Hyppää pääsisältöön

Pelon palkka

Jo (Charles Vanel) ja Mario (Yves Montand) elokuvassa Pelon palkka
Jo (Charles Vanel) ja Mario (Yves Montand) Jo (Charles Vanel) ja Mario (Yves Montand) elokuvassa Pelon palkka Pelon palkka,teeman elokuvat

Etelä-Amerikkaan sijoittuva jännäriklassikko miehistä, jotka yrittävät ajaa räjähdelastissa olevat kuorma-autot viidakon ja vuoriston läpi.
Teema sunnuntaina 30.4. klo 12.00. Areenassa 14 päivää

Henri-Georges Clouzot’n elokuvien sarjan huipentuma lienee Pelon palkka, joka on paitsi ranskalaisen elokuvan kuuluisimpia klassikkoja, myös jännityselokuvan koko historian tunnetuimpia saavutuksia. Itse Manaajan ohjaaja William Friedkin yritti tehdä siitä 1970-luvulla uutta versiota, mutta tämä kiinnostava ja osin ansiokaskin uustulkinta oli kuitenkin valtava yleisöfloppi.

Clouzot’n alkuperäinen sen sijaan rikkoi maailmalla ranskalaisen elokuvan katsojaennätyksiä ja siitä tuli ensimmäinen elokuva, joka voitti sekä Cannesin että Berliinin elokuvien pääpalkinnon. Yhä edelleen Pelon palkka on ainutlaatuinen, kuviltaan ja kerronnaltaan hämmästyttävän moderni elokuva, joka rakentaa tinkimättömän realismin kautta puristavaa jännitystä hyvin yksinkertaisista asetelmistaan.

Pelon palkan hikiset, likaiset miljööt ja säälittömät ihmiskuvat muodostavat myös täydellisen vastaparin vaikkapa sellaiselle Etelä-Amerikkaan sijoittuvalle perinteiselle seikkailuelokuvalle kuin Vain enkeleillä on siivet. Molemmat elokuvat ovat mestariteoksia, mutta niiden näkemys maailmasta, toveruudesta, romantiikasta ja seikkailusta eroavat kuin yö ja päivä.

Pelon palkassa syrjäisellä öljykentällä on syttynyt valtava tulipalo. Se voidaan sammuttaa vain räjäyttämällä, ja niinpä öljy-yhtiö palkkaa neljä miestä kuljettamaan kahdella kuorma-autolla nitroglyseriiniä 300 mailin matkan vuorten yli ja viidakon halki öljykentälle.

Tehtävä on lähes varma itsemurha, koska nitroglyseriini saattaa räjähtää pienestäkin tärähdyksestä ja tiet eivät ole turvallisia edes normaaliajossa. Neljä miestä (tulkitsijoinaan Yves Montand, Charles Vanel, Peter Van Eyck ja Folco Lulli) suostuu kuitenkin tehtävään, ei sankarillisuuttaan tai velvollisuudentunnosta, vaan koska he ovat ajautuneet niin surkeaan jamaan että ahneuttaan ja epätoivosta he ovat valmiita mihin tahansa, kenties jopa murhaan, päästäkseen pois.

Elokuva on nähty Kino Klassikon Clouzot-sarjassa maaliskuussa 2017.

  • Pelon palkka (Le salaire de la peur), Ranska 1953. O: Henri-Georges Clouzot. N: Yves Montand, Charles Vanel, Peter Van Eyck, Folco Lulli
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa