Hyppää pääsisältöön

Pelon palkka

Jo (Charles Vanel) ja Mario (Yves Montand) elokuvassa Pelon palkka
Jo (Charles Vanel) ja Mario (Yves Montand) Jo (Charles Vanel) ja Mario (Yves Montand) elokuvassa Pelon palkka Pelon palkka,teeman elokuvat

Etelä-Amerikkaan sijoittuva jännäriklassikko miehistä, jotka yrittävät ajaa räjähdelastissa olevat kuorma-autot viidakon ja vuoriston läpi.
Teema sunnuntaina 30.4. klo 12.00. Areenassa 14 päivää

Henri-Georges Clouzot’n elokuvien sarjan huipentuma lienee Pelon palkka, joka on paitsi ranskalaisen elokuvan kuuluisimpia klassikkoja, myös jännityselokuvan koko historian tunnetuimpia saavutuksia. Itse Manaajan ohjaaja William Friedkin yritti tehdä siitä 1970-luvulla uutta versiota, mutta tämä kiinnostava ja osin ansiokaskin uustulkinta oli kuitenkin valtava yleisöfloppi.

Clouzot’n alkuperäinen sen sijaan rikkoi maailmalla ranskalaisen elokuvan katsojaennätyksiä ja siitä tuli ensimmäinen elokuva, joka voitti sekä Cannesin että Berliinin elokuvien pääpalkinnon. Yhä edelleen Pelon palkka on ainutlaatuinen, kuviltaan ja kerronnaltaan hämmästyttävän moderni elokuva, joka rakentaa tinkimättömän realismin kautta puristavaa jännitystä hyvin yksinkertaisista asetelmistaan.

Pelon palkan hikiset, likaiset miljööt ja säälittömät ihmiskuvat muodostavat myös täydellisen vastaparin vaikkapa sellaiselle Etelä-Amerikkaan sijoittuvalle perinteiselle seikkailuelokuvalle kuin Vain enkeleillä on siivet. Molemmat elokuvat ovat mestariteoksia, mutta niiden näkemys maailmasta, toveruudesta, romantiikasta ja seikkailusta eroavat kuin yö ja päivä.

Pelon palkassa syrjäisellä öljykentällä on syttynyt valtava tulipalo. Se voidaan sammuttaa vain räjäyttämällä, ja niinpä öljy-yhtiö palkkaa neljä miestä kuljettamaan kahdella kuorma-autolla nitroglyseriiniä 300 mailin matkan vuorten yli ja viidakon halki öljykentälle.

Tehtävä on lähes varma itsemurha, koska nitroglyseriini saattaa räjähtää pienestäkin tärähdyksestä ja tiet eivät ole turvallisia edes normaaliajossa. Neljä miestä (tulkitsijoinaan Yves Montand, Charles Vanel, Peter Van Eyck ja Folco Lulli) suostuu kuitenkin tehtävään, ei sankarillisuuttaan tai velvollisuudentunnosta, vaan koska he ovat ajautuneet niin surkeaan jamaan että ahneuttaan ja epätoivosta he ovat valmiita mihin tahansa, kenties jopa murhaan, päästäkseen pois.

Elokuva on nähty Kino Klassikon Clouzot-sarjassa maaliskuussa 2017.

 • Pelon palkka (Le salaire de la peur), Ranska 1953. O: Henri-Georges Clouzot. N: Yves Montand, Charles Vanel, Peter Van Eyck, Folco Lulli
 • Oscar-gaala 2018 suorana Teemalla

  Oscar-viikonloppuna elokuvia ja juhlavuoden gaala

  90. Oscar-gaala juhlallisuuksineen nähdään maaliskuussa 2018 Teemalla suorana lähetyksenä. Gaalaan valmistaudutaan katsomalla Oscar-palkittuja elokuvia West Side Storysta Amyyn.

 • Ellan matkassa Etelä-Italiassa

  Harva tuntee eteläistä Italiaa. Lähde matkalle Ellan kanssa!

  Eteläinen Italia on aina näihin päiviin asti ollut Italiassa 15 vuotta asuneelle Ella Kanniselle, kuten niin monelle muullekin, arvoitus. Uudessa seitsemän osaisessa sarjassa Ella tutustuu etelän ankaraan historiaan ja sen monipuoliseen kulttuuriin.

 • Etelä-Italia Teeman elokuvissa talvella 2018

  Elokuvia Ellan matkojen maisemista

  Teemalla tutustutaan 24.1. alkaen seitsemänosaisessa sarjassa Ellan matkassa Etelä-Italian ankaraan historiaan ja monipuoliseen kulttuuriin. Tätä nojatuolimatkaa tuetaan viidellä elokuvalla samaisen alueen nykypäivään ja historiaan.

 • Kuolematon Jeanne Moreau on Teemalauantain tähti

  Pitkä ilta Jeanne Moreaun (1928–2017) seurassa.

  Teemalauantai 20.1.2018 on suurenmoisen ranskalaisnäyttelijän muistoilta. Jeanne Moreau (1928–2017) olisi täyttänyt 90 vuotta 23.1. Teemaillassa nähdään elokuvat Hissillä mestauslavalle ja Kuolematon tarina sekä dokumentti Moreausta vuodelta 2007.

Yle Teema

 • Ellan matkassa Etelä-Italiassa

  Harva tuntee eteläistä Italiaa. Lähde matkalle Ellan kanssa!

  Eteläinen Italia on aina näihin päiviin asti ollut Italiassa 15 vuotta asuneelle Ella Kanniselle, kuten niin monelle muullekin, arvoitus. Uudessa seitsemän osaisessa sarjassa Ella tutustuu etelän ankaraan historiaan ja sen monipuoliseen kulttuuriin.

 • Etelä-Italia Teeman elokuvissa talvella 2018

  Elokuvia Ellan matkojen maisemista

  Teemalla tutustutaan 24.1. alkaen seitsemänosaisessa sarjassa Ellan matkassa Etelä-Italian ankaraan historiaan ja monipuoliseen kulttuuriin. Tätä nojatuolimatkaa tuetaan viidellä elokuvalla samaisen alueen nykypäivään ja historiaan.

 • Oscar-gaala 2018 suorana Teemalla

  Oscar-viikonloppuna elokuvia ja juhlavuoden gaala

  90. Oscar-gaala juhlallisuuksineen nähdään maaliskuussa 2018 Teemalla suorana lähetyksenä. Gaalaan valmistaudutaan katsomalla Oscar-palkittuja elokuvia West Side Storysta Amyyn.

 • Sound Trackerin uusi kausi alkaa lauantaina

  Sami Yaffa - Sound Tracker: kausi kolme nähtävissä 20.1.

  Sami Yaffa vaihtaa keikkalavat kulkurin buutseihin ja matkaa muusikkoystäviensä kanssa ihmisyyteen. Sound Trackerin kolmas kausi alkaa Teemalla ja Areenassa lauantaina 20.1. kello 20. #soundtracker

 • Teeman alkukevään elokuvat

  Elokuvia viitenä päivänä viikossa

  Teema esittää keväällä 2018 elokuvia viitenä päivänä viikossa. Teeman elokuvafestivaalin ajankohta on 20.–24.3.

 • Vietnamin sodan kokeneet kertovat kymmenosaisessa dokumentissa

  Ken Burnsin ja Lynn Novickin sarjan pääosassa ovat ihmiset

  Teemalla nähdään Ken Burnsin ja Lynn Novickin kymmenosainen suursarja Vietnamin sota. Se on ennennäkemättömän kattava dokumentti sodasta, josta Amerikassa on puhuttu ja samalla vaiettu.

 • Beside Bowie: kitaristi Mick Ronsonin tarina avaa vuoden 2018 Bowie-teemaillan

  Teemalauantai on jälleen omistettu David Bowielle.

  David Bowien kuolemasta tuli kuluneeksi kaksi vuotta 10.1.2018 – tammikuinen Bowie-ilta alkaa jo muodostua Teeman traditioksi! Tämän vuoden ensi-ilta on dokumenttielokuva Spiders from Mars -kitaristi Mick Ronsonista, kertojaäänenä itse Bowie. Lisäksi nähdään dokumentti David Bowien viimeiset vuodet (2017), elokuva Merry Christmas Mr. Lawrence (1983) ja musiikkivideoita. Kaikki myös Areenassa.

 • Milanon naisten paratiisi

  Uusi italialainen draamasarja 1950-luvun tavaratalosta

  Italialaissarjassa seurataan elämää 1950-luvun Milanossa, uudessa loisteliaassa tavaratalossa. Sarja jatkuu uusin, toisen tuotantokauden jaksoin.

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!

 • Oi maamme!

  Tee oma videosi arkistofilmeistä

  Yle kutsuu kaikki suomalaiset tekemään arkistofilmeistä uusia lyhytelokuvia ja videotaidetta. Katsojien videoita julkaistaan pitkin vuotta Areenassa, ja syksyllä 2017 parhaista videoista koostetaan ohjelmasarja Teemalle. Oi maamme! on osa Ylen Suomi 100 -ohjelmistoa. Katso täältä ohjeet ja ryhdy leikkaamaan!