Hyppää pääsisältöön

Prisma Studio: Suomalainen nettipuhe synkistyi – mitä se kertoo meistä?

toimittaja Jussi Nygren ja kaksi hymiökasvoista hahmoa
Prisma Studion toimittaja Jussi Nygren selvittää, voiko kansakunnan mielialaa mitata nettikeskusteluista. toimittaja Jussi Nygren ja kaksi hymiökasvoista hahmoa Kuva: Yle / Janne Lindroos Prisma Studio

TV1 keskiviikkona 1.3.2017 klo 20.00 - 20.30, uusinta perjantaina 3.3. klo 5.55
Yle Areenassa vuoden ensilähetyksestä.

Mitä suomalaisille kuuluu? Voisivatko nettikeskustelut olla ikkuna kansakuntamme kollektiiviseen tajuntaan?

Helsingin yliopistossa tutkitaan suomalaisten mielenliikkeitä isojen verkkoaineistojen avulla. Tutkittavana on suomalaisten virtuaalinen kokoontumispaikka, Suomi24-foorumi, johon on tallentunut suomalaista keskustelua yli vuosikymmenen ajan.

"Päivätasolla sinne tulee 15 000 viestiä päivässä ja kokonaisanalyysissa on ollut 53 miljoonaa viestiä", selittää tutkija Krista Lagus Kansakunnan mielenliikkeet -tutkimusryhmästä.

Mitä uutta suomalaisten mielentilasta on selvinnyt Suomi24-keskustelujen avulla? 2000-luvulla keskustelussa on tapahtunut selvä muutos. Iloa ja onnea kuvaavien sanojen käyttö on vähentynyt samaan aikaan kun esimerkiksi huoli, pelko ja masennus ovat lisääntyneet. Mitä muutos tarkoittaa? Ja kuinka luotettava mittari kansan tunnoista nettikeskustelu on?

Äänetkin voivat kuolla sukupuuttoon

Lankapuhelimen valintaääni on alle parikymppisille täysi mysteeri. Se tarkoittaa, että ääni on uhanalainen. Tutkijat ovat heränneet tallentamaan tällaisia katoavia ääniä. Suomalaisille tärkeitä äänimaisemia on nyt kartoitettu kahdesti kymmenen vuoden välein. Siinä ajassa moni äänimaisema on ehtinyt muuttua.

"Äänet katoavat tosi nopeastikin. Kahviloista on esimerkiksi katoamassa käteisen käyttö eli setelirahojen kahina ja kolikoiden kilahdukset", selittää tutkija Meri Kytö Muuttuvat äänimaisemat -hankkeesta, Tampereen yliopistosta.

tutkija Meri Kytö kuulokkeet päässä
Tutkija Meri Kytö metsästää ja tallentaa katoavia ääniä. tutkija Meri Kytö kuulokkeet päässä Kuva: Yle/Tiede Prisma Studio

Usein äänten katoaminen liittyy teknologian kehittymiseen.

Australiassa elävä lyyralintu eli matkijalintu on oppinut matkimaan uskomattoman tarkasti kameran ääntä, autojen varashälyttimiä ja moottorisahaa. Sekin siis dokumentoi oman elinympäristönsä muuttumista.

Kalevalassa ei puhuta seksistä

Kuva suomalaisuudesta on puhtoisempi ja siveellisempi kuin sen itse asiassa kuuluisi olla. Oikeasti esivanhempamme ovat paitsi nautiskelleet lihallisuuden iloista, myös puhuneet rivoja ja laulaneet seksistä ahkerasti. Tästä kansalliseepoksemme Kalevala vaikenee.

luminen maisema ja vanhojen runolaulujen tekstiä päällekkäiskuvassa
Millaisia säkeitä Kalevalasta sensuroitiin? luminen maisema ja vanhojen runolaulujen tekstiä päällekkäiskuvassa Kuva: Yle/Tiede Prisma Studio

Elias Lönnrot kirjoitti tutkijan otteella talteen kaikki runot, mitä keruumatkoillaan kuuli. Runot ovat edelleen hyvässä tallessa – tosin edelleen julkaisematta. Millaisia säkeitä Kalevalasta sensuroitiin?

Studiossa keskustelemassa ja kadonneita ääniä ja runoja kuuntelemassa psykologi Jukka Häkkinen, futuristi Elina Hiltunen ja avaruustutkija Sini Merikallio. Ohjelmaa luotsaa Reetta Rönkä.

Kommentit
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.