Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Terveystieto pääkuva

2017 kevät: terveystieto

Terveystiedon yo-koe

Terveystiedossa pärjää pelkällä yleistiedolla?

Kevään 2017 terveystiedon yo-kokeen toinen tehtävä johti keskusteluun helpolta tuntuvan tehtävän riskeistä. Opettaja Paula Reinikkala kertoo, mitä kannattaa ottaa huomioon, kun tehtävä tuntuu helpolta, ja mistä tunnistaa hyvän terveystiedon vastauksen.

Tehtävässä kysyttiin näin:
2. Tarkastele lääkkeiden oikeaa ja tarkoituksenmukaista käyttöä.

– Tässä on vaarana se, että ajattelee tehtävän liian helpoksi. Täytyy huomata tehtävän monipuolisuus, että saa sinne terminologian, keskeiset käsitteet ja huomaa esimerkiksi lääkkeiden yhteisvaikutuksia, haittavaikutuksia ja allergioita. Tähän saa paljon asioita mukaan.

Kyseinen tehtävä on hyvä esimerkki aiheesta, josta kaikilla kokelailla on luultavasti jonkinlaista kokemusta. Tämä voi saada vastaamisen tuntumaan helpolta.

– Oman kokemuksen kautta voi lähteä ammentamaan, mutta vaarana on, että asiaa käsittelee vain yksilötasolla, jolloin vastaus jää kovin suppeaksi.

Helpolta tuntuvan tehtävän kohdalla Reinikkala neuvoo pysähtymään ja lukemaan kysymyksen tarkasti. Kysytäänkö tässä sitä, mitä toivon? Listaamalla tehtävään liittyviä keskeisiä käsitteitä voi selvittää riittääkö oma tietämys yleistietoa pidemmälle.

Hyvästä vastauksesta on löydyttävä faktoja, perusteluja ja mielellään esimerkkejä. Kypsyyttä osoitetaan myös useilla eri näkökulmilla. Yleisin rautalankamalli eri näkökulmien käsittelyyn on yksilön, yhteisön ja yhteiskunnan näkökulmat. Reinikkala muistuttaa ettei malli kuitenkaan sovellu kaikkiin tehtäviin.

– Joissakin tehtävännannoissa näkökulma on myös annettu valmiina ja silloin muiden näkökulmien käsittely ohittaa tehtävänannon. Esimerkiksi kokeen kolmas tehtävä, jossa kysyttiin millä keinoilla yhteiskunta tukee vanhemmuutta Suomessa.

Kokeesta keskusteltiin Abitreenien terveystiedon lähetyksessä 24.3. Katso miten muuten lähetysvieraat Paula Reinikkala, Harri Vertio ja Helena Vaininsalo kommentoivat tehtäviä.

Harjoittele tekemällä yo-koe

Abitreenien yo-koelähetys

Lähetyksessä ylioppilastutkintolautakunnan asiantuntijat vastaavat abien kysymyksiin päivän kokeesta ja pohtivat, mitä täydellisiin vastauksiin vaadittiin.
Ylioppilastutkintolautakunnan asiantuntijat: Harri Vertio
Terveystiedon opettaja: Paula Reinikkala, Maunulan yhteiskoulu ja Helsingin matematiikkalukio
Abiturientti: Helena Vaininsalo, Maunulan yhteiskoulu ja Helsingin matematiikkalukio

Katso terveystiedon yo-koelähetys tehtävittäin klipattuna.

Kommentit
 • 2020 syksy: terveystieto

  Terveystiedon yo-koe ja vastaukset.

  Tällä sivulla pääset joko katselemaan Ylioppilastutkintolautakunnan laatimaa koetta (katseluversio) tai harjoittelemaan tekemällä sen itse (harjoittelukoe). Katseluversio ja hyvän vastauksen piirteet julkaistaan yo-koepäivänä ja harjoitteluversio mahdollisimman pian kokeen jälkeen.

 • 2020 kevät: terveystieto

  Terveystiedon yo-koe ja vastaukset.

  Tällä sivulla pääset joko katselemaan Ylioppilastutkintolautakunnan laatimaa koetta (katseluversio) tai harjoittelemaan tekemällä sen itse (harjoittelukoe). Katseluversio ja hyvän vastauksen piirteet julkaistaan yo-koepäivänä ja harjoitteluversio mahdollisimman pian kokeen jälkeen.

 • 2019 syksy: terveystieto

  Terveystiedon yo-koe ja vastaukset.

  Tällä sivulla pääset joko katselemaan Ylioppilastutkintolautakunnan laatimaa koetta (katseluversio) tai harjoittelemaan tekemällä sen itse (harjoittelukoe). Katseluversio ja hyvän vastauksen piirteet julkaistaan yo-koepäivänä ja harjoitteluversio mahdollisimman pian kokeen jälkeen.

 • 2019 kevät: terveystieto

  Terveystiedon yo-koe ja YTL:n hyvän vastauksen piirteet.

  Terveystiedon ylioppilaskoe, ylioppilastutkintolautakunnan hyvän vastauksen piirteet ja Abitreenien yo-koelähetys.