Tee oma lyhärisi arkistomateriaaleista! Oman lyhärin tekeminen on haastavaa ja innostavaa, tarkista tästä että toimit sääntöjen mukaisesti, ettei urakkasi mene hukkaan!
Mistä saan arkistofilmit käyttööni?
Arkistomateriaalia julkaistaan vuonna 2017 koko kansan käyttöön erilaisina paketteina, joilla on kullakin oma teemansa. Materiaalipaketteja on yhdeksän, ja ne aukeavat aina kuun ensimmäisenä päivänä. Vain heinäkuussa on lomaa.
Materiaalipaketeissa on noin tunnin verran lyhytelokuvia kussakin. Teemoja saa käsitellä täydellä vapaudella, mutta pakettien materiaaleja ei saa sekoittaa keskenään.
Pakettien aiheet, julkaisupäivämäärät ja latauslinkit löydät täältä.
Onko kesto oikea?
Lyhytelokuvan eli videon kesto voi olla 1-8 minuuttia. Lyhyempi on useimmiten parempi kuin pitkä.
Millaisen videon voisin tehdä?
Mahdollisuudet ovat rajattomat – ehkä liiankin rajattomat. Voit miettiä, haluatko tehdä perinteisen tarinan, jossa on alku, keskikohta ja loppu. Vai ei-kertovan kuvien ja musiikin leikin?
Leikkaatko lauseita ja kuvitat niitä, vai leikkaatko kuvia jotka spiikkaat tai tekstität itse?
Syntyykö käsistäsi musiikkivideo? Tanssivideo? Opetusvideo? Tietoisku? Mykkäelokuva väliplansseilla? Scifiä, satua, jännitystä?
Teetkö arkistoelokuvan henkilöille uudet vuorosanat? Vai esitteletkö vain tunnelmia ja musiikkia?
Voit päättää itse!
Tuleeko tekemääni videoon alkutekstit?
Oman valmiin videosi alussa tulee lukea koko sarjan otsikko: Oi maamme!
Sen saat tehdä täysin haluamallasi tavalla, millä fontilla tahansa tai vaikka maalaten tai askarrellen ja kuvaten.
Sen jälkeen, joko sen alapuolella samassa kuvassa, tai pari sekuntia sen jälkeen, täytyy olla sinun oman videosi oma otsikko, se jonka keksit itse. Mieti mitä halusit videollasi kertoa ja keksi sille hyvä otsikko.
Voinko kuvata itse?
Arkistomateriaalia saa käsitellä kaikella haluamallaan tavalla ja siihen saa vapaasti liittää tekstejä, animointia, värikäsittelyä ja ääniä. Lyhyitä lisäkuvia voit kuvata itse, kunhan lopputuloksen pääpaino pysyy arkistokuvassa. Tekijänoikeudenalaisia materiaaleja (kirjakansia, levykansia, taidekuvia, valokuvia yms) ei saa kuvata ja liittää videoon. Omia piirroksia ja kuvia toki saa käyttää.
Mitä musiikkia voin käyttää?
Ääninä voit käyttää kaikkia arkistomateriaalien omia ääniä, myös niissä olevaa musiikkia, sekä omia sävellyksiäsi ja sanoituksiasi, joiden tekijänoikeudesta itse vastaat. Oi maamme! -sävellyspankki on todella ammattimainen ja runsas, ja se on vapaasti käytössä. Sen löydät täältä. Jos käytät musiikkia, muista mainita se lopputeksteissä.
Mitään maksullista musiikkia (levyjä, youtube-tiedostoja yms) ei saa käyttää, kuten ei myöskään mitään erilaisilla creative commons ja vastaavilla lisensseillä olevaa musiikkia. Commons-lisenssit eivät valitettavasti kata yleisradioyhtiöiden lähetyksiä eikä museoesityksiä.
Sävellyspankkimme lisäksi käytettävissä ovat myös Ylen äänitehosteet, jotka löytyvät täältä. Niiden käyttö edellyttää kirjautumista FreeSoundiin.
Lopputekstit?
Lopputekstit mahtuvat yhdelle tai kahdelle planssille. Voit kirjoittaa ne helposti tämän mallin mukaan:
Toteutus
Sinun nimesi
Musiikki
Tekijän nimi (sävellyspankista): Biisi
Materiaali
Lii-Filmi Oy/Ylen arkisto
Tuotanto
Yle Kulttuuri ja viihde 2017
yle.fi/oimaamme
HUOM! Muistathan että musiikkina voit käyttää vain Oi maamme! -sävellyspankin kappaleita tai itse tekemääsi, julkaisematonta musiikkia. Kaupallisesti julkaistun musiikin käyttö on kiellettyä.
Arkistomateriaaleissa olevaa taustamusiikkia ei tarvitse ilmoittaa.
Tekniset tiedot?
Riippuu käyttämästäsi leikkausohjelmasta, missä muodossa valmis videosi on. Kun exportoit sen leikkausohjelmasta katseltavaksi, kannattaa valita seuraavat asetukset, jos ohjelma pyytää valitsemaan jotakin.
Format/Codec H264
Output/Resoluutio 1920x1080
Framerate 25 fps
PAL
Mp4 on yleensä hyvä ja kevyt formaatti. Ei kannata liikaa murehtia noita teknisiä ominaisuuksia: jos videosi pyörii ilmaisella VLC-playerillä, saamme mekin sen pyörimään Areenassa. :D
Kuinka lähetän lopputulokseni ja mihin se menee?
Valmiit videot tulee lähettää Ylelle osallistumislomakkeen kanssa, ja ne tulevat osaksi isoa Oi maamme! -projektia. Yle julkaisee lyhytelokuvat Areenassa ja Oi maamme -verkkosivuilla, josta voit helposti jakaa oman juttusi ystävillesi. Oman videosi löydät hakemalla sillä nimellä, jonka olet itse sille antanut. Video löytyy Areenan Oi maamme! -paketista.
Parhaat videoista pääsevät taidenäyttelyihin ja televisioon, ja täytetyt osallistumislomakkeet osallistuvat 360°-kameran arvontaan. Arvontaan osallistumisen säännöt voit lukea täältä.
Osallistumislomakkeen voit lähettää täältä, tai voit ladata sen koneellesi täältä.
Ongelmatilanteissa voit ottaa yhteyttä tai lähettää videosi ja materiaalipaketin mukana saamasi osallistumislomakkeen suoraan osoitteeseen oimaamme@yle.fi. Lähetä lomake samaan osoitteeseen myös, jos haluat osallistua arvontaan videota lähettämättä.
Voinko julkaista videoni myös YouTubessa ja somessa?
Valitettavasti alkuperäismateriaalin tekijänoikeudet rajoittavat toistaiseksi Ylen arkistomateriaalin julkaisua muualla kuin Areenassa. Yle voi mahdollisesti julkaista videon myös sosiaalisessa mediassa, tarkistettuaan ensin kuvien ja musiikkien tekijänoikeudet. Vastuu niiden tekijänoikeustilityksistä on julkaisijalla. Voit näyttää videotasi yksityisesti tai suljetuissa tilaisuuksissa, ja voit jakaa sen kavereille Yle Areenasta.
Oi maamme! Linkit
- Lue Oi maamme! -ohjeet täältä!
- Arkistomateriaalit – tutustu paketteihin ja lataa!
- Pyhimyksen uusi biisi – lataa biisi ja videomateriaalit täältä!
- Sävellyspankki – kuuntele ja lataa musiikkeja!
- Äänitehosteet löydät tarvittaessa täältä!
- Kaikki valmiit videot – katso millaisia muut ovat tehneet!
- Lähetä valmis videosi täältä!
- Lue arkistomateriaalien ja Lii-Filmin taustoista!