Hyppää pääsisältöön

Oscareissa vitsailtiin puvuista, vaikka tänä vuonna puvuista puuttui huumori, kirjoittaa Sami Sykkö

Janelle Monae
Janelle Monae Kuva: EPA/PAUL BUCK janelle monae

Oscar-historian suurimman mokan lisäksi juhlassa nähtiin tuttuun tapaan pukuloistoa, mutta tänä vuonna kohahduttava tyyli-irrottelu oli vähissä.

Koomikko Jimmy Kimmel juonsi Oscar-gaalan tyylillä: melkein yhtä monta kertaa kuin hän vinoili presidentti Donald Trumpille, juontaja vitsaili tähtien ulkonäölle ja puvuille.

- Meryl Streep, kaunis puku, onko se Ivanka?, Kimmel kysyi alkumonologissaan.

Ei, Streepin puku ei todellakaan ollut Ivanka Trumpin suunnittelema. Meryl Streep on tehnyt jo ennen Oscareita hyvin selväksi, ettei hän kuulu Trump-faneihin.

Muttei Streepin puku ollut myöskään Chanelin.

Pari päivää ennen Oscar-gaalaa Chanelin suunnittelija Karl Lagerfeld paljasti amerikkalaiselle muotialan sanomalehdelle Streepin harkinneen Chanelin pukua. Kun iltapuku oli jo työn alla, Streepin esikunnasta tuli tieto, että tähti on muuttanut mieltään. Lagerfeldin mukaan Streepin stylisti oli ilmoittanut, että Oscar-voittajalle oli löytynyt puku, jonka käytöstä hän saa maksun.

Samassa lehtijutussa Lagerfeld kutsui Streepiä halvaksi.

Streep vastasi, ettei hän ota rahaa pukujen käyttämisestä, mutta kohu oli jo syntynyt. Ja se vain paisui, kunnes lopulta tuli anteeksipyyntö sekä Chanelilta että Lagerfeldiltä. Streepin mukaan Lagerfeldin häpäisevä lausunto oli kuitenkin ehtinyt levitä ympäri maailma ja jättää varjoonsa näyttelijän ennätyksellisen 20:nnen Oscar-ehdokkuuden.

Mutta millaisessa asussa Meryl Streep lopulta saapui Oscareihin?

Legendaarisen näyttelijän tukka näytti siltä, että Streep olisi laittanut sen kiireessä itse, mutta puku oli upea. Säkenöivän preussinsinisen housuasun ja iltapuvun yhdistelmän oli suunnitellut libanonilainen Elie Saab.

Meryl Streep
Meryl Streep joutui ennen gaalaa keskelle ikävää pukuskandaalia. Elie Saabin suunnittelemassa puvussa yhdistyivät oivallisesti housut ja hame. Meryl Streep Kuva: EPA/AARON POOLE Meryl Streep

Oscar-historiaan jäädään useimmiten kolmella tavalla: voittamalla palkinto, pitämällä koskettava kiitospuhe tai pukeutumalla unohtumattomaan pukuun. Puku on helpoin tie, joten moni yrittää tosissaan.
Kuka muistaa esimerkiksi Jennifer Lawrencen kiitospuhetta vuonna 2013, mutta hänen Dior-pukunsa ei taatusti unohdu. Näyttelijä kompastui sen jättimäiseen jumbohelmaan noustessaan portaita lavalle.

Kierrättämälläkin voi yrittää aikakirjoihin. Kun Julia Roberts pokkasi Oscarin vuonna 2001, hänellä oli yllään Valentinon puku vuoden 1992 couture-kokoelmasta. Tuo puku aloitti kokonaisen vintage-pukujen trendin.

Tänä vuonna kukaan ei kierrättänyt, kaatunut tai edes kompuroinut. Nyt otettiin varman päälle. Jotain pukuannista kertoo se, että kun tähdet astelivat pitkin punaista mattoa, värikkäintä kuvassa oli itse matto. Hollywood näytti uskovan lähes yksimielisesti kultaisiin ja valkoisiin pukuihin. Onneksi joukossa oli sentään pari punaista luomusta – ja se Streepin preussinsininen.

Mikähän oli vakavoittanut Hollywoodin naiset? Missä olivat sulat, merenneitohelmat ja jättilaahukset? Olisi punainen matto kestänyt vähän huumoriakin. Kun vanha kunnon Cherkään (Cherin puku 1986) ei sattunut aina yhtä yllättävine asuvalintoineen paikalle, oli tyydyttävä Ryan Goslingin Guccin keikarimaisen röyhelöpaitaan. Se herätti ansaittua huomiota miestensarjassa. Naisten sarjan erikoisuuksiin kuului Halle Berryn valtava ja villi kiharapilvi. Joidenkin kriitikoiden mukaan kampaus oli epäonnistunut, mutta ainakin se rikkoi lainekampausten loputonta virtaa.

Kun Nicole Kidman puki ylleen John Gallianon suunnitteleman sitruunankeltaisen ja kiinalaisvaikutteisen puvun vuonna 1997, se oli lottovoitto brittiläiselle John Gallianolle. Suunnittelija oli juuri aloittanut ranskalaisessa Diorin muotitalossa, ja epäilijöitä riitti. Galliano on myöhemmin kiitollisena kertonut, että Kidmanin tuki auttoi tukalassa paikassa.

Nicole Kidman
Nicole Kidmanin valinta oli tällä kertaa Armanin iltapuku, jonka pitsimäinen koristelu muistutti virkattujen pöytäliinojen kuvioita. Nicole Kidman Kuva: EPA/PAUL BUCK Nicole Kidman

Tänä vuonna oli Naomie Harrisin vuoro olla avuksi. Vaikkei Harris voittanut Moonlight-elokuvasta Oscaria, hänen minimalistinen valkoinen luomuksensa ja sen tuoma näkyvyys olivat mannaa Raf Simonsille. Belgialainen on juuri aloittanut amerikkalaisen Calvin Kleinin muotitalon pääsuunnittelijana – ja tarvitsee puolelleen amerikkalaisten sydämet.

Valentino oli pukenut kuvankauniin Ruth Neggan kaulankin peittäneeseen punaiseen luomukseen, ja Guccin muotitalosta oli Dakota Johnsonin ihastuttavan vanhanaikainen kultamekko, mutta suunnittelijakategorian voiton vei silti Giorgio Armani, 83 vuotta.

Ruth Negga
Peittävyys ja pitkät hihat olivat illan trendejä. Ruth Negga oli sävyttänyt punaiseen Valentinon pukuunsa sopiviksi myös luomensa ja tiaransa. Ruth Negga Kuva: EPA/PAUL BUCK Ruth Negga
Dakota Johnson
Guccin muotitalosta oli Dakota Johnsonin kaunis puku, joka näytti kuitenkin enemmän elokuvan puvustukselta kuin nykyajan ilta-asulta. Dakota Johnson Kuva: EPA/PAUL BUCK Dakota Johnson

Esimerkiksi Nicole Kidman oli valinnut Armanin puvun. Se oli yhtä vaalea ja lumoava kuin Kidmanin itsekin. Ja vaikka Viola Davisin puvun yläosa saattoikin hiukan muistuttaa pakkopaitaa, leikkaus ja punainen väri olivat Oscar-voittajalle täydelliset. Myös ranskalaisella Isabelle Huppertilla oli yllättäen italialaisen Armanin puku – mahtoivat ranskalaiset olla shokissa. Mutta asu oli elegantti ja kokonaisuus oli hiottu sormenpäitä myöten. Huppertin mustat kynnet saivat muotikriitikot hihkumaan onnesta.

Viola Davis
Viola Davisin kiinnostavasti leikatussa punaisessa luomuksessa oli laahus, jonka kanssa näyttelijä oli hankaluuksissa Oscaria hakiessaan. Viola Davis Kuva: EPA/PAUL BUCK Viola Davis

Mutta tähtienkin joukossa joku loistaa kirkkaimmin. Moonlight-elokuvassa näytellyt Janelle Monae oli ainoita irrottelijoita tässä gaalassa. Hänen pukunsa oli kuin 1760-luvun hovipuvun ja ilotulituksen yhdistelmä, ja sen kruunasi tiara ja sähäkkä kaulapanta. Puvun oli suunnitellut sama Elie Saab kuin Meryl Streepinkin puvun.

Janelle Monae
Janelle Monaen luomus oli tyrmäävän hieno. Elie Saab oli suunnitellut tämän ilotulituksen. Janelle Monae Kuva: EPA/PAUL BUCK janelle monae

Toinen naisten pukusarjan kärkiehdokas on Emma Stone. Hänen kultainen Givenchyn hapsupukunsa sai Stone näyttämään upealta ja voittajalta – ja Oscar-patsaalta.
Voiko puvulta enempää vaatia? Ei voi, joten menköön tämä vuosi Emma Stonelle myös pukukategoriassa.

Emma Stone
Emma Stone muistutti Givenchyn kullanvärisessä hapsupuvussa kultaista Oscar-patsasta, jonka hän voitti roolistaan La La Land -elokuvassa. Emma Stone Kuva: EPA/MIKE NELSON Emma Stone

Pahoittelut, herrat olivat unohtua! Moni mies oli naisten lailla valinnut valkoista. Valkoisessa smokkitakissa esiintyivät muiden muassa Dev Patel, Jamie Dornan ja Ryan Seacrest. Rohkein miehistä taisi olla kenkiä myöten täysvalkoiseen sonnustautunut Tarell Alvin McCraney, joka voitti Oscarin Moonlight-elokuvan käsikirjoituksesta.

Juontaja Jimmy Kimmel kehaisi McCraneyn asua, että se oli illan hienoin smokki.

Eikä se tainnut ollut vitsi.

Laulaja Pharrell Williams puolestaan varmisti, että Chanel ja Karl Lagerfeld pääsivät sittenkin mukaan Oscar-gaalaan. Williamsilla oli yllään Chanelin frakki ja yhtä näyttävät helmet kuin muodin keisarilla itsellään.

Pharrell Williams
Laulaja Pharrell Williamsilla oli Chanelin frakki. Asusteet ja korut olivat näyttävät kuin itsellään muodin keisarilla, Lagerfeldilla. Pharrell Williams Kuva: EPA/PAUL BUCK Pharrell Williams

Entä juontaja Jimmy Kimmelin vaatteet? Kimmel luotti koko illan samaan mustaan smokkiin, toisin kuin muutama vuosi sitten Neil Patrick Harris, jonka Oscar-juontoja ei ylistetty, mutta asuvalintoja on pakko kehua. Neil Patrick Harris vaihtoi komeasta smokista toiseen, ja omalla tavallaan gaala huipentui, kun juontaja saapui lavalle pelkissä valkoisissa alushousuissaan.

Palkinnot on jaettu ja juhlat ovat ohi. Mitä puvuille tapahtuu nyt? Osa lainapuvuista palautetaan muotitaloihin, mutta joillekin löytynee vielä käyttöä.

Gwyneth Paltrow haki Oscarinsa pinkissä Ralph Laurenin puvussa vuonna 1999. Paltrow on kertonut säästävänsä sen Apple-tyttärelleen, joka saa kuulemma halutessaan laittaa puvun koulutanssiaisiin.

Keira Knightley puolestaan lahjoitti Vera Wangin suunnitteleman vuoden 2006 pukunsa brittiläiselle hyväntekeväisyysjärjestölle. Iltapuku huutokaupattiin, ja tulos oli reilut 5000 euroa. Viimeistään sen ansiosta puku jäi historiaan.

Teksti: SAMI SYKKÖ

Kommentit