Hyppää pääsisältöön

Bumtsibum-miehet eilen ja tänään Levylautakunnassa

Esa Nieminen, Kalle Lindroth ja Jake Nyman Levylautakunnassa
Esa Nieminen, Kalle Lindroth ja Jake Nyman Levylautakunnassa Kuva: Yle/Tarja Närhi Esa Nieminen,Kalle Lindroth,Jake Nyman,Levylautakunta

Levylautakunta tutustuu tyylisuuntaan 'humpp'n'roll' ja vaipuu nirvanaan ruotsalaisneidon hönkäilystä. Arvioitaan antamassa pitkiltä unilta herätetyn musiikkiohjelma Bumtsibumin uusi juontaja Kalle Lindroth, jonka kiireisiin lukeutuu oman muusikonuran lisäksi myös Kirkan esittäminen musikaalissa. Toisen polven Bumtsibumilainen on Esa Nieminen, jonka säveltämä musikaali 'Äidinmaa' pyörii Espoon teatterissa. Ja lautakunnan täydentää Jake Nyman.

Pisteet ja kommentteja

1. Lemmenlautta: Köyhän miehen Karjalainen 23 pistettä

(Janne Saksa - Olli Leppänen)

Kalle: Täähän oli hyvä, omassa lajissaan erittäin mahtava. Teksti piirsi heti päähän filminauhaa, sijoitin nämä tapahtumat heti Äänekoskelle baariin. Hieno ja erikoinen tuo haitarin ja kitaran yhteissoolo. 8 p
Esa: Tämä kulki koko ajan eteenpäin, saa paljon sympatiapisteitä. Bändi toimi soitollisesti hyvin. Laulajalla lämmin, kiva ja maneeriton ääni. Jänniä sointuja, tapa mennä kertosäkeeseen oli omaperäinen. Biisi perustui tarinaan ja se tuli hyvin esille. 8 p
Jake: Tekstin tarina tuli äkkiä selville. Kokonaisuus ihan nasta, ei ärsytä. Menee mulla lokeroon 'ihan kiva'. 7 p

2. Miksu: Pimeää 22 pistettä

(Miikael Arkimo - Harri Jäntti - Didier Selin)

Kalle: Varsin muodollisesti pätevä pop-kappale. Taustat jännässä balanssissa, meni jopa välillä laulun yli, aluksi ärsytti, mutta sit tuntuikin mukavalle. Oli paljon mielenkiintoista. Vähän ärsytti tuo laulajan tapa ääntää sanat yhteen pötköön. 7 p
Esa: Laulaja oli edukseen alussa, mutta sitten jäi vähän kuorojen jalkoihin. Soitto oli kivaa. Harmi vaan, että meininki ei kehittynyt kappaleen edetessä. 7 p
Jake: Siinä tuli paljon tarinaa, tekstissä hauskoja oivalluksia. Kitaraosasto oli mun mieleen, soolo oli nokkela ja mielikuvitusrikas. 8 p

3. Lisa Ekdahl: Famna jorden 19 p

(Lisa Ekdahl)

Kalle: Tämän laulajan tyyli vangitsi minut. Pidän kovasti ruotsinkielestä laulettuna. Oli myös hieno kuoro. Yksinkertainen ruotsalainen pop-kertosäe toimii. Tässä ei sovituksessa menty helpoimman kautta. 7 p
Esa: Vaivuin lähes ekstaasiin. Tässä oli paljon omintakesisia elementtejä. Laulaja oli miksattu hyvin lähelle, intiimi ja hönkäilevä laulutapa ja sovitus jätti sille paljon tilaa. Vähän kyllä kaipaan isosti laulavia naisia. Se hieno mieskuoro oli isossa osassa, siitä pidän. Ja soolossa mainiosti kuoro ja jazzahtava kitara vuorotteli. 7 p
Jake: Tuollainen hönkäily on joskus ollut jopa viehättävää, mutta tähänkin kyllästyy. Melodiassa oli paljon tuttua, mutta ei kai tämä plagiaatin puolelle mennyt. Aluksi tuntui raikkaalta, mutta sitten se mieskuoro alkoi mölytä. 5 p

4. Boycott: Still I rise 18 pistettä

(Tommi Läntinen - Ilmari Läntinen)

Kalle: Alkoi tosi hyvin. Tässä oli kaikki kohdallaan ja oikein ja siksi mikään ei tuntunut miltään. Tyylin kliseitä ja maneereita oli likaa, minua alkoi jopa huvittaa. 4 p
Esa: Tähän oli mahtava alku, hiipi sisään hienosti. Solisti oli tehtävänsä tasalla, Tommi Läntistä veikkaan. Sovitus oli kyllä harkittu ja mietitty. Siinä yksinkertaisessa soitossa oli mystiikkaa ja magiaa. Koko biisi pysyi ruodussa, oli tyylikkäästi tehty. 8 p
Jake: Kappaleen rakenne oli kyllä niin koluttu kuin olla voi. Sondeissa vähän keskiaikaista mytologiaa. Loppunousu täysin heviballadien genren mukainen. 6 p

5. Kaarle Viikate ja Marko Haavisto: Sydänsurumies 14 p

(Kaarle Viikate)

Kalle: Paljon oli kappaleessa tavaraa, keskityin alussa bassolinjaan ja rumpalin lujaan ajoon. Kitaristi siinä kovasti tilutti. Teksti meni kyllä ohi tätä soittoa kuunnellessa. 3 p
Esa: Vanhat oli tässä eväät. Marko Haaviston äänen sieltä tunnistin. Tämä varmaan toimii lavoilla, oli siinä melodiaa ja rakenne looginen ja toistava. Hyvästä soitosta tulee pisteet, mutta tämä rautalanka-mollimelodiamusiikki on kyllä kovin loppuun kynnetty sarka. 6 p
Jake: Tämä paljasti itsensä heti ensimmäisestä tahdista. Toiminee lavoilla hyvin. Hyvin siinä soitettiin ja hyvin tehty kokonaisuus. Mutta riittääkö se? Tarina ei ollut kovin riipaiseva. 5 p

6. Joose Keskitalo: Pian kaikki vaikeudet 7 pistettä

(Joose Keskitalo)

Kalle: Oli hauska miksaus, viulut ja haitari. Tunnelma säilyi koko ajan samana. Basso siellä huiteli ihan omia teitään. Loppu kyllä aika kaoottinen. 2 p
Esa: Oli hyvin pelkistetty komppiryhmä. Ihan kelvollista tämä oli. Mutta tuo 'la-la-la-lai-daa' missä tahansa biisissä koko ajan toistettuna on vaan niin köyhää. 4 p
Jake: Jos olisi vielä kerran toistanut tuota samaa, niin olisin kävellyt studiosta ulos. Yritin pohtia, oliko tämän yksinkertaisuuden taakse piilotettu joku suuri ajatus. En löytänyt. 1 p