Hyppää pääsisältöön

Digitreenit: Facebookin yksityisyysasetukset kuntoon - Kuka näkee ja mitä?

Digitreeniartikkelin pääkuva. Teksti: Digitreenit, Facebook ja yksityisyys, yle.fi/oppiminen. Taustakuvassa valvontakameroita.
Digitreeniartikkelin pääkuva. Teksti: Digitreenit, Facebook ja yksityisyys, yle.fi/oppiminen. Taustakuvassa valvontakameroita. Kuva: Yle / Scott Webb, Unsplash (CC0) Digitreenit,Facebook

Facebook-käyttäjän takaraivossa tikittää ajoittain kysymys, missä jamassa oman tilin yksityisyysasetukset ovat. Vaikka yksityisyydestä olisikin tarkkana, esimerkiksi kaikille julkisia profiilikuvia on vuosien saatossa voinut kertyä vino pino. Ohessa viisi vinkkiä, jotka kannattaa tarkistaa.

Jo muutamalla klikkauksella näet, mikä on oman tilisi tilanne ja voit tuunata yksityisyyden sinulle sopivalle tasolle.

Ohjeet on tehty Facebookia tietokoneella käyttäville. Mobiilisovelluksessa toiminnot ovat osittain erilaisia. Facebookin omissa ohjeissa on silloin erilliset ohjeet mobiililaitteille.

1. Kuka näkee tietoni?

Ensimmäiseksi kannattaa tarkistaa, miltä tilisi näyttää ulkopuolisen silmin.

Näin voit katsoa, miltä profiilisi näyttää julkisena:

  1. Klikkaa profiilikuvaasi ja nimeäsi Facebookin yläpalkissa.
  2. Oikeassa laidassa näkyy sana Toimintaloki. Klikkaa sen oikealla puolella olevaa kolme palloa.
  3. Valitse Näytä henkilönä.
  4. Lue Vihje ja klikkaa se pois OK:lla.
Kuvakaappaus Facebookista: Oma profiili aukeaa nimestä ja kuvasta.
Klikkaa nimeä ja kuvaa, niin pääset Facebook-profiilisi. Kuvakaappaus Facebookista: Oma profiili aukeaa nimestä ja kuvasta. Digitreenit,digitaidot,Facebook

Kuvakaappaus Facebookista: Näytä henkilönä -toiminto.
Valitse Toimintalokin vieressä olevat pallot ja Näytä henkilönä. Kuvakaappaus Facebookista: Näytä henkilönä -toiminto. Digitreenit,digitaidot,Facebook

Kuvakaappaus Facebookista: Profiilin näkyminen julkisena.
Maapallon kuva kertoo, että tiedot ovat kaikille julkisia. Kuvakaappaus Facebookista: Profiilin näkyminen julkisena. Digitreenit

Nyt näet julkisen profiilisi: Onko siellä tietoja, joita et haluaisi näkyvän kaikille?

Tässä katselutilassa et voi muokata tietojasi, mutta näet missä asioissa yksityisyyttä on syytä säätää.

Katso Näytä henkilönä -toiminnon avulla ainakin seuraavat asiat:

  • Kuvat: Albumien / valokuvien julkisuus
  • Kaverit: Kaverilistasi julkisuus
  • Tietoja: Henkilötietojesi julkisuus

Kun olet kauhistunut sitä, kuinka laajalle ja paljon Facebookissa asioitasi jaat, voit aloittaa yksityisyysasetusten säätämisen valokuvistasi.

2. Valokuvien/albumien julkisuus

Facebook-profiilisi Kuvat-välilehdellä on kolmenlaisia kuvia:

  • Kuvia sinusta - kaveriesi ottamat kuvat, joihin sinut on merkitty eli tägätty
  • Omat kuvasi - kuvat, jotka olet itse julkaissut omassa profiilissasi
  • Albumit - itse luomiasi kuva-albumeja sekä Facebookin automaattisesti luomat albumit (Profiilikuvat, Kansikuvat).

Voit säätää yksityisyyttäsi näin:

Kuvia sinusta:
Poista halutessasi merkintä eli tägäys näin:
Kynä kuvan oikeassa ylälaidassa > Muokkaa tai poista > Poista merkintä.
Hyvä konsti on myös kertoa kavereille suoraan, jos et halua, että sinua merkitään kuviin.

Omat kuvasi:
Näiden näkyminen riippuu julkaisusi asetuksista. Jos haluat muuttaa sitä, klikkaa kuva auki ja säädä julkaisun yksityisyyttä julkaisuajan vieressä olevasta symbolista.

Itse luomasi albumit:
Valitse kolme palloa kuvan oikeassa alalaidassa > Muokkaa > Yksityisyys: Valitse, kuka albumin näkee.
Näitä kannattaa siivoilla silloin tällöin. Esimerkiksi albumin “Joulu 2013” ovat kaikki kiinnostuneet ehkä jo nähneet, joten voit vaihtaa siihen “Vain minä”.

kuvassa symbolit, jotka näyttävät kuva-albumien yksityisyysasetukset
kuvassa symbolit, jotka näyttävät kuva-albumien yksityisyysasetukset Facebook,Yle Oppiminen,Digitreenit

Automaattisesti luodut albumit eli Profiilikuvat- ja Kansikuvat:
Uusin profiili- ja kansikuvasi ovat aina julkisia. Jos tapanasi on vaihtaa usein profiili- tai kansikuvaa, voi näihin albumeihin kerääntyä runsaastikin kuvia, joiden oletusasetus on julkinen.
Profiilikuvat ja Kansikuvat kannattaa aika ajoin käydä läpi ja arvioida, kuinka laajalle yleisölle ne haluaa näyttää. Joudut tekemään tämän kuva kuvalta. Klikkaa kuva auki ja säädä sen yksityisyyttä julkaisuajan vierestä.

Profiilikuvan asetuksia muutetaan ratas-symbolista
114 julkista vanhaa profiilikuvaa on liikaa! Profiilikuvan asetuksia muutetaan ratas-symbolista Yle Oppiminen,Digitreenit

Nyt ymmärrätkin, miksi aina uusia kuvia jakaessa kannattaa päättää, kuka ne näkee. Käytä siis jatkossa aina Facebookin Yleisönvalitsin-työkalua. Se löytyy useimpien julkaisujen alalaidasta. Oletuksena on se valinta, jonka viimeksi teit.

Kuvakaappaus Facebookista: Ns. Yleisönvalitsin muistaa, minkä asetuksen viimeksi valitsit.
Kun teet Facebookissa uuden julkaisun, oletuksena on viimeksi tekemäsi yleisönvalinta. Kuvakaappaus Facebookista: Ns. Yleisönvalitsin muistaa, minkä asetuksen viimeksi valitsit. Digitreenit,digitaidot,Facebook

3. Kaverilistan julkisuus

Mieti myös, kenen haluat näkevän Facebook-kaverisi. Kaverilistaa ei kannata pitää julkisena, eli kenen tahansa Facebook-käyttäjän näkyvillä. Entä onko mitään syytä siihen, että edes omat FB-kontaktisi näkevät kaverilistasi?

Kaverilistasi näet, kun klikkaat profiilikuvaasi ja nimeäsi Facebookin yläpalkissa. Valitse Kaverit.

Klikkaa kaverilistan oikeassa yläkulmassa olevaa kynää, niin pääset muokkaamaan sitä, kuka sinun kaveriluettelosi ja seuraamasi asiat voi nähdä.

Kuvakaappaus Facebook-profiilin asetuksista: Kaverilistan yksityisyysasetusten vaihtoehdot.
Facebookissa kaverilistan näkymistä voi rajoittaa, esimerkiksi vain omille kavereille. Kuvakaappaus Facebook-profiilin asetuksista: Kaverilistan yksityisyysasetusten vaihtoehdot. Digitreenit,digitaidot,Facebook

4. Henkilötietojen julkisuus

Halutessasi voit kirjata Facebookiin hyvinkin paljon henkilötietojasi. Mieti, mitkä tiedot ovat olennaisia.

Kaikkea ei kannata salata: tietyt perustiedot auttavat tuttujasi löytämään sinut Facebookista ja sehän on tarkoituskin. Puhelinnumero ja sähköpostiosoite on hyvä kirjata henkilötietoihin jo senkin takia, että saat tarvittaessa uuden salasanan, jos unohdat vanhan.

Voit määritellä henkilötietosi sellaisiksi, että vain sinä itse näet ne. Muista kuitenkin, että kaikki Facebookiin kirjaamasi tiedot ovat Facebookin käytössä. Liikaa tietoa ei siis kannata Facebookiin lisätä.

  1. Valitse profiilistasi Tietoja-välilehti.
  2. Valitse vasemman laidan valikosta mitä tietoja haluat päivittää (esimerkiksi Työ ja koulutus, Yhteys- ja perustiedot tai Perhe ja suhteet).
  3. Yksittäistä tietoa tai tai sen yksityisyysasetuksia pääset muokkaamaan viemällä hiiren kyseisen rivin kohdalle.
Kuvakaappaus Facebookin profiilitietojen asetuksista: Sähköpostiosoite on määritelty näkymään vain itselle.
Tässä sähköpostiosoite näkyy Facebookissa vain itselle ja se on poistettu aikajanalta. Kuvakaappaus Facebookin profiilitietojen asetuksista: Sähköpostiosoite on määritelty näkymään vain itselle. Digitreenit,digitaidot,Facebook,Yksityisyyden suoja
Jos kaverisi jakaa poliitikon kuntavaalisivun julkisena, ja kommentoit linkkiä, näkyy kommenttisi kaikille julkisesti.

5. Kaverin postausten kommentointi - kaverin asetukset määrittävät näkyvyyden

Voit itse päättää, mitä ja kenelle omalla aikajanallasi ja omassa profiilissasi näkyy. Mutta kun kommentoit kaverisi postausta, tilanne muuttuu: kaverisi yksityisyysasetukset määrittävät kuka kommenttisi näkee.

Jos kaverisi siis on jakanut suosikkipoliitikkonsa kuntavaalisivun julkisena, ja kommentoit tätä jaettua linkkiä, näkyy kommenttisi kaikille julkisesti.

Tämä kannattaa muistaa, jos osallistuu ärhäkkään keskusteluun kaverin Facebook-seinällä.

Kaverisi postausten yksityisyysasetukset näet, kun viet hiiren julkaisuajan vieressä olevan symbolin päälle.

Päivämäärän vierestä näet  millaisilla asetuksilla kaverisi on postauksen jakanut
Päivämäärän vierestä näet millaisilla asetuksilla kaverisi on postauksen jakanut Facebook,Yle Oppiminen,Digitreenit

Digitreeneissä voit opetella arjessa hyödyllisiä digitaitoja – verkon hakuvinkeistä tietokoneen näppäinkomentoihin. Pääset mukaan Yle Oppimisen Digitreenit Facebook -ryhmässä tai Twitterissä aihetunnisteella #digitreenit.

Muokkaukset:
28.4.17: Poistettu otsikosta järjestysnumero.
22.6.17: Lopun yleislauseen sanamuoto.
22.8.17 ja 13.10.17: Pääkuvaan uusi pohja.
28.8.19: Poistettu maininta Näytä tiettynä henkilönä -toiminnosta, täsmennetty useita polkuja ajan tasalle ja lisätty kuvia.

Digitreenit

Keskustele