Hyppää pääsisältöön

Kitaristi Taavi Kiviranta: "Välillä sorrun myös ukuleleen."

Kitaristi Taavi Kiviranta.
Kitaristi Taavi Kiviranta. Kuva: Yle/Laila Kangas taavi kiviranta

"Olen ollut 'pitkäkyntinen' jo lähes 13 vuotta", kertoo Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa kitaransoittoa opiskeleva Taavi Kiviranta, ja jatkaa: "Valmistun freelance-muusikoksi, mutta myös opettaminen tulee olemaan osa työtäni." Neljättä vuotta opiskeleva Taavi on kotoisin Jyväskylästä, perheestä, jossa musiikki on aina ollut isossa roolissa.

Kuka?

Olen Taavi Kiviranta, syntynyt Jyväskylässä 21.05.1994

Mistä?

Olen musikaalisesta perheestä, joten jo pienestä asti musiikki on ollut vahvasti läsnä elämässäni.

Kitaransoiton aloitin 10-vuotiaana Jyväskylän musiikkiopistossa, ja se vei niin sanotusti mennessään. Nyt olenkin ollut ”pitkäkyntinen” jo melkein 13 vuotta. Äitini on laulaja ja molemmat pikkusiskoni harrastavat musiikkia.

Vuodesta 2013 olen viettänyt aikaa Sibelius-Akatemian reenikopeissa.

Kuka vaikutti siihen, että tulit aloittaneeksi musiikkiopinnot?

Muistaakseni äiti kysyi, josko haluaisin aloittaa jonkin instrumentin, ja eikä aikaakaan, kun olinkin jo valintakokeissa laulamassa ja esittämässä James Bond -teeman pianolla.

Mitä kaikkia soittimia soitat? 

Klassinen kitara on pääsoittimeni. Lisäksi olen soittanut sähkökitaraa ja akustista kitaraa pitkään ja nykyään käyn luuttutunneilla. Välillä sorrun myös ukuleleen.

Kitaristi Taavi Kiviranta soittaa Kantapöydän suorassa lähetyksessä Musiikkitalon kahvilassa 1.3.2017.
Taavi Kiviranta soittaa Kantapöydän suorassa lähetyksessä 1.3.2017. Kitaristi Taavi Kiviranta soittaa Kantapöydän suorassa lähetyksessä Musiikkitalon kahvilassa 1.3.2017. Kuva: Yle/Tiina-Maija Lehtonen taavi kiviranta

Tärkeimmät opettajasi?

Jukka Savijoki on varmasti ollut tärkein. Hän opetti minua kolme ensimmäistä vuottani Sibelius-Akatemiassa, mutta jäi nyt eläkkeelle. Kiitos myös Vesa Suomiselle ja Olli Hirvaselle jotka olivat opettajiani Jyväskylässä.

Häämöttääkö valmistuminen?

Opiskelen nyt neljättä vuotta. Valmistuin joulukuussa kandidaatiksi, joten valmistuminen alkaa jo häämöttää muutaman vuoden päästä.

Lempisäveltäjäsi?

Beethoven. Hänen musiikissaan on jotain, joka saa janoamaan aina vain lisää ja lisää. Hänen musiikissaan voimakkaiden tunteiden kirjo ja nerokas sävelkieli saavat musiikista äärimmäisen kaunista.

Pianosonaatti no.8 op. 13 ”Pateettinen” ja "Eroica"-sinfonia ovat lempiteoksiani Beethovenilta, sillä pidän dramaattisista tarinoista, mutta olen myös vauhdin ja huumorin ystävä. En ikinä kyllästy kumpaankaan teoksista, vaan ne löytyvät jatkuvasti soittolistaltani.

1800-luku ylipäätään, Beethoven, Schubert, Brahms… Mutta myös Mozartin ja Haydnin musiikki puhuttelee.

Idolisi?

Kitaristi Ricardo Gallen on ollut pitkään idolini, erityisesti konsertti jossa hän esitti kaiken J.S. Bachin luuttumusiikin klassisromanttisella kitaralla, teki minuun pysyvän vaikutuksen.

Mahtuuko elämääsi muuta kuin musiikki?

Välillä kerkeän myös katsoa tv-sarjoja ja lukea.

Mikä sinusta tulee isona?

Minusta tulee freelance-muusikko, mutta myös opettaminen tulee olemaan osa työtäni.

Musiikkiesitys videolla on Heitor Villa-Lobosin Etydi nro 7. Toimittajina ovat Riikka Holopainen ja Inari Tilli. Ohjaus Harri Anttila.

 • Säveltäjä Sebastian Fagerlund Syyssonaatti-oopperasta: "Loistava idea."

  Säveltäjä kertoo Kansallisoopperan syksyn kantaesityksestä.

  Sebastian Fagerlundin uusi ooppera Syyssonaatti pohjautuu ruotsalaisen ohjaajalegendan Ingmar Bergmanin samannimiseen elokuvakäsikirjoitukseen. Kuuluisan pianistin ja hänen tyttärensä kohtaamisesta kertova elokuva on vuodelta 1978, ja nyt valmistunut ooppera on ensimmäinen Bergmanin elokuvaan perustuva kokoillan ooppera. Katso ooppera suorana Areenassa la 23.9.

 • Baritoni Samuli Takkula: "Toivon että minusta tulee isona oopperalaulaja."

  Tutustu baritoni Samuli Takkulaan.

  Baritoni Samuli Takkula on jo valmistunut Taideyliopiston Sibelius-Akatemian kirkkomusiikiosastolta. Oopperalaulajan ammatti on kuitenkin vielä tavoitteena tällä kolmen lapsen isällä, jonka vaimo on myös kanttori sekä laulupedagogi. Kuka? Olen Samuli Takkula ja olen syntynyt Tampereella 1983.

 • Mari Mäntylä jatkaa erikoistumisen varassa

  Levyarvostelu

  On kulunut yhdeksän vuotta siitä, kun decacordeen eli kymmenkieliseen kitaraan erikoistunut Mari Mäntylä julkaisi ensimmäisen soololevynsä Alba-yhtiöllä. Yksi Mäntylän työskentelykohteista on kotimainen decacorde-bandoneon-duo Duo Dryades. Yleisestikin hänet kutsutaan paikalle, kun tarve vaatii tätä kitaransoiton erikoislajia.

 • Tee se minkä Faurélle voit

  Levyarvostelu

  Gabriel Faurén musiikkia on kenties maailman helpointa esittää. Ranskalaisen suurmiehen makea pursote osuu juuri siihen lokeroon, jossa reilumpikin unenomainen pöpperöiminen saattaa saada sekä esittäjän että yleisön puolihuolimattoman hyväksynnän. Helpompaa musiikkia on tietenkin olemassa faktisesti, mutta sudenkuoppaklasarin metsästä ainakin puoli hehtaaria on varattu jättiläisten vanavedessä aina tulevalle nimelle Fauré. Kolmekymppinen sellisti Andreas Brantelid ja pianisti Bengt Forsberg eivät lukeudu kuitenkaan Faurén alisuorittajiin.