Hyppää pääsisältöön

Olisiko tasa-arvoinen avioliittolaki pelastanut Unto Johannes Kamaran?

Kirjailija Martti Larni
Kirjailija Martti Larni Kirjailija Martti Larni Kuva: SKS Martti Larni,Kirjojen Suomi,101 kirjaa

Kirjailija Martti Laine kuvasi kirjassaan Kuilu 1930-luvun ahdasta ilmapiiriä, ja kuinka se lopulta ajaa ihmisen vankilaan.

Harva tuntee vuonna 1937 julkaistun romaanin, vaikka se aiheutti heti kiivaan keskustelun miesten välisten suhteiden vuoksi. Kirjassa Laine kirjoitti, kuinka päähenkilö Unto Kamara joutuu sisällissodassa valkoisen upseerimiehen hyväksikäyttämäksi. Sodan jälkeen Kamara ajautuu Helsingissä lyhyisiin suhteisiin miesten kanssa. Hän yrittää lääkärin neuvosta paastoamista, kylmiä kääreitä ja naimisiinmenoa naisen kanssa.

Aikalaiskritiikeissä teos leimattiin sairaan ihmisen kuvaukseksi, ja siitä hankittiin jopa psykiatrin lausunto. Professori Väinö Lassila kirjoitti kuitenkin v. 1938, että tekijä maallikkona on onnistunut tehtävässään "niinkin" hyvin. Onneksi kirjan julkaisemista puolsivat mm. Joel Lehtonen ja Ilmari Kianto.

Kohun myötä Martti Laine muutti nimensä Martti Larniksi. Hänestä tuli menestyskirjailija, jonka teosta Neljäs nikama myytiin Neuvostoliitossa yli 2,5 miljoonaa kappaletta. Larni toimi myös Suomen kirjailijaliiton puheenjohtajana vuosina 1964-1967.

Kirja oli todellakin väkevä kuvaus sisällissodasta ja siitä, mitä sodan kauheudet tekevät ihmisen psyykelle.

Miesten välistä rakkautta tutkinut Sandra Hagman piti lukemiskokemusta väkevänä.

- Kirja oli todellakin väkevä kuvaus sisällissodasta ja siitä, mitä sodan kauheudet tekevät ihmisen psyykelle. Miten muuttunut tai rikkoutunut kuva ihmisyydestä ja itsestä vaikuttaa ihmisen koko elämään.

Unto Kamarassa ruumiillistuu1930-luvun antimies, nationalismin ihannemiehen totaalinen vastapari. Yhteen mieskohtaloon on saatu yhdistettyä punikki, homoseksuaali, sadisti, naisvihaaja, alkoholisti, avioeroaja, suvunjatkoon kyvytön, mielisairas ja työtön. Kirja on mitä suuremmassa määrin ajankuva. Kirjassa viitataan rotuhygieniaan, josta puhuttiin paljon tuohon aikaan ja vuonna 1935 Suomeen tulikin sterilisaatio- ja kastraatiolaki. Avioliittolakia uudistettiin myös vuonna 1929. Siinä säädettiin rotuhygienisiä esteitä avioliittoon menolle. Puolison homous oli avioeron peruste.

Kirjassa on havaittavissa näkymätön kuilu sen välillä, mitä tuohon maailman aikaan tapahtui verrattuna siihen, mitä ja miten siitä pystyi ylipäätään kirjoittamaan.

Kirjailija Sami Hilvo miettii aikakautta:

- Julkaisuvuonna 1937 ei noin vain voinut kaikista asioista kirjoittaakaan. Kirjassa on havaittavissa näkymätön kuilu sen välillä, mitä tuohon maailman aikaan tapahtui verrattuna siihen, mitä ja miten siitä pystyi ylipäätään kirjoittamaan.

- Olisi mielenkiintoista tietää, minkälainen keskustelu Laineen ja kustantajan välillä on aikoinaan käyty. Jo kirjan nimen muuttaminen Skorpionista Kuiluksi kertonee jotain. Kuilu on Untolle erottava tekijä. Tällä puolella kuilua on hän itse, tuolla puolella kuilua taas ihannekuva hänestä itsestään. Jos Unto pyrkii kohti ihannekuvaansa, suistuu hän kuiluun kerta toisensa jälkeen. Kun Unto ei pysty olemaan sitä, minkä hän näkee puhtaaksi ja kauniiksi, alkaa hän halveksia tuota puhtaaksi ja kauniiksi kutsumaansa.

Historian tohtori Sandra Hagman
Sandra Hagman Historian tohtori Sandra Hagman Kuva: Yle Kirjojen Suomi,sandra hagman
Kirjailija Sami Hilvo
Kirjailija Sami Hilvo Kirjailija Sami Hilvo Kuva: Yle Sami Hilvo,Kirjojen Suomi
Lataa kirja -nappi, eli paina tätä siirtyäksesi e-kirjastoon
Lataa kirja -nappi, eli paina tätä siirtyäksesi e-kirjastoon 101kirjaa
Klikkaamalla linkkiä siirryt Kansalliskirjaston verkkokirjastoon. Päästäksesi lukemaan kirjoja tarvitset Yle Tunnuksen tai voimassa oleva kirjastokortin. Voit lukea kirjan eri PC, iOS ja Android -päätelaitteiden selaimilla.
 • Kuinka sitä ollaan hyvä mies, Juha Itkonen?

  Opiskelijan ja kirjailija kirjeenvaihto miesten kesken

  Kirjoitin intiimin kirjeen, jonka pääsisältö on seksi, ja lähetin sen kirjailija Juha Itkoselle. Sitten odotin. Pelkäsin kasvojen menetystä monta pitkää päivää. Sitten Juha vastasi. Onneksi hän osoittautui hyväksi mieheksi.

 • Elina Hirvonen: Nationalismin edessä tarvitaan radikaalia mielikuvitusta

  Mikä on ihmisen ja maailman suhde

  Vastaus Eurooppaa ja ihmisoikeuksia horjuttavaan liikehdintään ei voi olla teknokratia tai hiljaisuus, vaan radikaali mielikuvitus. Ympäristökriisi, automatisaatio ja tekoälyn kehittyminen haastavat tulevaisuudessa yhä suuremmalla voimalla käsityksemme siitä, mitä on olla ihminen tässä maailmassa, kirjailija Elina Hirvonen kirjoittaa kolumnissaan.

 • Olisiko maailmanloppu mahdollista välttää scifin avulla?

  Pilkun jälkeen -ohjelman päätösjaksossa katsotaan kauas.

  Pilkun jälkeen katsoo päätösjaksossaan kauas. Scifi ja fantasia käyvät realistisen suomalaisen romaanikirjallisuuden kimppuun ja luovat uusia tulevaisuudenkuvia. Keskustelemassa ovat rap-artisti ja runoilija Paperi T eli Henri Pulkkinen, kirjailija-dokumentaristi Elina Hirvonen ja kirjailija Anu Kaaja.

 • Ajavatko pienoisromaanit tiiliskivien ohi? Haastattelussa Anu Kaaja

  Kirjailijoita kunnioitetaan enemmän kuin käsikirjoittajia

  Kirjailija-käsikirjoittaja Anu Kaaja arvelee kirjallisuuden kentän monipuolistuvan jatkossa. Kaunokirjallisuuden ensisijaisena haasteena hän näkee muutoksen ihmisten ajankäytössä. Teksti: Emmi Ketonen Anu Kaajan helmikuussa ilmestynyt ensimmäinen romaani Leda sijoittuu 1700-luvun Ranskaan.

Kirjojen Suomi