Hyppää pääsisältöön

Pelon palkka

Jo (Charles Vanel) ja Mario (Yves Montand) elokuvassa Pelon palkka
Jo (Charles Vanel) ja Mario (Yves Montand) Jo (Charles Vanel) ja Mario (Yves Montand) elokuvassa Pelon palkka Pelon palkka,teeman elokuvat

Etelä-Amerikkaan sijoittuva jännäriklassikko miehistä, jotka yrittävät ajaa räjähdelastissa olevat kuorma-autot viidakon ja vuoriston läpi.
Teema sunnuntaina 30.4. klo 12.00. Areenassa 14 päivää

Henri-Georges Clouzot’n elokuvien sarjan huipentuma lienee Pelon palkka, joka on paitsi ranskalaisen elokuvan kuuluisimpia klassikkoja, myös jännityselokuvan koko historian tunnetuimpia saavutuksia. Itse Manaajan ohjaaja William Friedkin yritti tehdä siitä 1970-luvulla uutta versiota, mutta tämä kiinnostava ja osin ansiokaskin uustulkinta oli kuitenkin valtava yleisöfloppi.

Clouzot’n alkuperäinen sen sijaan rikkoi maailmalla ranskalaisen elokuvan katsojaennätyksiä ja siitä tuli ensimmäinen elokuva, joka voitti sekä Cannesin että Berliinin elokuvien pääpalkinnon. Yhä edelleen Pelon palkka on ainutlaatuinen, kuviltaan ja kerronnaltaan hämmästyttävän moderni elokuva, joka rakentaa tinkimättömän realismin kautta puristavaa jännitystä hyvin yksinkertaisista asetelmistaan.

Pelon palkan hikiset, likaiset miljööt ja säälittömät ihmiskuvat muodostavat myös täydellisen vastaparin vaikkapa sellaiselle Etelä-Amerikkaan sijoittuvalle perinteiselle seikkailuelokuvalle kuin Vain enkeleillä on siivet. Molemmat elokuvat ovat mestariteoksia, mutta niiden näkemys maailmasta, toveruudesta, romantiikasta ja seikkailusta eroavat kuin yö ja päivä.

Pelon palkassa syrjäisellä öljykentällä on syttynyt valtava tulipalo. Se voidaan sammuttaa vain räjäyttämällä, ja niinpä öljy-yhtiö palkkaa neljä miestä kuljettamaan kahdella kuorma-autolla nitroglyseriiniä 300 mailin matkan vuorten yli ja viidakon halki öljykentälle.

Tehtävä on lähes varma itsemurha, koska nitroglyseriini saattaa räjähtää pienestäkin tärähdyksestä ja tiet eivät ole turvallisia edes normaaliajossa. Neljä miestä (tulkitsijoinaan Yves Montand, Charles Vanel, Peter Van Eyck ja Folco Lulli) suostuu kuitenkin tehtävään, ei sankarillisuuttaan tai velvollisuudentunnosta, vaan koska he ovat ajautuneet niin surkeaan jamaan että ahneuttaan ja epätoivosta he ovat valmiita mihin tahansa, kenties jopa murhaan, päästäkseen pois.

Elokuva on nähty Kino Klassikon Clouzot-sarjassa maaliskuussa 2017.

 • Pelon palkka (Le salaire de la peur), Ranska 1953. O: Henri-Georges Clouzot. N: Yves Montand, Charles Vanel, Peter Van Eyck, Folco Lulli

Yle Teema

 • Puoli vuosisataa Kaustisen kansanmusiikkijuhlia

  Mestaripelimanneja sekä festivaalitunnelmaa vuodelta 1972

  Kaustisen kansanmusiikkijuhlat on tarjonnut unohtumattomia elämyksiä jo viidenkymmenen vuoden ajan. Yle Teema onnittelee puolen vuosisadan ikäistä festivaalia ja esittää synttäreiden kunniaksi kahden mestaripelimannin henkilökuvat sekä ohjelman festivaalista vuodelta 1972.

 • Sulkavalla on soudettu kilpaa jo 50 vuotta

  Sulkavalla on soudettu kilpaa jo 50 vuotta

  Suomalaiset ovat saunahulluja, se tiedetään, mutta meissä on paljon myös soutuhulluja. Heinäkuun toisena viikonloppuna tuhannet suomalaiset pakkaavat soutuveneen auton katolle tai traileriin, ja sitten lähdetään kohti kaunista Itä-Savoa. Teema maanantaina 3.7. klo 12, torstaina 6.7. klo 22.45 ja perjantaina 7.7. klo 14.55 Sulkavan suursoudut täyttää tänä vuonna komeat 50 vuotta.

 • Taidetutkimukset-sarjan kolmannella kaudella etsitään taas kadonneita mestariteoksia

  Kauden taiteilijat ovat Vuillard, Constable ja Gainsborough

  Taidetutkimukset on BBC:n jännittävä sarja, jossa etsitään ja löydetään kadonneita mestariteoksia. Taidetuntijat Philip Mould ja Bendor Grosvenor sekä toimittaja Fiona Bruce perehtyvät teoksiin, joiden he uskovat olevan kuuluisien taiteilijoiden tuntemattomia tai kadonneita töitä ja yrittävät koota todisteet, joilla maailman johtavat taide-ekspertit saataisiin vakuuttuneeksi niiden aitoudesta.

 • Jazzia! Teeman kesässä soi paholaisen torvi ja Verneri Pohjolan trumpetti

  Kesäkuu alkaa Teemalla saksofonin soinnilla.

  Teemalla puhalletaan kesän avaukseen jazzin meininkiä. Jazzkesä alkaa muhkeasti saksofonin soinnilla ja huipentuu trumpetisti Verneri Pohjolasta kertovan dokumentin ensi-iltaan 17.6. Siinä välissä ääneen pääsevät muun muassa Ornette Coleman, Rahsaan Roland Kirk, Donny McCaslin ja Charles Lloyd. Kesäkuun kolme perättäistä Yle Liveä on taltioitu Tampere Jazz Happeningissä, ja kesäkuun ensimmäinen Teemalauantai on omistettu paholaisen torvelle eli saksofonille.

 • Velvet – muotitalon tarina

  Suosikkisarjan uusi kausi alkaa 31.5.!

  Teemalla suuren suosion saavuttanut espanjalaissarja sijoittuu 1950–60-luvuille ja kertoo eräästä maan hienoimmista tavarataloista. Velvetin uusi neljäs kausi alkaa Teemalla 31.5.2017.

 • Batman

  Batkanava on Teema ja Bat-aika perjantai klo 19

  Vaviskaa Gotham Cityn konnat ja Batmanin arkkiviholliset! Batman valtaa Teeman. Vuoden 2017 aikana nähdään sarjan 1. ja 2. tuotantokausi! Joka perjantai kaksi jaksoa kerrallaan samaan lepakkoaikaan samalla lepakkokanavalla.
  perjantaisin klo 20.00

 • Pyhä hallusinaatio mikä Batman-albumi!

  Katso upea valokuvakooste suomalaisia Batmanejä ennen ja nyt

  Pyhät bikinit! Suomi on täynnä viittasankareita. Katsojat lähettivät meille omia Batman-kuviaan vuosilta 1966–2015. Toinen toistaan hienompia valokuvia on jo liki 150. Katso ja hämmästy!

 • Oi maamme!

  Tee oma videosi arkistofilmeistä

  Yle kutsuu kaikki suomalaiset tekemään arkistofilmeistä uusia lyhytelokuvia ja videotaidetta. Katsojien videoita julkaistaan pitkin vuotta Areenassa, ja syksyllä 2017 parhaista videoista koostetaan ohjelmasarja Teemalle. Oi maamme! on osa Ylen Suomi 100 -ohjelmistoa. Katso täältä ohjeet ja ryhdy leikkaamaan!