Hyppää pääsisältöön

Nuuskan katukauppa rehottaa viranomaisten silmien alla

Suomeen on levinnyt nuuskan laiton katukaupustelu, jossa liikkuu miljoonia euroja. Poliisi ja tulli puuttuvat ilmiöön hyvin lempeällä kädellä.

Nuuskan myynti kiellettiin Suomessa kun Suomi liittyi Euroopan unioniin eli vuonna 1995.. Sitä voi kuitenkin laillisesti tuoda Ruotsista pieniä määriä omaan käyttöön.

Yksittäiset henkilöt ja jopa ammattimaiset liigat salakuljettavat nuuskaa laatikoittain erityisesti Haaparannan kautta. Tulli tekee satunnaisia tarkastuksia ja takavarikkoja.

MOT:n haastattelema katukauppias arvelee, että pimeillä markkinoilla nuuskaa saatetaan vuodessa myydä jopa 50 miljoonan euron arvosta. Tulli puhuu mieluummin miljoonista euroista. Haaparannassa toimivien nuuskamarkettien liikevaihto on lähes 30 miljoonaa euroa, ja arviolta 80-85 prosenttia nuuskasta myydään suomalaisille.

MOT:n vieraileman ruotsalaistehtaan johtaja kertoo, että sen tuotannosta pian jopa puolet menee vientiin. Suurimpia vientimaita on Venäjä, jonne nuuskaa viedään ”purutupakkana”. Tehtaan tuotetta käytetään myös erityisesti Suomessa.

Kaupankäyntiä harjoitetaan sosiaalisessa mediassa ja erityisesti facebook-ryhmissä.

MOT: Nuuskan julkea salakauppa
Maanantaina 6.3.
Toimittaja: Heidi Grandell-Sonck

Muokattu: vaihdettu trailerin tilalle koko ohjelma katsottavaksi 7.3.2017 MK

Kommentit