Hyppää pääsisältöön

Murhaaja asuu numerossa 21

Kuva elokuvasta Murhaaja asuu numerossa 21
Kuva elokuvasta Murhaaja asuu numerossa 21 Kuva elokuvasta Murhaaja asuu numerossa 21 teeman elokuvat

Tunnelmallinen noir-jännäri, jossa komisario asettuu salanimellä pariisilaiseen täysihoitolaan löytääkseen sarjamurhaajan sen asukkaiden joukosta.
Teema sunnuntaina 5.3. klo 18.00. Areenassa 14 päivää

20. maaliskuuta tulee kuluneeksi 110 vuotta ranskalaisen jännäritaiturin Henri-Georges Clouzot’n syntymästä. Hänen tuotantoaan kunnioitetaan Teeman Kino Klassikossa elokuvan mestareita esittelevässä ohjaajasarjassa.

Esityksensä saavat Clouzot’n uran kolme mestariteosta: Korppi, Pirulliset ja Pelon palkka, mutta sarjan käynnistää hieman kevyemmissä merkeissä todellinen harvinaisuus, komediallinen dekkarielokuva Murhaaja asuu numerossa 21 (L’Assassin habite... au 21, 1942), joka oli Clouzot’n ensimmäinen ohjaustyö. Sitä ei aikaisemmin ole esitetty Suomessa kuin korkeintaan elokuva-arkiston näytöksissä.

Murhaaja asuu numerossa 21 on kevyt dekkarielokuva jostain Simenonin ja Christien välimaastosta, vuoroin hupsun komediallinen ja vuoroin noir-maisen tyylitelty edustaakseen täysin kummankaan kirjailijan perinnettä. Sarjamurhaaja vaanii uhrejaaan Montmartren kaupunginosassa ja jättää rikospaikoille “Herra Durandin” käyntikortteja.

Tapausta tutkiva komisario Wens (Pierre Fresnay) jäljittää syyllisen Les Mimosas -nimiseen täysihoitolaan ja soluttautuu sinne pastoriksi tekeytyneenä tutkiakseen sen omalaatuisia asukkeja. Tutkimuksia mutkistaa Wensin touhukas ja hupsu tyttöystävä Mila (Clouzot’n tuolloinen elämänkumppani Suzy Delair), joka tupsahtaa myös paikalle.

Clouzot ohjasi ensimmäiset elokuvansa saksalaismiehityksen aikana ja saksalaisten omistamalle Continental-yhtiölle, joka oli ainoa laillinen miehitysajan elokuvayhtiö Ranskassa. Tässä dekkarissa sota-aika tai miehitys ei kuitenkaan näy suoranaisesti missään, kerronnan tasapainoillessa noir-maisen jännityksen ja pikkutuhman komedian välillä.

Ja kuitenkin, loppukohtauksiin Clouzot tuntuu ujuttaneen tuotantotaustaan nähden yllättäviä ajatuksia. Sarjamurhaajan motiiviksi osoittautuu pelkkä yli-ihmismäinen halu “tappaa syöpäläisiä, jotka pitävät itseään ihmisinä”. Samasta hahmosta voi löytää Hitler-viittauksen, jota ei voi tässä kertoa paljastamatta juoniratkaisuja. Ja aivan viimeisessä kuvassa syyllisen käsivarsi jää pystyyn kuin natsitervehdykseen ojennettuna. Mitä ihmettä saksalaissensorit oikein tekivät tuohon aikaan?

 • Murhaaja asuu numerossa 21 (L’Assassin habite... au 21), Ranska 1942. O: Henri-Georges Clouzot. N: Pierre Fresnay, Suzy Delair

Yle Teema

 • Puoli vuosisataa Kaustisen kansanmusiikkijuhlia

  Mestaripelimanneja sekä festivaalitunnelmaa vuodelta 1972

  Kaustisen kansanmusiikkijuhlat on tarjonnut unohtumattomia elämyksiä jo viidenkymmenen vuoden ajan. Yle Teema onnittelee puolen vuosisadan ikäistä festivaalia ja esittää synttäreiden kunniaksi kahden mestaripelimannin henkilökuvat sekä ohjelman festivaalista vuodelta 1972.

 • Sulkavalla on soudettu kilpaa jo 50 vuotta

  Sulkavalla on soudettu kilpaa jo 50 vuotta

  Suomalaiset ovat saunahulluja, se tiedetään, mutta meissä on paljon myös soutuhulluja. Heinäkuun toisena viikonloppuna tuhannet suomalaiset pakkaavat soutuveneen auton katolle tai traileriin, ja sitten lähdetään kohti kaunista Itä-Savoa. Teema maanantaina 3.7. klo 12, torstaina 6.7. klo 22.45 ja perjantaina 7.7. klo 14.55 Sulkavan suursoudut täyttää tänä vuonna komeat 50 vuotta.

 • Taidetutkimukset-sarjan kolmannella kaudella etsitään taas kadonneita mestariteoksia

  Kauden taiteilijat ovat Vuillard, Constable ja Gainsborough

  Taidetutkimukset on BBC:n jännittävä sarja, jossa etsitään ja löydetään kadonneita mestariteoksia. Taidetuntijat Philip Mould ja Bendor Grosvenor sekä toimittaja Fiona Bruce perehtyvät teoksiin, joiden he uskovat olevan kuuluisien taiteilijoiden tuntemattomia tai kadonneita töitä ja yrittävät koota todisteet, joilla maailman johtavat taide-ekspertit saataisiin vakuuttuneeksi niiden aitoudesta.

 • Jazzia! Teeman kesässä soi paholaisen torvi ja Verneri Pohjolan trumpetti

  Kesäkuu alkaa Teemalla saksofonin soinnilla.

  Teemalla puhalletaan kesän avaukseen jazzin meininkiä. Jazzkesä alkaa muhkeasti saksofonin soinnilla ja huipentuu trumpetisti Verneri Pohjolasta kertovan dokumentin ensi-iltaan 17.6. Siinä välissä ääneen pääsevät muun muassa Ornette Coleman, Rahsaan Roland Kirk, Donny McCaslin ja Charles Lloyd. Kesäkuun kolme perättäistä Yle Liveä on taltioitu Tampere Jazz Happeningissä, ja kesäkuun ensimmäinen Teemalauantai on omistettu paholaisen torvelle eli saksofonille.

 • Velvet – muotitalon tarina

  Suosikkisarjan uusi kausi alkaa 31.5.!

  Teemalla suuren suosion saavuttanut espanjalaissarja sijoittuu 1950–60-luvuille ja kertoo eräästä maan hienoimmista tavarataloista. Velvetin uusi neljäs kausi alkaa Teemalla 31.5.2017.

 • Batman

  Batkanava on Teema ja Bat-aika perjantai klo 19

  Vaviskaa Gotham Cityn konnat ja Batmanin arkkiviholliset! Batman valtaa Teeman. Vuoden 2017 aikana nähdään sarjan 1. ja 2. tuotantokausi! Joka perjantai kaksi jaksoa kerrallaan samaan lepakkoaikaan samalla lepakkokanavalla.
  perjantaisin klo 20.00

 • Pyhä hallusinaatio mikä Batman-albumi!

  Katso upea valokuvakooste suomalaisia Batmanejä ennen ja nyt

  Pyhät bikinit! Suomi on täynnä viittasankareita. Katsojat lähettivät meille omia Batman-kuviaan vuosilta 1966–2015. Toinen toistaan hienompia valokuvia on jo liki 150. Katso ja hämmästy!

 • Oi maamme!

  Tee oma videosi arkistofilmeistä

  Yle kutsuu kaikki suomalaiset tekemään arkistofilmeistä uusia lyhytelokuvia ja videotaidetta. Katsojien videoita julkaistaan pitkin vuotta Areenassa, ja syksyllä 2017 parhaista videoista koostetaan ohjelmasarja Teemalle. Oi maamme! on osa Ylen Suomi 100 -ohjelmistoa. Katso täältä ohjeet ja ryhdy leikkaamaan!