Hyppää pääsisältöön

Romanttisten pianokonserttojen hehkua

Hyperion-levymerkin klassisen ja romanttisen pianokonserton kokoelmasarjat löytävät tiensä aika ajoin myös Uusiin levyihin. Piano on tavannut olla säveltäjien omin soitin ja pianokonsertot sen myötä säveltäjiensä henkilökohtaisimpia teoksia. Uusimmalla levyllä romanttisten konserttojen sarjassa esiin pääsee kolme myöhäisromanttisen hehkuvaa konserttoa, säveltäjinään Amy Beach, Cécile Chaminade ja Dorothy Howell.

cd-levyn kansi
cd-levyn kansi CD-levyt

Vuonna 1898 syntynyt Dorothy Howell on kolmikon tuntemattomin nimi. Hän teki parikymppisenä suuren vaikutuksen kapellimestari Henry Woodiin, ja Howellia tituleerattiin muun muassa Englannin Richard Straussiksi. Dorothy Howell teki uransa oman opinahjonsa, Lontoon Royal Academy of Musicin harmonian ja kontrapunktin opettajana. Hän oli itse taitava pianisti, mikä kuuluu yksiosaisessa Pianokonsertossa d-molli Howellin säveltäjänuran kultavuosilta 1920-luvun alusta. Howellin intohimoisen myöhäisromanttinen, taidokkaasti rakennettu Pianokonsertto tekee vaikutuksen, vaikkei siinä olekaan Amy Beachin lavean mielikuvituksellista tunnelmaa ja ilmaisun ilmeikkyyttä.

Amy Beachin Konsertto cis-molli valmistui Howellin syntymän aikoihin 1890-luvun lopulla. Beach joutui taistelemaan useammankin lasikaton läpi, sekä pianistina että säveltäjänä. Cis-mollikonsertto on omaelämäkerrallinen: Beach pyrki sen avulla tosissaan konserttilavoille siinä myös onnistuen – oman äitinsä ja sittemmin aviomiehensä estelyistä huolimatta. Tie melankolisesta hitaasta osasta voittoisaan finaaliin kertoo taiteilijan tahdonvoimasta. Laajamittaista, neliosaista Cis-mollikonserttoa voi häpeilemättä verrata vaikkapa Johannes Brahmsin Toiseen pianokonserttoon.

Beach ja Howell ovat suurieleisissä ja ruudinkatkuisissa pianokonsertoissaan sukua myös Beachin ikätoverille Sergei Rachmaninoville. Cécile Chaminaden Konserttikappale pianolle ja orkesterille on puolestaan yhdistelmä Lisztin fantastista virtuoosisuutta ja ranskalaista eklektistä eksotismia. Vertailut suurmiehiin sallittakoon, etenkin kun kysymys on yhtä lailla suurista, hienoista säveltäjistä – tai kuten Ambroise Thomas sanoi Chaminadesta: ”tämä ei ole nainen joka säveltää, vaan säveltäjä joka on nainen”.

Vaikuttavan romanttisen pianokonserttolevyn solisti Danny Driver tekee pianotekstuurista sävykästä ja leikillistä, sankarillista ja suurta, ja Rebecca Millerin johtama BBC:n skottilainen sinfoniaorkesteri esiintyy edukseen. On aika nostaa esiin musiikinhistorian suuria naisia. Ensinnäkin siksi, ettei heitä ole aikain saatossa noteerattu kuten miehiä, mutta erityisesti siksi, että he tekivät upeaa musiikkia.

”The Romantic Piano Concerto vol. 70”. - Dorothy Howell: Pianokonsertto d-molli. Amy Beach: Pianokonsertto cis-molli. Cécile Chaminade: Konserttikappale cis-molli. - Danny Driver, piano, ja BBC:n skottilainen sinfoniaorkesteri, joht. Rebecca Miller. (Hyperion, CDA68130)

Kuuntele Uudet levyt 24.2.2017, toimittajana Ville Komppa.

 • KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  Äänitysprojektien toteuttaminen pandemiaolosuhteissa ei useimmiten ole ihan suoraviivainen prosessi. Tämän sai omakohtaisesti todeta myös 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Lykkäyksistä huolimatta saatiin ensimmäinen julkaisu uuden taiteellisen johtajan viulisti Malin Bromanin kanssa tehtyä.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.