Hyppää pääsisältöön

Kommentti: Haippiringin somelynkkaamista ei pidä sotkea oikeaan ongelmaan – olisitko itse tehnyt toisin?

Axl Smith -keissi ja Haippiringin olemassaolo osoittavat, että yhteiskunnassa koetaan tärkeämpänä olla lojaali kaverille kuin puolustaa toisen seksuaalista koskemattomuutta.

Samppa Rautio

_Kommenttia oikaistu 7.3.2017 klo 17:00._ Kommentista on poistettu kaikki viittaukset Hank Soloon. Tuomion perusteella Solo ei ole kirjoittanut tai levittänyt käräjäoikeuden tuomiossa ilmeneviä Haippiringin viestejä. Hän on vain vastaanottanut ne. Jutun otsikosta poistettu artistien nimet ja leipätekstiä editoitu.

Kasmir lytättiin mediassa – ja etenkin sosiaalisessa mediassa – täysin eilen 28. helmikuuta.

Kritisointi liittyy ex-juontaja Axl Smithin oikeudenkäyntiin. Smith sai käräjäoikeudessa tuomion 30 salakatselusta, neljästä kunnianloukkauksesta ja kahdesta yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisestä.

Tuomiosta käy ilmi, että Smith on lähettänyt yhden salaa kuvatun videon ja yhden kuvan Haippirinki-nimiseen WhatsApp-ryhmään, johon kuului Smithin lisäksi viisi henkilöä, muun muassa Kasmir.

Kasmiria ei epäillä rikoksesta. Tiedämme, että hän on ollut osa porukkaa, joka on nähnyt Axl Smithin kuvaamaa materiaalia. Käräjäoikeuden antamaan tuomioon on kirjattu Haippiringissä käytyä keskustelua. Tuomion päivitetystä versiota ilmenee, että Kasmir osallistui tähän keskusteluun.

Tuomion julkistamisen jälkeen Kasmir kertoi Twitterissä olevansa pahoillaan uhrien puolesta ja että hän toivoo, että kaikki asiasta kärsineet saavat aikaa toipumiseen. Kasmir kirjoittaa, ettei halua kommentoida asiaa enempää.

Tuomiosta käy ilmi, että Kasmir on nähnyt Smithin kuvaamaa materiaalia keikkabussissa sekä tämän lisäksi yhden videon ja yhden kuvan WhatsApp-ryhmässä.

Tuomion mukaan bändin jäsenet ovat jutelleet Smithin kanssa kiinnijäämisriskistä, mutta se ei muuttanut Smithin kuvauskäyttäytymistä. Lisäksi WhatsApp-ryhmässä on heitetty “läppää” salakuvaamisesta. Eräs julkisuudessa tuntematon, Haippiringissä ollut henkilö kirjoitti ryhmään muun muassa seuraavan viestin: “Onks vinkkejä tohon salakuvaamiseen? Joku taitaa sen homman aika hyvin.” Lisäksi tapauksessa todistajana ollut Kasmir totesi oikeudelle, että joukossa tyhmyys tiivistyy.

On mahdollista, että Kasmir on yrittänyt saada Axl Smithiä lopettamaan kuvauspuuhansa. Tuomioon ei ole tietenkään voitu kirjata kaikkia niitä keskusteluja, joita aiheen ympärillä on käyty WhatsAppin ulkopuolella.

Mutta koska Kasmir on hyvin todennäköisesti tiennyt, että Smith kuvaa salaa, hänen olisi pitänyt kertoa salakuvausepäilystä poliisille tai vähintään kuvausten uhriksi joutuneille. Sen vuoksi artisti oli ja on edelleen someraivon ytimessä.

On kuitenkin syytä miettiä, olisiko itse toiminut Kasmirin housuissa toisella tavalla.

Oletetaan, että artisti ei ole muuta kuin vastaanottanut laittomasti kuvattua materiaalia sitä kommentoimatta. Olisitko itse kertonut hyvän ystävän tekemisistä poliisille tai salakuvauksen uhreille? Olisitko kertonut julkisuudessa, että tällainen WhatsApp-ryhmä on olemassa tai että olet saanut näitä viestejä tapauksen paljastumisen jälkeen?

Mahdollisesti et – ja se on tässä se isompi ongelma.

Kertomatta jättäminen tarkoittaa käytännössä sen ajatuksen hyväksymistä, että lojaalisuus ystävälle on tärkeämpää kuin toisen henkilön seksuaalisen koskemattomuuden puolustaminen. Niinhän asian ei pitäisi olla.

Somessa raivoaminen on helppoa, ja tämäkin tapaus olisi kiva sysätä yksinään näiden tyyppien niskaan. Olisi tosi hienoa, jos Smithin Haippirinkiin julkaiseman materiaalin salailu olisi vain harkitsematonta idiotismia, jonka vahingollisuuden kaikki muut näkisivät heti.

Tämä tapaus ei kuitenkaan taatusti ole ainoa laatuaan. Voi pitää yllätyksenä, että Smith ja Kasmir ovat osana tällaista toimintaa. He eivät vaikuttaneet mitenkään tyypeiltä, joilta olisi voinut odottaa jotain tällaista.

Tällainen kaveriporukan seksistinen “huumori” saatetaan kuitata helposti olankohautuksella. Tällöin ei pysähdytä miettimään sitä, mitä oikeasti on tapahtunut. Miltä uhreilta on tuntunut? Sen pitäisi olla ensimmäinen reaktio ja niin yleisesti ymmärrettyä, ettei kenenkään tarvitsisi harkita, miten toimii, jos näkee salaa kuvatun seksivideon.

Valitettavasti on helpompaa katsoa pois kuin tarttua ongelmaan.

Tästä tapauksesta voi ottaa oppia, jotta tällainen tilanne ei toistuisi. Jokainen voisi nyt katsoa peiliin ja tehdä kollektiivisen lupauksen, että jos näkee tai kuulee tällaisesta toiminnasta, puuttuu siihen aktiivisesti.

Toivottavasti se, että Haippiringissä tapahtuneet asiat haukutaan lyttyyn, herättää ne hiljaiset hyväksyjät, jotka seuraavat omien ystäviensä rikollista toimintaa joko läheltä tai etäältä. Toivottavasti asioista tietävät henkilöt puuttuvat tilanteeseen ennen kuin se muuttuu kestämättömäksi.

Toivottavasti näin käy, sillä se olisi ainoa hyvä asia, joka tästä salakatselukeissistä voi seurata.

Juttua päivitetty 3.3. klo 13:13. YleX vastaanotti ensin sellaisen version käräjäoikeuden tuomiosta, josta ei käynyt ilmi, oliko Kasmir tai Hank Solo kirjoittanut julkisuudessa esille tulleita WhatsApp-viestejä. Tuomion päivitetyssä versiossa lukee, että Kasmir on kirjoittanut osan viesteistä. Hank Soloa ei mainita viestien lähettäjänä.

Juttua korjattu 6.3. klo 8:48. Jutussa puhuttiin aiemmin virheellisesti WhatsApp-ryhmään lähetetyistä videoista monikossa. Tuomiossa puhutaan Haippirinki-WhatsApp-ryhmään lähetetyistä yhdestä videosta ja yhdestä kuvasta. Kommenttia korjattu tämän mukaiseksi.