Hyppää pääsisältöön

Upeasti soiva trumpettilevy Norjasta

Kun asialla on norjalainen 2L, soinnikasta lopputulosta sopii odottaa niinkin vaikeasta yhdistelmästä kuin pianosta ja trumpetista. Ja kun muusikkoina on luovan työstämisen duo trumpetisti Ole Edvard Antonsen ja pianisti Wolfgang Plagge, saadaan tylsän torvensoiton sijaan tuoreita, puhuttelevia versiointeja tutunpuoleisista kappaleista.

cd-levyn kansi
cd-levyn kansi CD-levyt

Norjalaisen 2L:n Blu-ray-levyillä julkaisemat surround-äänitteet ovat korkealuokkaisia, mikä on havaittu myös Uudet levyt -ohjelmassa. Äänitys, joka tähtää aidon, elävän tilavaikutelman taltioimiseen, ja levyjen hyvin laajaspektrinen sointi asettavat standardeja uusiksi. Trumpetin sointi on levyillä usein joko läpitunkeva tai jää liiaksi akustiikkaan; 2L:n tuotanto tuo sen sävyt sopivasti esiin.

Itsekin säveltävät muusikot Ole Edvard Antonsen ja Wolfgang Plagge ovat hioneet transkriptioitaan vuosien varrella keikkaillessaan. Antonsen ja Plagge musisoivat miellyttävällä helppoudella ja irtonaisesti, vakuuttavasti omilla transkriptioillaan, oli sitten kyse jälkiromanttiseen tyyliin sävelletyistä söpöistä Kosako Yamadan laulemista tai Edvard Griegin Holberg-sarjasta.

Kaksikko on otsikoinut levynsä “Furatus” eli kähvellys, millä he viittaavat transkriptioiden tekemiseen ylipäätään. Antonsen ja Plagge käyttävät huomattavan osan levylehtisen sivuista perustellakseen sovittamisen eli kähveltämisen taidetta. Parhaat perustelut heidän versioinneilleen saa kuitenkin korvin kuuntelemalla.

Levyn vaikuttavin kokonaisuus ovat viisi Harding-sävelmää, jotka mukailevat 1900-luvun legendaarisen norjalaisen kansanmuusikon Geirr Tveittin musiikkia. Griegin Holbergit, Dmitri Shostakovitshin Kolme fantastista tanssia ja Carl Nielsenin Humoreski-bagatellit sujuvat hyvällä maulla ja ehkäpä rutiinillakin – niistä käy selväksi Antonsenin trumpettitaiteen laulullisuus ja tyylitaju sekä soittajan joustavuus eri tyylien parissa.

“Furatus”. - Edvard Grieg: Holberg-sarja. Kosaku Yamada: lauluja. Dmitri Shostakovitsh: Kolme fantastista tanssia. Hardingtonar Geirr Tveittiä mukaillen. Carl Nielsen: Humoreski-bagatellit. - Ole Edvard Antonsen, trumpetti, Wolfgang Plagge, piano. (2L, 2L-130-SABD)

Kuuntele Uudet levyt 24.2.2017, toimittajana Ville Komppa.

 • Dessy luottaa pienten asioiden suuruuksiin

  Dessy luottaa pienten asioiden suuruuksiin

  Belgialaisen säveltäjä-sellisti-kapellimestari Jean-Paul Dessyn (s. 1963) tuore julkaisu vakuuttaa. Äänitteen keskiössä on viime vuonna valmistunut Sielunmessuja-teos.

 • Senfterin kamarimusiikkiteoksissa riittää vielä pöyhittävää

  Senfterin kamarimusiikkiteoksissa riittää vielä pöyhittävää

  Säveltäjä Johanna Senfterin (1879–1961) musiikkia on kuultu äänitteillä harvakseltaan. Senfter jakoi sävellysopettajansa Max Regerin tavoin harmonisen ja sävellysteknisen tekotavan, joka oli luonteeltaan varsin toisenlainen kuin samoihin aikoihin nousuaan tekevän Wienin toisen koulukunnan musiikillinen ajattelu.

 • Peacocke sulauttaa tyylejä luontevasti

  Peacocke sulauttaa tyylejä luontevasti

  Uusiseelantilainen säveltäjä Gemma Peacocke on omintakeinen tekijä, joka on luonut erilaisista tyylillisistä elementeistä luontevan synteesin. Lopputulos ei ole crossoveria tai edes jälki-crossoveria, vaan aito erilaisten tyylillisten elementtien sulautuminen.

 • Samuelssonin ristiriidaton sointimaailma

  Samuelssonin ristiriidaton sointimaailma

  Marie Samuelssonin (s. 1956) musiikkia sisältävä uusi julkaisu keskittyy säveltäjän orkesterimusiikkiin kahden orkesterin ja kapellimestarin voimin. Eri lähteistä koostetun kokonaisuuden vanhin teos Airborne Lines and rumbles löytyy reilun kymmenen vuoden takaa.