Hyppää pääsisältöön

Raid – uusien rikoselokuvien kulttiklassikko

Raid (2003)
Raid (2003) Kuva: Yle Kuvapalvelu Raid (elokuva),Kai Lehtinen,Mari Rantasila

Nasevaa sanailua ja mustaa huumoria viljelevä pikkukonna Raid nousi katsojien lemmikiksi tv-sarjasta vuonna 2000, ja kolme vuotta myöhemmin hahmo sai oman elokuvan.

Tapio Piiraisen Raid tuli katsojien tietoisuuteen vuonna 2000 12-osaisena tv-sarjana. Lakoninen tyyli vetosi katsojiin, ja sarja saavutti nopeasti pysyvän aseman katsotuimpien listalla.
Sarjan suosiosta jotain kertoo sekin, että sarja voitti neljä Venla-palkintoa: Oiva Lohtander sai parhaan miespääosan, Piirainen parhaan ohjauksen ja parhaan käsikirjoituksen palkinnot, joista jälkimmäisen hän jakoi Harri Nykäsen kanssa. Sarja palkittiin parhaana draamasarjana. Sarja nousi fanien keskuudessa kulttimaineeseen, ja siitä järjestettiin erikoisnäytäntöjä.

Kolme vuotta myöhemmin valmistui elokuva, joka on jatkoa tv-sarjalle. Sen pääosissa on samat hahmot, Kai Lehtisen esittämä pikkurikollinen Raid, häntä jahtaava poliisikomisario Jansson (Oiva Lohtander) ja Raidin rakkauden kohde, Tarja (Mari Rantasila). Juoni kiertyy Tarjan ympärille, sillä hänestä on tullut Attack-aktivisti. Hän on saanut selville energiayhtiön kytkökset kansainväliseen rikollisuuteen, ja joutuu siksi piileskelemään.

Elokuvan maailma noudattelee Harri Nykäsen Raid-kirjojen ja Piiraisen tv-sarjan maailmoja: dialogi on nasevaa ja lakonista, henkilöt hiljaisia, näytteleminen vähäeleistä ja huumori mustaa. Vaikka elokuvaa pidettiin enimmäkseen erittäin onnistuneena, se ei teattereissa saavuttanut samaa suosiota kuin televisiossa.

Sekä Raid-tv-sarjaa että Raid-elokuvaa voi pitää Tapio Piiraisen auteur-tuotteina, sillä hän on käsikirjoittamisen ja ohjaamisen lisäksi myös sanoittanut tv-sarjasta hitiksi nousseen iskelmän Vain rakkaus, sekä elokuvan tunnuslaulun Näkemiin rakkaani. Molemmat laulaa Mari Rantasila. Musiikin sävelsi Pekka Marjanen.

Elokuvan Jussi-palkinnoissa Venla-palkittu kööri jäi soittelemaan lehdellä: Jussit saivat Juha Muje miessivuosasta, Jukka Uusitalo lavastuksesta ja Pentti Tillder puvustuksesta.

Oiva Lohtander on komisario Jansson. Raid 2003
Oiva Lohtander on komisario Jansson. Oiva Lohtander on komisario Jansson. Raid 2003 Kuva: Yle Kuvapalvelu Raid (elokuva),Oiva Lohtander,Tapio Piirainen
  • Raid (2003) O: Tapio Piirainen. K: Tapio Piirainen ja Harri Nykänen. N: Kai Lehtinen, Mari Rantasila, Oiva Lohtander, Pekka Huotari, Kirsti Väänänen, Juha Muje. Tuotanto Kinoproduktion Oy.
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa