Hyppää pääsisältöön

Kipusisko: Miten hoidetaan vielä halvemmalla?

Piirretty sairaanhoitaja.
Piirretty sairaanhoitaja. Syke (tv-sarja),kipusisko

Joko olette kyllästyneet sote-uudistukseen? Minäkin olen. Mutta puhutaan kuitenkin siitä vielä hetki.

Muistaako joku hankkeen alkutaipaleelta sellaista tavoitetta, että rahaa pitäisi säästyä? Sellaisia kai oli, vaikka en ole vielä hahmottanut, miten veronmaksajat sitten käytännössä lapioisivat vähemmän rahaa terveydenhuoltoon.

On todella ankeaa katsoa, kun kollegat yrittävät kikkailla vanhusten vaipat vielä halvemmalla.

On ajanmukaista kutsua julkista sektoria dinosaurukseksi, mutta kyllä joku voisi osoittaa ihan sormella, missä sitä löysää taloudenpitoa oikein harrastetaan. Missä päin Suomen julkista terveydenhuoltoa on rahaa tuhlattavaksi? Joka puolella näkee jaettavan pelkkää niukkuutta. Aina on rahat loppu. Ei ole helppo palkata sijaista, ikinä ei ole palkoissa neuvotteluvaraa. Henkilöstöetuja ei ole tai jos takavuosien perintönä on, ne leikataan tänä vuonna pois. Pienimmästäkin kuluerästä yritetään niistää. On todella ankeaa katsoa, kun kollegat yrittävät kikkailla vanhusten vaipat vielä halvemmalla.

Jos oikein ymmärrän, soten valinnanvapaus tarkoittaa käytännössä sitä, että kaikki voivat valita, missä käyvät perusterveydenhuollossa. Osa näistä valinnan piirissä olevista paikoista voi olla jokin terveyspalveluyritys. Jos haluaa hoidattaa itseään terveyspalveluyrityksellä mieluummin kuin kunnan terveyskeskuksella, terveyspalveluyritys saa valtiolta tietyn summan hoidon järjestämiseksi. Se summa ei liene suuri, koska samalla rahalla lasketaan hoidon järjestyvän nykyisessä terveyskeskuksessa.

Jos jonkun, sanotaan vaikka Terveysmesi-nimisen yrityksen, palava halu olisi tuottaa erinomaista terveyskeskuspalvelua ihmisille, olisi reilua antaa sille mahdollisuudet järjestää sama palvelu jota haukuttu terveyskeskus on kaikki vuodet vääntänyt kiireessä ja tuskassa ja alati kasvavassa asiakaspaineessa. Mutta ei Terveysmesi saisi siihen valtiolta yhtään sen enempää rahaa kuin se nykyinen kamala terveyskeskus saa.

Kun kiitetään ennätyssuuren potilasmäärän hoitamisesta, on yleensä aina joku työtaakkansa vuoksi sairauslomalla.

Miten Terveysmesi ja sen kaverit siis aikovat tuottaa nämä peruspalvelut niin, että siitä jäisi vielä jaettavaa yrityksen osakkaille? Mistä voitto tulee? Mitä näistä loppuun tiristetyistä palveluketjuista voi vielä napata pois? Onko henkilökuntaa vähemmän? Ostetaanko vähemmän hoitovälineitä? Määrätäänkö laboratoriokokeita ja kuvantamisia tiukemmin? Kiristetäänkö tapaamisen kriteereitä – ehkä yhä useampaa palvellaan puhelimessa tai netissä? Ehkä myydään maksukykyisille samalla parempia lisäpalveluita?

Totta kai toimintaa aina voi tehostaa. Mutta yhtä varmasti se on jostain pois. Kun kiitetään ennätyssuuren potilasmäärän hoitamisesta, on yleensä aina joku työtaakkansa vuoksi sairauslomalla.

Kaikki tietävät, ettei terveyttä voi ostaa. Toimenpiteitä, tutkimuksia ja hoitoja kuitenkin voi. Julkisen ja yksityisen palvelun eroista kertoo parhaiten se, miten herran kukkarossa on yksityisten lääkäriasemien työterveyspalveluista nauttiva osa Suomea. Yksityisen lääkäriaseman työterveyslääkäri määrää mielellään reseptilääkkeitä ja jatkotutkimuksia. Terveyskeskuksessa pitää vakuuttaa portinvartijahoitajalle kärsivänsä aivan todellisesti, ja hoitoon pitää jonottaa. Yksityiselle lääkärille pääsee usein samana päivänä.

Yksityisellä autuus kestänee kuitenkin juuri siihen saakka, mihin maksaja on sitoutunut. Vain taivas on rajana, jos työnantaja tahtoo maksaa. Jos maksaja on pihimpi, yksityinen yritys tarjoaa vähemmän. Kaikki tietävät tarinat yksityisistä hoitokodeista, joissa inkontinenssista kärsivä vanhus saa sotkettavakseen tasan kaksi vaippaa vuorokaudessa.

Eiköhän koko sote-uudistuksen tarkoitus ole yksinkertaisesti määritellä uudelleen, mitä ja minkälaista terveydenhuoltoa meidän kuuluu saada verovaroilla? Siis karsia, karsia ja karsia. Monen mielestä terveydenhuollossa tehdään turhia toimenpiteitä ja hoidetaan sellaista, mikä kuuluisi jättää tekemättä tai ainakin maksaa omilla rahoilla. Leikkaamiskeskustelu on ikävä, mutta kaikkein vahingollisinta on jättää se käymättä. Jos karsimisen periaatteita ei päätetä ja kirjata yhdessä, likainen työ jää yksittäisten Holopaisten ja Hanssonien ristiksi. Eikä tasavertaisuudesta kannata sitten enää puhua mitään.

Sairaalatakkinen mies katselee kahta samannäköistä henkilöä.
Sairaalatakkinen mies katselee kahta samannäköistä henkilöä. s4 ep01,Jarkko Niemi,Syke (tv-sarja)
Sairaalasarjan leikkaussali.
Sairaalasarjan leikkaussali. Syke (tv-sarja)