Tunnelmallinen noir-jännäri, jossa komisario asettuu salanimellä pariisilaiseen täysihoitolaan löytääkseen sarjamurhaajan sen asukkaiden joukosta.
Teema sunnuntaina 5.3. klo 18.00. Areenassa 14 päivää
Clouzot Kino Klassikossa
Kino Klassikko sunnuntaisin 5.–26.3.2017 klo 18.00
Kaikki elokuvat Areenassa 14 päivää
5.3. Murhaaja asuu numerossa 21
12.3. Korppi
19.3. Pelon palkka
26.3. Pirulliset
20. maaliskuuta tulee kuluneeksi 110 vuotta ranskalaisen jännäritaiturin Henri-Georges Clouzot’n syntymästä. Hänen tuotantoaan kunnioitetaan Teeman Kino Klassikossa elokuvan mestareita esittelevässä ohjaajasarjassa.
Esityksensä saavat Clouzot’n uran kolme mestariteosta: Korppi, Pirulliset ja Pelon palkka, mutta sarjan käynnistää hieman kevyemmissä merkeissä todellinen harvinaisuus, komediallinen dekkarielokuva Murhaaja asuu numerossa 21 (L’Assassin habite... au 21, 1942), joka oli Clouzot’n ensimmäinen ohjaustyö. Sitä ei aikaisemmin ole esitetty Suomessa kuin korkeintaan elokuva-arkiston näytöksissä.
Murhaaja asuu numerossa 21 on kevyt dekkarielokuva jostain Simenonin ja Christien välimaastosta, vuoroin hupsun komediallinen ja vuoroin noir-maisen tyylitelty edustaakseen täysin kummankaan kirjailijan perinnettä. Sarjamurhaaja vaanii uhrejaaan Montmartren kaupunginosassa ja jättää rikospaikoille “Herra Durandin” käyntikortteja.
Tapausta tutkiva komisario Wens (Pierre Fresnay) jäljittää syyllisen Les Mimosas -nimiseen täysihoitolaan ja soluttautuu sinne pastoriksi tekeytyneenä tutkiakseen sen omalaatuisia asukkeja. Tutkimuksia mutkistaa Wensin touhukas ja hupsu tyttöystävä Mila (Clouzot’n tuolloinen elämänkumppani Suzy Delair), joka tupsahtaa myös paikalle.
Clouzot ohjasi ensimmäiset elokuvansa saksalaismiehityksen aikana ja saksalaisten omistamalle Continental-yhtiölle, joka oli ainoa laillinen miehitysajan elokuvayhtiö Ranskassa. Tässä dekkarissa sota-aika tai miehitys ei kuitenkaan näy suoranaisesti missään, kerronnan tasapainoillessa noir-maisen jännityksen ja pikkutuhman komedian välillä.
Ja kuitenkin, loppukohtauksiin Clouzot tuntuu ujuttaneen tuotantotaustaan nähden yllättäviä ajatuksia. Sarjamurhaajan motiiviksi osoittautuu pelkkä yli-ihmismäinen halu “tappaa syöpäläisiä, jotka pitävät itseään ihmisinä”. Samasta hahmosta voi löytää Hitler-viittauksen, jota ei voi tässä kertoa paljastamatta juoniratkaisuja. Ja aivan viimeisessä kuvassa syyllisen käsivarsi jää pystyyn kuin natsitervehdykseen ojennettuna. Mitä ihmettä saksalaissensorit oikein tekivät tuohon aikaan?
- Murhaaja asuu numerossa 21 (L’Assassin habite... au 21), Ranska 1942. O: Henri-Georges Clouzot. N: Pierre Fresnay, Suzy Delair