Hyppää pääsisältöön

Hannu ja Raul ovat ensimmäisten vihittävien homoparien joukossa: "Rakkaus on ilon ja onnen asia, josta haluaa kertoa maailmalle"

hannu ja raul puvuissa
Tuleva aviopari Hannu ja Raul. hannu ja raul puvuissa Kuva: yle/Puoli seitsemän hannu ja raul

Maaliskuun ensimmäinen päivä Suomessa tulee voimaan tasa-arvoinen avioliittolaki. Samana päivänä ensimmäisten joukossa avioliittoon astuvat myös turkulaiset Hannu Virtanen ja Raul Medina. Suomalais-meksikolaiselle parille nimenomaan papin siunaus tekee tilaisuudesta erityisen.

Raul ja Hannu tapasivat ensimmäisen kerran vuosi sitten. He olivat tutustuneet sosiaalisessa mediassa ja viestitelleet muutaman kuukauden. Sitten Hannu matkusti Meksikoon Raulin luo. Kun kolmen viikon loma oli ohi, tulevaisuus oli selvä. Raul muuttaisi Suomeen ja he menisivät naimisiin.

– Olen oppinut, että ne päätökset jotka tehdään sydämessä kestävät pitkälle ja niiden varaan voi elämänsä rakentaa, sanoo Hannu.

Ne päätökset jotka tehdään sydämessä kestävät pitkälle

Raul ei ole ollut aikaisemmin naimisissa, Hannulle avioliitto on toinen. Hän oli 20 vuotta naimisissa naisen kanssa ja liitosta on kolme lasta. Sitä liittoa ei yhteiskunta kyseenalaistanut toisin kuin tätä uutta.

– Julkisuudessa on paljon keskusteltu tasa-arvoisesta avioliitosta ja erityisesti siitä, ovatko papit vihkimässä samaa sukupuolta olevia avioliittoon. Omassa elämässä keskustelu tuntuu hirveän ulkopuoliselta. Miksi joku ulkopuolinen keskustelee minun oikeudestani rakkauteen ja avioliittoon, minun elämästäni?

Hannu ja Raul somettavat sängyllä
Facebookissa on 40 000 seuraajaa ympäri maailmaa. Hannu ja Raul somettavat sängyllä Kuva: yle/Puoli seitsemän hannu virtanen raul medina

Julkisuudessa uudesta laista ei saa iloita

Hannusta ja Raulista tulee aviopari, kun pappi siunaa heidän avioliittonsa Vihdoin vihille -häätapahtumassa. Samassa tilaisuudessa vihitään kahdeksan muuta pariskuntaa.

– Kirkolliset toimitukset ovat aina olleet tärkeitä minulle. Se, että pappi puhuu sinulle kauniisti on eri asia kuin se, että henkikirjoittaja rekisteröi suhteen. Ja tietenkin on tärkeää, että on enemmän ihmisiä ympärillä todistamassa avioliittoa, kuvailee Hannu.

Parille on myös tärkeää korostaa iloa ja rakkautta, mikä on jäänyt julkisessa keskustelussa lakien ja säädösten jalkoihin. Miesten mielestä nyt on aihetta juhlaan asiassa, jota ei tarvitsisi piilotella.

– Asioita käsitellään hyvin julkisella ja tunteettomalla tasolla. Rakkaus, ilo ja onni eivät näy uutisissa, vaikka kyseessä on iso asia, ihmettelee Hannu.

Saat olla homo, mutta ei sinun tarvitse siitä ääntä pitää.

– Muualla päin maailmassa tämä asia olisi paljon enemmän tapetilla. Suomessa viesti on, että tämä asia on nyt kunnossa, mutta älkää nyt hirveästi siitä vouhottako, älkää pitäkö ääntä. Se on vähän niin kuin homoseksuaalisuus muutenkin: saat olla homo, mutta ei sinun tarvitse siitä ääntä pitää. Rakkauden kanssa pitäisi olla samat oikeudet kuin kaikilla muillakin. Rakkaus on iloitsemisen ja onnen asia, josta haluaa kertoa maailmalle.
Hannu ja Raul Meksikossa
Hannu ja Raul Meksikossa Kuva: yle/Puoli seitsemän hannu ja raul

Suomessa elämä on vapaampaa kuin Meksikossa

Hannu ja Raul päivittävät arkeaan ja ajatuksiaan aktiivisesti sosiaaliseen mediaan. Facebookissa heillä on lähes 40 000 ja Instagramissa yli 25 000 seuraajaa ympäri maailmaa. Seuraajista suuri osa asuu Latinalaisen Amerikan maissa. Raul kokee, että hän pystyy Suomessa elämään vapaammin homoseksuaalina kuin Meksikossa. Siksi hänelle on tärkeää viestittää entiseen kotimaahansa myönteisiä asioita.

– Matkan varrella on vahvistunut tunne, että tällä on joku tarkoitus ja me inspiroidaan ihmisiä ihan toisella puolella maailmaa.

Me inspiroidaan ihmisiä ihan toisella puolella maailmaa.

Suuri osa seuraajista on 20-30 –vuotiaita, jotka miettivät omaa tulevaisuuttaan ja sitä, millaista on kahden miehen elämä. Seuraajina on myös paljon äitejä, joiden pojat tai tyttäret ovat homoseksuaaleja.

– Heidän yhteydenottonsa ja kertomuksensa siitä kuinka tämä on tukenut oman lapsen elämää, ovat olleet aika koskettavia, kertoo Hannu.

Parin tärkein viesti on yksinkertainen: kahden miehen elämä on ihan tavallista, siinä ei ole mitään ihmeellistä.

– Jotenkin sitä toivoo, että samaa sukupuolta olevat nähdään jatkossa ihan samanlaisina pariskuntina, samanlaisina perheinä kuin eri sukupuolta olevat. Toivon, että kun tästä päästään hieman eteenpäin niin tämä asia ei olekaan ihan kummajainen, vaan tämä on ihan tavallista normaalia elämää ilman sen kummallisempaa ihmetystä tai keskustelua.

Katso lisää Raulin ja Hannun elämästä ja ajatuksista oheisesta videosta.

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän