Hyppää pääsisältöön

Digitreenit: Facebookin yksityisyysasetukset kuntoon - Kuka näkee ja mitä?

Artikkelin kansikuva, jossa piirrettynä ipad, kuulokkeet, puhelin ja näppis
Artikkelin kansikuva, jossa piirrettynä ipad, kuulokkeet, puhelin ja näppis Facebook,Yle Oppiminen,digitreenit

Facebook-käyttäjän takaraivossa tikittää ajoittain kysymys, missä jamassa oman tilin yksityisyysasetukset ovat. Vaikka yksityisyydestä olisikin tarkkana, esimerkiksi kaikille julkisia profiilikuvia on vuosien saatossa voinut kertyä vino pino. Ohessa viisi vinkkiä, jotka kannattaa tarkistaa.

Jo muutamalla klikkauksella näet, mikä on oman tilisi tilanne ja voit tuunata yksityisyyden sinulle sopivalle tasolle.

Ohjeet on tehty Facebookia tietokoneella käyttäville. Mobiilisovelluksessa toiminnot ovat osittain erilaisia.

1. Kuka näkee tietoni?

Ensimmäiseksi kannattaa tarkistaa, miltä tilisi näyttää ulkopuolisen silmin. Facebook tarjoaa tähän helpon ja näppärän työkalun, jolla voit katsoa, miltä profiilisi näyttää julkisena, tai miten tietty Facebook-kaveri oman sivusi näkee:

 1. Klikkaa Facebookin yläpalkin oikeassa laidassa olevaa ?-symbolia.
 2. Sen jälkeen Yksityisyyden pikakuvakkeet -> Kuka voi nähdä asiani?
 3. Mitä muut näkevät aikajanallani? - klikkaa Näytä henkilönä.

Tällä toiminnolla voit tarkistaa, miltä julkinen profiilisi näyttää: onko siellä tietoja, joita et haluaisi näkyvän kaikille?

Voit myös katsoa, miten tietty Facebook-kaverisi profiilisi näkee. Tämä onnistuu, kun kirjoitat kaverin nimen profiilisi ylälaitaan hakupalkin alle mustaan palkkiin klikkaamalla ensin Näytä tiettynä henkilönä-linkkiä.

Kun katsot profiiliasi joko julkisena tai sellaisena kuin kaverisi sen näkee, voit käydä läpi ja tarkastaa kaiken: postaukset, valokuvat, henkilötiedot. Tässä katselutilassa et voi muokata tietojasi, mutta näet missä asioissa yksityisyyttä on syytä säätää.

Tarkasta Näytä henkilönä-toiminnon avulla ainakin seuraavat asiat:

 • Albumien/valokuvien julkisuus
 • Kaverilistasi julkisuus
 • Henkilötietojesi julkisuus

Kun olet kauhistunut, kuinka laajalle ja paljon Facebookissa asioitasi jaat, voit aloittaa yksityisyysasetusten säätämisen valokuvistasi.

2. Valokuvien/albumien julkisuus

Facebook-profiilisi Kuvat-välilehdellä on kolmenlaisia kuvia:

 • Kuvat sinusta - kaveriesi ottamat kuvat, joihin sinut on merkitty.
 • Omat kuvasi - kuvat, jotka olet itse jakanut omassa profiilissasi.
 • Albumit - Facebookissa on automaattisesti luotuja albumeja (profiilikuvat, aikajanakuvat) ja lisäksi voit itse luoda omia kuva-albumeja.

Kaikkien kuvien ja albumien yksityisyyttä voit koska tahansa muokata. Automaattisesti luodut albumit ovat kuitenkin sellaisia, että yksityisyys täytyy määritellä kuvakohtaisesti. Itse luomillesi kuva-albumeille voit määrittää koko albumia koskevat yksityisyysasetukset.

 • Hammasratas - kyseisen albumin kuvien yksityisyyttä on muokattava kuva kerrallaan.
 • Lukko - albumi on näkyvillä vain sinulle.
 • Ihmishahmot - albumin näkevät kaverisi.
 • Maapallo - albumi on julkinen.
kuvassa symbolit, jotka näyttävät kuva-albumien yksityisyysasetukset
kuvassa symbolit, jotka näyttävät kuva-albumien yksityisyysasetukset Facebook,Yle Oppiminen,Digitreenit

Esimerkiksi jos tapanasi on vaihtaa usein Facebookin profiili- tai kansikuvaa, voi automaattisesti luotuihin Profiilikuvat- ja Kansikuvat- albumeihin kerääntyä runsaastikin kuvia, joiden oletusasetus on Julkinen. Ne kannattaa aika ajoin käydä läpi ja arvioida kuva kuvalta, kuinka laajalle yleisölle niitä haluaa näyttää.

Profiilikuvan asetuksia muutetaan ratas-symbolista
114 julkista vanhaa profiilikuvaa on liikaa! Profiilikuvan asetuksia muutetaan ratas-symbolista Yle Oppiminen,Digitreenit

3. Kaverilistan julkisuus

Mieti myös, kenen haluat näkevän Facebook-kaverisi. Kaverilistaa ei kannata pitää julkisena, eli kenen tahansa Facebook-käyttäjän näkyvillä. Entä onko mitään syytä siihen, että edes omat FB-kontaktisi näkevät kaverilistasi?

Kaverilistasi näet oman profiilisivusi vasemmasta laidasta kun scrollaat sivua noin puoleen väliin.

Klikkaa kaverilistan vieressä olevaa väkästä ja pääset muokkaamaan asetuksia.

Facebook-kaverilistan julkisuutta voi muokata asetuksista
Facebook-kaverilistan julkisuutta voi muokata asetuksista Kuva: Yle/Sari Veikkolainen Digitreenit,Yle Oppiminen,Facebook

4. Henkilötietojen julkisuus

Halutessasi voit kirjata Facebookiin hyvinkin paljon henkilötietojasi. Mieti, mitkä tiedot ovat olennaisia.

Kaikkea ei kannata salata: tietyt perustiedot auttavat tuttujasi löytämään sinut Facebookista ja sehän on tarkoituskin. Puhelinnumero ja sähköpostiosoite on hyvä kirjata henkilötietoihin jo senkin takia, että saat tarvittaessa uuden salasanan, jos unohdat vanhan.

Voit määritellä henkilötietosi sellaisiksi, että vain sinä itse näet ne. Muista kuitenkin, että kaikki Facebookiin kirjaamasi tiedot ovat Facebookin käytössä. Liikaa tietoa ei siis kannata Facebookiin lisätä.

 1. Valitse profiilistasi Tietoja-välilehti.
 2. Valitse vasemman laidan valikosta mitä tietoja haluat päivittää (esimerkiksi Työ ja koulutus, Yhteys- ja perustiedot tai Perhe ja suhteet).
 3. Yksittäistä tietoa tai tai sen yksityisyysasetuksia pääset muokkaamaan viemällä hiiren kyseisen rivin kohdalle.
Tietoja-välilehdellä voi muokata henkilötietojesi näkyvyyttä
Tietoja-välilehdellä voi muokata henkilötietojesi näkyvyyttä Facebook,Yle Oppiminen,Digitreenit

Jos kaverisi jakaa poliitikon kuntavaalisivun julkisena, ja kommentoit linkkiä, näkyy kommenttisi kaikille julkisesti.

5. Kaverin postausten kommentointi - kaverin asetukset määrittävät näkyvyyden

Voit itse päättää, mitä ja kenelle omalla aikajanallasi ja omassa profiilissasi näkyy. Mutta kun kommentoit kaverisi postausta, tilanne muuttuu: kaverisi yksityisyysasetukset määrittävät kuka kommenttisi näkee.

Jos kaverisi siis on jakanut suosikkipoliitikkonsa kuntavaalisivun julkisena, ja kommentoit tätä jaettua linkkiä, näkyy kommenttisi kaikille julkisesti.

Tämä kannattaa muistaa, jos osallistuu ärhäkkään keskusteluun kaverin Facebook-seinällä.

Kaverisi postausten yksityisyysasetukset näet viemällä hiiren postauksen päivämäärän vieressä olevan symbolin päälle.

Päivämäärän vierestä näet millaisilla asetuksilla kaverisi on postauksen jakanut
Päivämäärän vierestä näet millaisilla asetuksilla kaverisi on postauksen jakanut Facebook,Yle Oppiminen,Digitreenit

Digitreeneissä voit opetella arjessa hyödyllisiä digitaitoja – verkon hakuvinkeistä tietokoneen näppäinkomentoihin. Pääset mukaan Yle Oppimisen Facebook-sivulla tai Twitterissä aihetunnisteella #digitreenit.

Muokattu 28.4.17: Poistettu otsikosta järjestysnumero.
Muokattu 22.6.17: Lopun yleislauseen sanamuoto.

Digitreenit - Testaa osaamisesi ja hanki uusia digitaitoja

Media- ja digitaidot

 • Tosiasiat voi aina tarkistaa - faktantarkistajat karsivat pötypuhetta

  Uhkaako viihteellistyminen faktapohjaista uutisointia?

  Valeuutiset, valemedia, vaihtoehtoiset faktat, totuudenjälkeinen aika - uusia termejä, joiden esiin nouseminen kertoo siitä, kuinka totuuden ja valheen raja näyttäisi hämärtyneen. Toimittaja Tuomas Muraja kertoo tuoreessa Faktat tiskiin -kirjassa, miten mm. Faktabaari-palvelu tarkistaa julkisen keskustelun väitteitä.

 • Digitreenit: Hiiren kakkospainikkeen taikatemput

  Hiiren kakkosnapilla saa tehtyä ihmeellisiä asioita.

  Hiiren kakkosnapilla voi tehdä monenlaisia temppuja, kuten kääntää tekstiä, etsiä sanoja ja tietenkin kopioida, leikata ja liittää. Tästä muutama vinkki hiiren ja kosketuslevyn käyttöön.

 • Digitreenit: Näin karsit roskapostia

  Opeta sähköpostiasi suodattamaan roskapostit paremmin

  Roskapostia ovat ne sähköpostilaatikkoon tippuvat viestit, joita et halua, etkä ole tilannut. Roskaposti kannattaa aina merkitä roskaksi - silloin myös sähköpostisi suodattimet paranevat. Postilaatikon kouliminen on helppoa.

 • Digitreenit: Osaatko ostaa verkosta turvallisesti? Testaa tietosi

  Tee testi: Osaatko maksaa verkko-ostokset turvallisesti?

  Ostamme netistä melkein kaikkea: matkoja, pääsylippuja, urheiluvarusteita, majoitusta, nettiliittymiä, kirjoja... Testaa 12 tiukalla kysymyksellä, oletko fiksu nettishoppaaja. Tässä visassa on kyse ostamisesta yrityksiltä. Vastausvaihtoehdoista on oikein yksi tai useampi. Voit kuitenkin valita vain yhden oikean vastauksen per kysymys.

 • Digitreenit: Instagram - keskity kuviin

  Instagram-sovelluksen käyttöönotto ja ohjeet

  Instagram kasvaa hurjaa vauhtia. Sen käyttö kasvoi 10 prosenttia vuonna 2016. Näillä ohjeilla pääset alkuun ja saat muutaman vinkin käyttöönottoon.

 • Koodi on kaikkialla – lyhyt johdatus ohjelmoinnin maailmaan

  Ohjelmoinnin ABC yhdessä paketissa.

  Elokuvissa näemme usein hulluja koodareita, jotka silmät kiiluen hakkaavat tietokoneelle yötä myöten käsittämättömiä komentorivejä toisensa perään. Oikeasti koodaaminen eli tietokoneohjelmointi ei ole lainkaan noin mystistä. Se on oikeastaan vain yksityiskohtaisten ohjeiden antamista tietokoneelle. Tässä artikkelissa kerromme koodauksen historiasta ja selvitämme mihin ohjelmointi oikein perustuu.

 • Vallanpitäjät ovat suuria, naiset uhreja ja pakolaiset resuisia – uutiskuvat luovat omaa todellisuuttaan

  Valokuvaa ei oteta, vaan se tehdään.

  Uutiskuviin liitetään voimakas aitouden, luotettavuuden ja totuudenmukaisuuden sädekehä: kuva on totta. Mutta vaikka itse kuva olisikin totuudenmukainen, sen valintaan, rajaukseen, julkaisemiseen ja asiayhteyteen liittyy lukemattomia asioita, joilla voi muuttaa kuvan välittämää sanomaa. Uutiskuvat rakentavat maailmankuvaa lukijoille ja katsojille.

 • New York Timesin suomalainen kuvatoimittaja: Nollasisältöiset kuvat syövät medioiden uskottavuutta

  New York Timesissa mitään ei lisätä tai poisteta kuvista.

  Suomalainen Mikko Takkunen tekee maailmanlaajuisesti merkittävää uutiskuvien valintaa päivittäin työssään New York Timesin, kuvatoimittajana. Korkelaatuisesta journalismistaan tunnetussa lehdessä vaalitaan laatua, myös kuvien osalta. Muun muassa kuvankäsittelyä koskevat ohjeistukset ovat lehdessä selkeät. Mitään elementtejä ei saa poistaa eikä lisätä.

 • Finnit piiloon eikä ketään saa loukata - 6 kysymystä Instagram-suosikeille

  500 miljoona käyttäjää Instagramissa. Tapasimme 2 heistä.

  Tiedätko kuka on Teamarika? Tai Joonapuhakka? Ehkä et, mutta kymmenettuhannet tubettajat ja Instagram-seuraajat tuntevat heidät. Teamarika ja Joona kertovat millainen rooli Instagramilla on heidän elämässään ja millaista linjaa he kuvien jakamisessa noudattavat. 18-vuotiaan Joona Puhakan (@joonapuhakka) Instagram-tilillä on tällä hetkellä yli 44 000 seuraajaa.

 • Voiko Wikipediaan luottaa? Tarkista ainakin nämä viisi asiaa

  Vinkkejä Wikipedian käyttöön

  Laiskat heitot nettitietosanakirja Wikipedian paikkansapitämättömyydestä eivät välttämättä pidäkään paikkaansa. Tutkimusten mukaan valtaosa Wikipedian artikkeleista on (lähes) täyttä faktaa. Mutta koska artikkeleja voi muokata kuka tahansa, välillä tieto voi olla väärää.

 • Mistä tunnistaa some-mainoksen? Satu Apukka kertoo

  Some-mainonnallakin on eettinen koodisto.

  Suositut sometähdet kiinnostavat myös mainostajia. Sosiaalisen median kanavilla tavoitetaan nuoria kuluttajia, jotka eivät juuri lue lehtiä tai katso televisiota. Merkkituoteyritykset mainostavatkin mielellään tuotteitaan nuorten tekijöiden kanavilla. United Screens on yritys, joka kerää verkostoonsa tunnettuja some-kasvoja ja saattaa nämä yhteen mainostajien kanssa.

 • Valheenpaljastaja: Tervetuloa faktojen jälkeiseen aikaan

  Sosiaalinen media voimistaa populistien viestiä

  Poliitikot uskaltavat nykyään valehdella päin äänestäjien naamaa, sillä kiinni jääminen ei johda kannatuksen romahtamiseen. Sosiaalinen media on populistien käsissä voimakas megafoni. Elokuun toisella viikolla republikaanipuolueen presidenttiehdokas Donald Trump sanoi, että presidentti Barack Obama on perustanut Isis-terroristijärjestön.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Mediataitoja alakouluun

  Elävän kuvan alkeet ja kuvakerrontaa.

  Mediakompassin kuvakoulu on suunnattu kaikille elävän kuvan alkeista, kuvakerronnasta ja kuvaamisesta kiinnostuneille yli neljäsluokkalaisille. Pääosassa on tekemisen kautta oppiminen.

 • Mediataidot

  Taitoja eri medioiden haltuunottoon.

  Mediataidot tarkoittavat kykyä lukea ja tulkita viestejä, kykyä erottaa olennainen epäolennaisesta. Näitä taitoja oppii mm. itse tekemällä ja esittämällä.

 • Mediataitoja yläkouluun ja lukioon

  Mediataitoja yläkoululaisille.

  Päämääränä on kehittää 7-9-luokkalaisten oppilaiden mediatajua, innostaa viestien arviointiin ja rohkaista omaan vaikuttamiseen median keinoin.

 • 5 fiksua koodauspeliä kouluikäisille

  Lasten ohjelmointisovelluksilla ei ole yläikärajaa.

  Ensi syksystä lähtien peruskoululaiset tutustuvat koulussa ohjelmoimiseen, kun siitä tulee osa peruskoulujen opetussuunnitelmaa. Koodaustaitoja voi opetella pelillisillä ohjelmilla, jotka madaltavat oppimiskynnystä. Tabletti on aloittelevalle koodarille luonteva väline.

 • Digitreenit: Viisi vinkkiä tehokkaampiin Google-hakuihin

  Vie hakutaitosi verkossa uudelle tasolle

  Google on ottanut selkeän ykkösaseman universaalina hakukoneena, mutta sekin on lopulta vain työkalu. Työkalua voi käyttää monella tapaa, ja mitä paremmin välineen tuntee sitä parempia hakutuloksia saa. Tässä viisi vinkkiä parempiin Google-hakuihin.