä juontavat Jan Andersson, Marja Sannikka ja Kirsi Heikel. Kuva: Yle Kuvapalvelu yle tv1

TV1 tiistaista torstaihin 14.3. - 29.3. klo 20.00 - 20.30 ja 21.00 - 21.45 ja 30.3. klo 21.05 - 22.35
Katsottavissa Yle Areenassa

Kuntavaalien alla järjestettävän Puoluepäivän aikana esitellään puolueen vaaliteemoja, ehdokkaita ja näkemyksiä ajankohtaisista kuntavaalikysymyksistä verkossa, radiossa ja televisiossa, valtakunnallisesti ja alueellisesti.

Puoluepäivän ilta huipentuu puoluejohtajan suoraan tv-puheeseen klo 20 ja puheenjohtajatenttiin klo 21 jälkeen TV1:ssä.

Maailmalla poliittisia puheita odotetaan kiihkeästi ja niille annetaan suurta painoarvoa. Yle haluaa nostaa poliittisten puheiden arvostusta myös Suomessa tarjoamalla eduskuntapuolueiden puheenjohtajille mahdollisuuden puhutella kansalaisia suoralla tv-puheella. Puhetta klo 20 alkavassa lähetyksessä arvioivat politiikan asiantuntijat. Ohjelman juontaa Marja Sannikka.

Illan pääuutisten jälkeen nähtävässä puoluejohtajan tentissä kysytään kunkin puolueen kuntavaalien tärkeimmistä ja kiinnostavimmista asioista. Puolueita haastetaan menneistä ja tulevasta, tehdyistä päätöksistä ja asetetuista tavoitteista. Esillä ovat muun muassa terveydenhoito ja koulutus. Tenttejä juontavat Jan Andersson ja Kirsi Heikel.

Puoluepäivien aikataulu: tiistaina 14.3. Kokoomus, keskiviikkona 15.3. SDP, torstaina 16.3. Kristillisdemokraatit, tiistaina 21.3. Keskusta, keskiviikkona 22.3. Vasemmistoliitto, torstaina 23.3. RKP, tiistaina 28.3. Vihreät, keskiviikkona 29.3. Perussuomalaiset ja torstaina 30.3. pienpuolueet.

Kuntavaalit 2017 tulosilta

TV1 sunnuntaina 9.4.2017 klo 19.30 - 20.30 ja klo 20.45 - 00.00
Katsottavissa Yle Areenassa, myös viittomakielinen lähetys

Kuntavaalien tulosta ja tunnelmia seurataan vaali-iltana tulosstudiossa Pasilassa, Helsingin Kuntatalossa ja kaikkien eduskuntapuolueiden vaalivalvojaisissa.

Illan aikana kuullaan myös, minkälaisia kuntapäätöksiä odotetaan muun muassa Utsjoella, Vaasassa, Tampereella, Turussa, Rääkkylässä ja Lappeenrannassa.

Suoraa lähetystä juontavat Johanna Vesikallio ja Matti Rönkä. Asiantuntijoina vaalitulosta analysoivat Sami Borg ja Ari Hakahuhta.

Vaaliohjelmat viitottuna ja tekstitettynä

TV1:n puheenjohtajatentit uusitaan keskiviikkona 8.3. ja perjantaina 7.4. klo 15.15 alkaen viittomakielelle tulkattuna. Tuloslähetyksestä 9.4. tarjotaan viittomakielinen lähetys suorana Yle Areenassa klo 19.30 alkaen.

Puoluepäivien lähetykset ja puheenjohtajatentit tekstitetään seuraavan päivän uusintoihin suomeksi huonokuuloisia katsojia varten. Tulosillan lähetys Yle TV1:ssä puolestaan tekstitetään suorana.

Kommentit