Hyppää pääsisältöön

Paradise Oskar edusti Suomea Euroviisuissa – sen jälkeen hän on tehnyt biisejä Isac Elliotille ja laulaa nyt kansainvälisen huippu-DJ:n tuoreella sinkulla

Tämän hetken soitetuin kappale Saksan radioissa on osittain Paradise Oskarin eli Axel Ehnströmin käsialaa.

Paradise Oskar eli Axel Ehnström laulaa Lost Frequenciesin tuoreella kappaleella. // Kuva: Henkka Niemistö

Paradise Oskar on artisti, joka teki mies ja kitara -tyylistä musiikkia 2010-luvun alussa. Axel Ehnström taas on kansainvälisestikin tunnettu biisintekijä, joka laulaa huippu-DJ Lost Frequenciesin tuoreella All or Nothing -sinkulla.

On jännittävää, että Paradise Oskar ja Axel Ehnström ovat sama henkilö.

Paradise Oskar edusti Suomen vuoden 2011 Euroviisuissa Da Da Dam -kappaleella. Odotukset olivat kovat, sillä eurooppalaiset toimittajat olivat nostaneet hänet viisujen suosiksi.

- Ja mieti, vielä toissapäivänä mulle tuli joku viesti, että se biisi on paras ikinä, Ehnström sanoo YleX:lle.

Viisuissa Paradise Oskar jäi sijalle 21. Sijoitusta tärkeämpää oli se, että nyt Ehnström oli päässyt mukaan musaskeneen. Hän sai levytyssopimuksen ja julkaisi albumin. Ehnström oli myös hetken aikaa Satin Circus -yhtyeen laulaja.

"Biisintekeminen on se mun juttu, ei teini-idolina oleminen."― Axel Ehnström

- Sen jälkeen kun huomasin, että biisintekeminen on se mun juttu, ei teini-idolina oleminen. Aloin tekemään muille biisejä, Ehnström kertoo.

Ehnström lauloi tuohon aikaan, vuonna 2011, samassa kuorossa tuottajalupaus Joonas Angerian kanssa. Kaksikko tuumi, että Suomessa ei ollut Teemu Brunilan lisäksi kovin montaa muuta henkilöä, joka kirjoittaisi englanninkielisiä poppibiisejä. Niinpä he päättivät kirjoittaa muutamia biisejä yhdessä. Ehnströmillä ja Angerialla oli käytössä kunnon studiofasiliteetit, kun Angeria oli työharjoittelussa Neo Music -kustantamolla.

Sitten tapahtui jotain, joka oli Ehnströmin uran kannalta erittäin tärkeää.

Neo Musicilla tuli käymään pikkupoika, jonka nimi oli Isac Elliot. Hän etsi levy-yhtiötä ja biisejä. Ajateltiin, että tämä on hyvä juttu ja että hänellä on hyvä ääni.

Ehnström ja Angeria ryhtyivät yhteistyöhön Elliotin kanssa. Lopputuloksena syntyi kolme kappaletta, jotka päätyivät Elliotin Wake Up World -levylle. Näistä kappaleista suurin oli New Way Home, jonka Ehnström kirjoitti yhdessä Angerian, englantilaisen Ilan Kidronin ja norjalaisen Alexander Austheimin kanssa.

New Way Home oli Elliotin debyyttisinkku ja on edelleen hänen isoin kappaleensa.

Ehnström alkoi saada entistä enemmän nimeä. Hän tutustui Jonas Karlssoniin, jonka sisko Pernilla Karlsson edusti Suomea Euroviisuissa vuonna 2012. Karlssonin kautta Ehnström päätyi kirjoittamaan biisejä Anna Abreun levylle päivän varoitusajalla. Pian Ehnström palkattiin kustannusyhtiö Elements Musicille sanoittajaksi ja säveltäjäksi.

Vuosien aikana Ehnström on ollut tekemässä biisejä Elliotin ja Abreun lisäksi muun muassa Kasmirille, Robinille, Nopsajalalle, Lucasille, Reino Nordinille ja JVG:lle.

Näiden lisäksi Ehnström on tehnyt yhteistyötä monien keskieurooppalaisten isojen nimien kanssa. Viime perjantaina 17. helmikuuta ilmestyi belgialaisen DJ Lost Frequenciesin uusi sinkku All or Nothing, jossa Ehnström on laulajana.

Lost Frequencies on se artisti, jonka vuoden 2015 megahittiä Are You With Me on kuunneltu Spotifyssä yli 350 miljoonaa kertaa.

Lost Frequencies valitsi satojen biisien joukosta vain Ehnströmin tekemät biisit

Se, miten Ehnström päätyi Lost Frequenciesin biisille, on vähintään yhtä suuren sattuman summa kuin se, että hän päätyi kirjoittamaan biisejä Isac Elliotin levylle.

Ehnström on käynyt vuodesta 2013 lähtien säännöllisesti tekemässä musiikkia Berliinissä muun muassa Jonas Karlssonin kanssa. Berliinissä Ehnström tutustui paikallisiin mielenkiintoisiin tekijöihin. Vuonna 2015 hän osallistui isolle biisileirille, johon saapui noin 40 biisinkirjoittajaa. Leirin tarkoituksena oli kirjoittaa kappaleita Alle Farben -nimiselle saksalais-DJ:lle.

Leirillä Ehnström teki yhdessä yhdysvaltalaisen kirjoittajan ja saksalaisen tuottajan kanssa Bad Ideas -nimisen kappaleen.

Kappale on ollut nyt yli kolmen viikon ajan Saksan radioiden soitetuin kappale ja kymmenen viikkoa viiden soitetuimman joukossa.

Alle Farben – Bad IdeasEhnström kertoo, että juuri tämänkaltainen kappale on se syy, jonka vuoksi hän on ollut Saksassa ahkerasti. Vaikka kappale on englanninkielinen, sitä soitetaan etenkin Euroopan saksankielisellä alueella radiossa.

Tällä alueella asuu noin sata miljoonaa ihmistä. Se on yksi suurimmista musiikkimarkkinoista koko maailmassa. Esimerkiksi Sunrise Avenue, The Rasmus ja HIM saivat uralleen nostetta juuri Saksan kautta.

- Tuntuu, että yksi etappi on nyt saavutettu. Mutta saksankielinen Eurooppa ei ole päätepysäkki. Maailmanvalloitus on musantekijällä aina mielessä, Ehnström sanoo.

Ehnströmin maailmanvalloitustaktiikka on edetä alue kerrallaan. Sitä edesauttanee fiittaus Lost Frequenciesin kappaleella. LF on artisti, jonka nimi tunnetaan ympäri maailman.

Ehnström sai kuulla vuoden 2015 loppupuolella, että Lost Frequencies etsii uusia biisejä. Ehnström oli tutustunut DJ:n tuotantoon ja huomannut, että materiaali on kuin deep house -muotoon laitettua singer-songwriter-musiikkia. Niinpä Ehnström päätti kokeilla ja lähetti kolme kappaletta Lost Frequenciesille.

Lopulta Lost Frequenciesille oltiin lähetetty satojen biisien kansio. LF tutustui materiaaliin niin, ettei tiennyt, kuka tai ketkä olivat tehneet minkäkin kappaleen.

Tästä joukosta DJ valitsi kolme biisiä.

- Ja ne kaikki oli mun, Ehnström sanoo ja nauraa.

- Hän kertoi, kun olimme pari päivää sitten yhdessä talk show’ssa, että oli jossain vaiheessa huomannut, että kaikkien näiden kolmen biisin laulaja kuulostaa vähän samalta. Että onkohan tämä sama jätkä, joka on tehnyt nämä kaikki biisit. Toki olen tehnyt ne vähän eri soundeilla. Aikamoinen sattuma.

Kaikki nämä kolme biisiä päätyivät Lost Frequenciesin albumille. All or Nothingin lisäksi Ehnströmin käsialaa ovat kappaleet Footsteps In The Night ja In Too Deep – vaikka kahden jälkimmäisen biisin tiedoissa ei lue, että Ehnström fiittaisi niillä.

- Olisi outoa, jos olisi kolme samaa fiittiä. Se on kuitenkin Lost Frequencies, jonka on tarkoitus olla fanitettava artisti. Ei minun. Se sopii mulle erittäin hyvin.

DJ-musa on simppelein keino päästä huipulle

Ehnström kertoo huomanneensa, että monet DJ:t etsivät sellaista fiittaavaa laulajaa, jonka ääni hieman usvainen ja indie-henkinen poppisoundin sijaan.

"Jossain toisessa elämässä haluaisin olla country-musiikin tekijä."― Axel Ehnström

Se on juuri sellainen lauluääni, jolla Ehnström vetää.

Lisäksi superisojen artistien taustajoukkoihin on haastavaa murtautua: vaikka lähettäisi kuinka hyvän biisin Justin Bieberin tiimille, niin se tuskin päätyisi mihinkään.

- Siinä mielessä nuo DJ-hommat ovat biisintekijälle ne luontevimmat. Mutta toivon teki, että tulisi mahdollisimman erilaisia projekteja, koska pidän tosi monesta eri musiikkityylistä. Mulla on kuitenkin rokki- ja akustisen musiikin taustaa.

- Vähän harmi, että sellaista musaa ei tällä hetkellä ole listoilla kovin paljon.

Ehnströmin unelmissa on tulevaisuudessa biisin tekeminen maailman suurimmille artisteille, kuten Justin Bieberille, Justin Timberlakelle tai The Weekndille. Nämä eivät kuitenkaan edusta sitä musatyyliä, joka kolahtaa Ehnströmiin kaikkein eniten.

- Jossain toisessa elämässä haluaisin olla country-musiikin tekijä. Country on mulle se ultimaattisin genre. Jos saisin Tim McGrawille biisin, niin olisi se kyllä hienoa.

Lue myös:

Kotimaisen musiikkiviennin arvo jatkaa kasvuaan nuorten lahjakkuuksien ansiosta: Kiinnitä huomiota Santa Cruzin, Isac Elliotin ja Benjaminin hypeen