Hyppää pääsisältöön

Oscar-palkintokuoria säilytetään kahdessa eri salkussa – ja sen vuoksi parhaaksi elokuvaksi palkittiin ensin väärä leffa

Palkintogaalan äänet laskenut firma myöntää, että sekaannus johtui väärästä kirjekuoresta.

Warren Beautty sai aluksi käsiinsä väärän palkintokuoren. // Kuva: EPA / Aaron Poole / Ampas

Maanantaiaamun suurin puheenaihe on ollut Oscar-gaalassa tapahtunut historiallinen moka: parhaan elokuvan Oscar-palkinto myönnettiin ensin väärälle elokuvalle.

Parhaan elokuvan Oscar-voittajaksi kuulutettiin ensin musikaalileffa La La Land. Virhe huomattiin vasta siinä vaiheessa, kun La La Landin tekijät olivat pitämässä kiitospuhetta. Tuolloin Jordan Horowitz, yksi La La Landin tuottajista, tarttui mikrofoniin ja sanoi, että oikeasti parhaan elokuvan palkinnon voitti toinen ennakkosuosikki, Moonlight.

Moka johtui siitä, että äänet laskeneen konsulttifirma PriceWaterhouseCoopersin edustajat antoivat lavalle väärän kirjekuoren.

Miten näin pääsi käymään?

Oscar-palkintojen voittajista päättää noin 6 000 jäsenestä koostuva Elokuva-akatemia, jossa jokaisella jäsenellä on yksi ääni per Oscar-kategoria. Ääntenlaskennasta vastaa konsulttifirma PriceWaterhouseCoopers.

Äänet lasketaan pienissä ryhmissä. Ryhmiä on paljon, ja niissä olevat henkilöt laskevat vain sen verran ääniä, että he eivät voi niiden perusteella tietää, kuka voittaa Oscarin missäkin kategoriassa.

Kaksi päälaskijaa, Brian Cullinan ja Martha L. Ruiz, keräävät ryhmien laskemat äänet ja laskevat ne yhteen.

Nämä kaksi ihmistä ovat ainoat, jotka tietävät voittajat ennen Oscar-gaalaa.

Cullinan ja Ruiz valitsevat jokaisen kategorian voittokortit ja laittavat ne punaisiin kirjekuoriin. Nämä ovat niitä kuoria, jotka avataan Oscar-gaalassa, kun voittaja palkitaan. Voittajien nimiä ei turvallisuussyistä kirjata ylös minnekään muualle kuin näihin kirjekuoriin, jotta tieto voittajista ei voisi levitä ennen gaalaa. Kirjekuoret tuodaan salkussa gaalailtaan.

Mutta näitä salkkuja on kaksi kappaletta, ja ne ovat identtisiä.

Cullinanilla ja Ruizilla on molemmilla oma salkku, jossa on jokaisen kategorian voittajien kirjekuoret. He kulkevat Oscar-gaalaan eri reittejä, koska jos toinen joutuisi esimerkiksi onnettomuuteen, ainakin toinen selviäisi todennäköisesti gaalaan.

Oscar-palkintojen jakajat saavat kirjekuoret käsiinsä vasta silloin, kun he menevät lavalle julkistamaan voittajan tai voittajat. Tällöin joko Cullinan tai Ruiz antaa kirjekuoren palkinnon jakajalle.

Palkintojen jakajat saavat kirjekuoret käsiinsä vasta silloin, kun he menevät lavalle julkistamaan voittajan tai voittajat

Sosiaalisessa mediassa leviävät kuvat näyttävät, että parhaan elokuvan Oscar-palkintoa jakaneen veteraaninäyttelijä Warren Beauttyn kädessä olleessa kuoressa luki Actress in a leading role eli Naispääosanäyttelijä.

Kun Beautty avasi kirjekuoren lavalla, hänen ilmeensä oli hölmistynyt. Se johtui todennäköisesti siitä, että kortissa luki La La land -elokuvan nimen lisäksi Emma Stonen nimi. Stone oli hetkeä aiemmin voittanut parhaan naispääosan Oscar-palkinnon

Kun Stone vastaanotti oman palkintonsa, hän otti Oscar-pystin lisäksi myös palkintokuoren mukaansa. Stone sanoi gaalan jälkeen, että hänellä oli parhaan naispääosanäyttelijän kirjekuori kädessään silloin, kun Beautty ja hänen kanssan lavalla ollut näyttelijä Faye Dunaway jakoivat parhaan elokuvan palkintoa.

Monet ovat ihmetelleet, kuinka palkintokortteja on voinut olla kaksi kappaletta.

Se johtuu siis siitä, että ääntenlaskijat Cullinan ja Ruiz laittavat voittokuoret kahteen eri salkkuun.

Vaikuttaa hyvin todennäköiseltä, että joko Ruiz tai Cullinan antoi Beauttylle väärän kuoren tämän astellessa julkistamaan parhaan elokuvan Oscar-voittajaa.

Kun virhe huomattiin, niin joku – luultavasti Cullinan tai Ruiz – antoi Beauttylle oikean kirjekuoren. La La Landin tuottaja Jordan Horowitz nappasi Beauttyn käsissä olleesta kuoresta lapun, jossa luki, että parhaan elokuvan Oscarin voitti Moonlight-elokuva.

Katso tilanne Yle Uutisten verkkosivuilla olevasta videosta. Videolta näkee, kuinka lavalla oli yhtäaikaa kaksi kirjekuorta – sekä oikea että väärä.

Lue myös:

Katso koko 2017 Oscar-gaala: Trump-pilkkaa, boikotteja ja pahin mahdollinen palkintomoka