Hyppää pääsisältöön

Upeasti soiva trumpettilevy Norjasta

Kun asialla on norjalainen 2L, soinnikasta lopputulosta sopii odottaa niinkin vaikeasta yhdistelmästä kuin pianosta ja trumpetista. Ja kun muusikkoina on luovan työstämisen duo trumpetisti Ole Edvard Antonsen ja pianisti Wolfgang Plagge, saadaan tylsän torvensoiton sijaan tuoreita, puhuttelevia versiointeja tutunpuoleisista kappaleista.

cd-levyn kansi
cd-levyn kansi CD-levyt

Norjalaisen 2L:n Blu-ray-levyillä julkaisemat surround-äänitteet ovat korkealuokkaisia, mikä on havaittu myös Uudet levyt -ohjelmassa. Äänitys, joka tähtää aidon, elävän tilavaikutelman taltioimiseen, ja levyjen hyvin laajaspektrinen sointi asettavat standardeja uusiksi. Trumpetin sointi on levyillä usein joko läpitunkeva tai jää liiaksi akustiikkaan; 2L:n tuotanto tuo sen sävyt sopivasti esiin.

Itsekin säveltävät muusikot Ole Edvard Antonsen ja Wolfgang Plagge ovat hioneet transkriptioitaan vuosien varrella keikkaillessaan. Antonsen ja Plagge musisoivat miellyttävällä helppoudella ja irtonaisesti, vakuuttavasti omilla transkriptioillaan, oli sitten kyse jälkiromanttiseen tyyliin sävelletyistä söpöistä Kosako Yamadan laulemista tai Edvard Griegin Holberg-sarjasta.

Kaksikko on otsikoinut levynsä “Furatus” eli kähvellys, millä he viittaavat transkriptioiden tekemiseen ylipäätään. Antonsen ja Plagge käyttävät huomattavan osan levylehtisen sivuista perustellakseen sovittamisen eli kähveltämisen taidetta. Parhaat perustelut heidän versioinneilleen saa kuitenkin korvin kuuntelemalla.

Levyn vaikuttavin kokonaisuus ovat viisi Harding-sävelmää, jotka mukailevat 1900-luvun legendaarisen norjalaisen kansanmuusikon Geirr Tveittin musiikkia. Griegin Holbergit, Dmitri Shostakovitshin Kolme fantastista tanssia ja Carl Nielsenin Humoreski-bagatellit sujuvat hyvällä maulla ja ehkäpä rutiinillakin – niistä käy selväksi Antonsenin trumpettitaiteen laulullisuus ja tyylitaju sekä soittajan joustavuus eri tyylien parissa.

“Furatus”. - Edvard Grieg: Holberg-sarja. Kosaku Yamada: lauluja. Dmitri Shostakovitsh: Kolme fantastista tanssia. Hardingtonar Geirr Tveittiä mukaillen. Carl Nielsen: Humoreski-bagatellit. - Ole Edvard Antonsen, trumpetti, Wolfgang Plagge, piano. (2L, 2L-130-SABD)

Kuuntele Uudet levyt 24.2.2017, toimittajana Ville Komppa.

 • Tanssii orkesterin kanssa

  Tanssii orkesterin kanssa

  Viiden yhdysvaltalaisen säveltäjän musiikkia esittelevä julkaisu on monipuolinen kokonaisuus. Orkesterin käsittely on kaikilla mukana olevilla nykysäveltäjillä sujuvaa ja hallittua. Jokainen tekijä myös ottaa lähtökohdakseen orkesterin soivuudet ja rakentavat ilmaisuaan sen päälle.

 • Moniäänisiä yksinpuheluja

  Moniäänisiä yksinpuheluja

  On aina kiinnostavaa kuulostella, miten laajempien esityskokoonpanojen kanssa aateloituneet säveltäjät kiteyttävät ja muovaavat ilmaisuaan soolosoittimille kirjoitetuissa teoksissaan.

 • Grace Williamsin aiemmin kuulematonta sävelistöä

  Grace Williamsin aiemmin kuulematonta sävelistöä

  ”En halua olla Lontoossa. Haluan vain tulla kotiin ja elää mukavasti meren läheisyydessä”, kirjoitti säveltäjä Grace Williams (1906–1977) 1940-luvun puolivälissä.

 • Kamarimusiikkia kuudesta maanosasta

  Kamarimusiikkia kuudesta maanosasta

  Italialainen Ensemble Chaminade esittelee kuudesta eri maanosasta tulevien nykysäveltäjien teoksista rakentuvan kokonaisuuden.