Hyppää pääsisältöön

Murhaaja asuu numerossa 21

Kuva elokuvasta Murhaaja asuu numerossa 21
Kuva elokuvasta Murhaaja asuu numerossa 21 Kuva elokuvasta Murhaaja asuu numerossa 21 teeman elokuvat

Tunnelmallinen noir-jännäri, jossa komisario asettuu salanimellä pariisilaiseen täysihoitolaan löytääkseen sarjamurhaajan sen asukkaiden joukosta.
Teema sunnuntaina 5.3. klo 18.00. Areenassa 14 päivää

20. maaliskuuta tulee kuluneeksi 110 vuotta ranskalaisen jännäritaiturin Henri-Georges Clouzot’n syntymästä. Hänen tuotantoaan kunnioitetaan Teeman Kino Klassikossa elokuvan mestareita esittelevässä ohjaajasarjassa.

Esityksensä saavat Clouzot’n uran kolme mestariteosta: Korppi, Pirulliset ja Pelon palkka, mutta sarjan käynnistää hieman kevyemmissä merkeissä todellinen harvinaisuus, komediallinen dekkarielokuva Murhaaja asuu numerossa 21 (L’Assassin habite... au 21, 1942), joka oli Clouzot’n ensimmäinen ohjaustyö. Sitä ei aikaisemmin ole esitetty Suomessa kuin korkeintaan elokuva-arkiston näytöksissä.

Murhaaja asuu numerossa 21 on kevyt dekkarielokuva jostain Simenonin ja Christien välimaastosta, vuoroin hupsun komediallinen ja vuoroin noir-maisen tyylitelty edustaakseen täysin kummankaan kirjailijan perinnettä. Sarjamurhaaja vaanii uhrejaaan Montmartren kaupunginosassa ja jättää rikospaikoille “Herra Durandin” käyntikortteja.

Tapausta tutkiva komisario Wens (Pierre Fresnay) jäljittää syyllisen Les Mimosas -nimiseen täysihoitolaan ja soluttautuu sinne pastoriksi tekeytyneenä tutkiakseen sen omalaatuisia asukkeja. Tutkimuksia mutkistaa Wensin touhukas ja hupsu tyttöystävä Mila (Clouzot’n tuolloinen elämänkumppani Suzy Delair), joka tupsahtaa myös paikalle.

Clouzot ohjasi ensimmäiset elokuvansa saksalaismiehityksen aikana ja saksalaisten omistamalle Continental-yhtiölle, joka oli ainoa laillinen miehitysajan elokuvayhtiö Ranskassa. Tässä dekkarissa sota-aika tai miehitys ei kuitenkaan näy suoranaisesti missään, kerronnan tasapainoillessa noir-maisen jännityksen ja pikkutuhman komedian välillä.

Ja kuitenkin, loppukohtauksiin Clouzot tuntuu ujuttaneen tuotantotaustaan nähden yllättäviä ajatuksia. Sarjamurhaajan motiiviksi osoittautuu pelkkä yli-ihmismäinen halu “tappaa syöpäläisiä, jotka pitävät itseään ihmisinä”. Samasta hahmosta voi löytää Hitler-viittauksen, jota ei voi tässä kertoa paljastamatta juoniratkaisuja. Ja aivan viimeisessä kuvassa syyllisen käsivarsi jää pystyyn kuin natsitervehdykseen ojennettuna. Mitä ihmettä saksalaissensorit oikein tekivät tuohon aikaan?

 • Murhaaja asuu numerossa 21 (L’Assassin habite... au 21), Ranska 1942. O: Henri-Georges Clouzot. N: Pierre Fresnay, Suzy Delair
 • Beside Bowie: kitaristi Mick Ronsonin tarina avaa vuoden 2018 Bowie-teemaillan

  Teemalauantai on jälleen omistettu David Bowielle.

  David Bowien kuolemasta tuli kuluneeksi kaksi vuotta 10.1.2018 – tammikuinen Bowie-ilta alkaa jo muodostua Teeman traditioksi! Tämän vuoden ensi-ilta on pitkä dokumenttielokuva Spiders from Mars -kitaristi Mick Ronsonista (1946–1993), kertojaäänenä itse Bowie. Lisäksi nähdään upea dokumentti David Bowien viimeiset vuodet (2017) sekä elokuva Merry Christmas Mr. Lawrence (1983).

 • Teeman alkukevään 2018 elokuvat

  Elokuvia viitenä päivänä viikossa

  Teema esittää keväällä 2018 elokuvia viitenä päivänä viikossa. Teeman elokuvafestivaalin ajankohta on 20.–24.3.

 • Vietnamin sodan kokeneet kertovat kymmenosaisessa dokumentissa

  Ken Burnsin ja Lynn Novickin sarjan pääosassa ovat ihmiset

  Teemalla nähdään Ken Burnsin ja Lynn Novickin kymmenosainen suursarja Vietnamin sota. Se on ennennäkemättömän kattava dokumentti sodasta, josta Amerikassa on puhuttu ja samalla vaiettu.

 • Yle Teema Uusi Kino - kevään 2018 ohjelmisto

  Uusi Kino - kevään 2018 ohjelmisto

  Uusi Kino vaihtaa vuoden 2018 alusta keskiviikosta tiistai-iltaan Kino Suomen jälkeen. Keväällä on runsaasti ensiesityksiä ja ohjelmisto on perinteisesti monipuolinen. Vuoden alusta lyhytelokuvat tulevat löytymään paremmin Teeman Areena-kanavalta “lyhytelokuvat” otsikon alta.

Yle Teema

 • Sound Trackerin uusi kausi alkaa lauantaina

  Sami Yaffa - Sound Tracker: kausi kolme nähtävissä 20.1.

  Sami Yaffa vaihtaa keikkalavat kulkurin buutseihin ja matkaa muusikkoystäviensä kanssa ihmisyyteen. Sound Trackerin kolmas kausi alkaa Teemalla ja Areenassa lauantaina 20.1. kello 20. #soundtracker

 • Teeman alkukevään elokuvat

  Elokuvia viitenä päivänä viikossa

  Teema esittää keväällä 2018 elokuvia viitenä päivänä viikossa. Teeman elokuvafestivaalin ajankohta on 20.–24.3.

 • Vietnamin sodan kokeneet kertovat kymmenosaisessa dokumentissa

  Ken Burnsin ja Lynn Novickin sarjan pääosassa ovat ihmiset

  Teemalla nähdään Ken Burnsin ja Lynn Novickin kymmenosainen suursarja Vietnamin sota. Se on ennennäkemättömän kattava dokumentti sodasta, josta Amerikassa on puhuttu ja samalla vaiettu.

 • Beside Bowie: kitaristi Mick Ronsonin tarina avaa vuoden 2018 Bowie-teemaillan

  Teemalauantai on jälleen omistettu David Bowielle.

  David Bowien kuolemasta tuli kuluneeksi kaksi vuotta 10.1.2018 – tammikuinen Bowie-ilta alkaa jo muodostua Teeman traditioksi! Tämän vuoden ensi-ilta on dokumenttielokuva Spiders from Mars -kitaristi Mick Ronsonista, kertojaäänenä itse Bowie. Lisäksi nähdään dokumentti David Bowien viimeiset vuodet (2017), elokuva Merry Christmas Mr. Lawrence (1983) ja musiikkivideoita. Kaikki myös Areenassa.

 • Milanon naisten paratiisi

  Uusi italialainen draamasarja 1950-luvun tavaratalosta

  Italialaissarjassa seurataan elämää 1950-luvun Milanossa, uudessa loisteliaassa tavaratalossa. Sarja jatkuu uusin, toisen tuotantokauden jaksoin.

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!

 • Oi maamme!

  Tee oma videosi arkistofilmeistä

  Yle kutsuu kaikki suomalaiset tekemään arkistofilmeistä uusia lyhytelokuvia ja videotaidetta. Katsojien videoita julkaistaan pitkin vuotta Areenassa, ja syksyllä 2017 parhaista videoista koostetaan ohjelmasarja Teemalle. Oi maamme! on osa Ylen Suomi 100 -ohjelmistoa. Katso täältä ohjeet ja ryhdy leikkaamaan!