Hyppää pääsisältöön

Petäjä kiistää jyrkästi tilanneensa epo-hormonia

Suomen hiihtoliiton kunniapuheenjohtaja Paavo M. Petäjä kotonaan Haapajärvellä.
Paavo M. Petäjä kiistää tilanneensa koskaan epo-hormonia. Suomen hiihtoliiton kunniapuheenjohtaja Paavo M. Petäjä kotonaan Haapajärvellä. Kuva: Yle,Taisto Lapila Paavo M. Petäjä,Suomen Hiihtoliitto

MOT kävi läpi vanhojen doping-käräjien esitutkintamateriaaleja, joista löytyi hiihtoliiton kunniapuheenjohtajaa, Lahden 2001 käryjen aikaan puheenjohtajana toiminutta Paavo M. Petäjää koskeva kova väite. Väitteen mukaan Petäjä olisi tilannut epo-hormonia hiihtoliiton käyttöön 90-luvun puolivälissä.

Väitteen esitti poliisin kuulusteluissa Lahden skandaalikisojen doping-jupakan keskeinen hahmo Kari-Pekka Kyrö.

Väitteen mukaan Petäjä olisi hankkinut epo-hormonia vuosina 1995-96 oman kotikuntansa Haapajärven terveyskeskuksen silloiselta ylilääkäriltä. Tämä puolestaan olisi kirjoittanut lääkettä vuotta aikaisemmin kuolleelle vuodeosaston syöpäpotilaalle.

MOT löysi KRP:n kuulustelukertomuksen laajoista esitutkintamateriaaleista. Haastattelussa Haapajärven kodissaan Paavo M. Petäjä kiistaa väitteen jyrkästi. Petäjän mukaan hän ei ole tilannut terveyskeskuksesta muita kuin astmalääkkeitä omaan käyttöönsä.

MOT: "Ei kai Kyrö tämmöisiä omasta päästään keksi?"

Petäjä: ”Emmä tiedä. Oisko pyhä henki kertonu jollei oma pää.”

Petäjä: "Emmä tiedä kenenkään epikriisejä enkä terveyskeskustoimintoja. Mä oon tuomari, emmä oo lääkäri, emmä tiedä kuka tilaa ja mitä tilaa eikä lääkäri saa mulle kertoa, jos minä menen kysymään, mutta en totta ihmeessä mee kyselemään."

MOT: "Mutta juuri tähän taustaasi nähden, tää väitehän on aika kova ja Kyrö on sen tiennyt. Hän on valaehtoisesti sen kertonut. Eikö se kummastuta?"

Petäjä: "Ei minua kummastuta, minä en ole siinä asianomistaja. Kyseinen lääkäri on asianomistaja ja on hänen asiansa ollut. Tosin tää Kyrön tekemä kunnianloukkaus on vanhentunut, että siitä ei voi enää nostaa kannetta, mutta ilmeisesti lääkäri ajatteli, että ei semmoiselta, jolla ei oo täysiä, voi vaatia täydellistä oikeudellista vastuuta."

MOT: "Eli tää lääkäri ei lähtenyt kunnianloukkausta viemään eteenpäin?"

Petäjä: "Ei. Ollaan tosi hyviä kavereita hänen kanssaan ja hän nauroi, että kaikkea se vilkas mielikuvitus tuottaa tarkoittaen tätä Kyrön väittämää."

Haapajärven terveyskeskuksen rakennus tammikuussa 2017.
Haapajärven terveyskeskuksen rakennus tammikuussa 2017. Kuva: Yle,Taisto Lapila Haapajärvi,terveyskeskukset

MOT oli puhelimitse yhteydessä nyt jo eläkkeellä olevaan ylilääkäriin. Hän pysyi samassa kannassa kuin poliisikuulemisessa eli hän ei ole tilannut epo-hormonia Paavo M. Petäjälle. Keskusrikospoliisi ei myöskään aikanaan löytänyt näyttöä Kyrön väitteelle. Jos näyttöä olisi löytynyt, Petäjä olisi luultavimmin haastettu doping-käräjille vastaamaan perättömistä puheista aiemmassa, -90-luvun lopulla käydyssä STT:n doping-oikeudenkäynnissä.

MOT oli nyt yhteydessä myös Kari-Pekka Kyröön. Kyrö pysyy kannassaan, että Paavo M. Petäjä oli epoa tilannut Haapajärvellä -90-luvun puolivälissä. Kyrön mukaan juuri tämä hänen esitutkinnassaan lausuma väite on syynä hänen ja Petäjän huonoihin väleihin.

Petäjä myöntää veritankkauksen

Yllättäen Paavo M. Petäjä kertoo oma-aloitteisesti tietävänsä veritankkauksesta, tosin ajalta, jolloin sitä ei ollut vielä virallisesti kielletty urheilussa. Veritankkaus kiellettiin vuonna 1985.

Petäjän mukaan hän on nähnyt veritankkaustoimenpiteen niinkin lähellä kuin ”omalla kotisohvalla”. Verta tankattiin vuonna 1980 ”keskieurooppalaiselle hiihtäjälle” ja tankkauksen suoritti ”eräs haapajärvinen”, nyt jo edesmennyt lääkäri.

Kommentit