Hyppää pääsisältöön

Muistatko kirjallisen ensisuudelmasi?

Pilkun jälkeen -ohjelmasarjan juontaja Niina Repo
Niina Repo Pilkun jälkeen -ohjelmasarjan juontaja Niina Repo Kuva: Yle/Jukka Lintinen Kirjojen Suomi,Niina Repo,kirjallisuus,101 kirjaa

Mikä on se kirja, jonka sivuilta olet lukenut ensimmäisen kerran suudelmista tai seksistä, sitä kyselee kolumissaan Pilkun jälkeen -ohjelmasarjan juontaja, kirjailija Niina Repo.

Teksti: Niina Repo

Oliko se Anni Polvan Tiinan Juhalle muiskauttama? Vai Charlotte Brontën Kotiopettajattaren romaanin pääparin hapuilua kohti sitä todellista rakkautta?

Ei kun hetkinen… enhän minä tiedä, minkä ikäinen olet. Ehkä sittenkin koit kirjallisen ensisuudelmasi Salla Simukan Kun enkelit katsovat muualle -kirjan äärellä, jossa suudeltiin tyttöjen kesken.

Tai – mikä ihana, itsekäs ajatus! – se tapahtuikin minun ja Seita Parkkolan Ruttolinna –romaanin sivuja käännellessä. Kirjassa Kusti ja Mikael rakastuivat kiihkeästi ja tekivät kyllä paljon muutakin kuin vain suutelivat. Kirja muuten nimettiin pari vuotta sitten yhdeksi sateenkaarikansan huippuhetkistä viime vuosikymmenten ajalta (HS:n NYT-liite). Kutkuttava kunnia.

Sitä en muista, suudeltiinko poikakirjoissa.

Entä tositoiminta? En tässä kerro enempää kirjallisesta ekastakerrastani, sillä sen räväkän opuksen paljastamisen säästän Pilkun jälkeen –kirjallisuusohjelman Seksi - jaksoon. Siellä kirjallisesta ekastakerrastaan kertovat myös kirjailija Juha Itkonen, näyttelijä Anna Paavilainen sekä tutkija Rita Paqvalen.

Sen sijaan toivon sinun muistelevan, minkä kirjan sivuilta sinä sen ensimmäisen kerran luit? Oliko kokemus mukava vai kauhea – loikitko ensin kohtauksen yli, mutta palasit myöhemmin takaisin tarkastamaan, mitä siinä oikeastaan lukikaan…

Akteja huomattavasti useammin saamme lukea askeleista

Kun seksiasioita miettii lukijana, huomaa heti seuraavan: kirjoissa ei suoran toiminnan – siis seksin – kuvauksia ole kovinkaan paljon. Akteja huomattavasti useammin saamme lukea askeleista, joita pariskunnat sänkykamaria kohden ottavat. Välillä korviin kuitenkin kantautuu kiihdyttäviä huhuja, kuten seuraava: Jan Forsströmin Eurooppalaisissa rakastajissa on seksiä! Sehän pitää siis muistaa hankkia!

Onko sitten vuosien varrella tapahtunut muutosta? Varmasti. Ainakin parit, jotka sinne vällyihin lankeavat, voivat nykyään olla samaa sukupuolta. Sami Hilvon, Tommi Kinnusen, Helena Sinervon, Pirkko Saision ja muiden kirjailijoiden teoksissa ihmisillä on erilaisia seksuaalisia suuntauksia ja tarinoita kerrotaan sekä historian että nykypäivän perspektiivistä. Ja onhan asioista tullut luontevampia muuallakin kuin vain kirjojen sivuilla. Onnea Suomi 100 -vuotta ja tasa-arvoinen avioliittolaki!

Kunnon himosta seuraa aina jotakin

Kirjoittajana huomaan, ettei seksin kuvaus ole intohimoni. Enemmän kuin toimintaa minua kiinnostavat sitä edeltävät ja seuraavat tapahtumat. Kunnon himosta seuraa aina jotakin. Esimerkiksi mustasukkaisuus on motiiveista ehkä klassisin. Kunnon himossa viha ja rakkaus ovat rinta rinnan.

Pilkun jälkeen mietimme myös muun muassa Timo K. Mukan vahvaa kirjaa Tabu ja nykyajan tabuja. Ovatko ne samoja kuin ennen vai onko joukkoon tullut uusia? Liity seuraamme ja aletaan pohtia.

Kirjoittaja on Pilkun jälkeen -ohjelman juontaja. Katso sarja Seksi-jakso Yle Areenasta.

Kommentit
 • Kuinka sitä ollaan hyvä mies, Juha Itkonen?

  Opiskelijan ja kirjailija kirjeenvaihto miesten kesken

  Kirjoitin intiimin kirjeen, jonka pääsisältö on seksi, ja lähetin sen kirjailija Juha Itkoselle. Sitten odotin. Pelkäsin kasvojen menetystä monta pitkää päivää. Sitten Juha vastasi. Onneksi hän osoittautui hyväksi mieheksi.

 • Elina Hirvonen: Nationalismin edessä tarvitaan radikaalia mielikuvitusta

  Mikä on ihmisen ja maailman suhde

  Vastaus Eurooppaa ja ihmisoikeuksia horjuttavaan liikehdintään ei voi olla teknokratia tai hiljaisuus, vaan radikaali mielikuvitus. Ympäristökriisi, automatisaatio ja tekoälyn kehittyminen haastavat tulevaisuudessa yhä suuremmalla voimalla käsityksemme siitä, mitä on olla ihminen tässä maailmassa, kirjailija Elina Hirvonen kirjoittaa kolumnissaan.

 • Olisiko maailmanloppu mahdollista välttää scifin avulla?

  Pilkun jälkeen -ohjelman päätösjaksossa katsotaan kauas.

  Pilkun jälkeen katsoo päätösjaksossaan kauas. Scifi ja fantasia käyvät realistisen suomalaisen romaanikirjallisuuden kimppuun ja luovat uusia tulevaisuudenkuvia. Keskustelemassa ovat rap-artisti ja runoilija Paperi T eli Henri Pulkkinen, kirjailija-dokumentaristi Elina Hirvonen ja kirjailija Anu Kaaja.

 • Ajavatko pienoisromaanit tiiliskivien ohi? Haastattelussa Anu Kaaja

  Kirjailijoita kunnioitetaan enemmän kuin käsikirjoittajia

  Kirjailija-käsikirjoittaja Anu Kaaja arvelee kirjallisuuden kentän monipuolistuvan jatkossa. Kaunokirjallisuuden ensisijaisena haasteena hän näkee muutoksen ihmisten ajankäytössä. Teksti: Emmi Ketonen Anu Kaajan helmikuussa ilmestynyt ensimmäinen romaani Leda sijoittuu 1700-luvun Ranskaan.

Kirjojen Suomi