Hyppää pääsisältöön

Psykologia: Vaihtelu virkistää!

Sadun tehtävä: Pyskologia.
Sadun tehtävä: Pyskologia. Kuva: Yle / Annukka Palmén-Väisänen tehtävät,vaakakapina

Onko elämäsi hektistä? Tapaat ystäviä, työkavereita ja tuttuja - olet sosiaalinen ja elämä on kiireistä, tapahtumien sarja. Vai tuntuuko, ettei koskaan tapahdu mitään? Elämä kulkee rutiinista toiseen? Pienikin vaihtelu tekee ihmeitä keholle ja mielelle – ja tukee unta, joka on muuten meidän suurin voimavaramme.

Tasapaino eli balanssi on voimavara, joka heikkenee, jos elämä on yksitoikkoista, päivästä toiseen samanlaista. Nykyaikana saatamme mennä myös toiseen ääripäähän: vaihtelua on liikaa. Hektinen elämä vaatii vastavoiman, hiljentymisen, yksinolon ja rauhoittumisen.

Tehtävä:

Mieti omalta kannaltasi seuraavia asioita:

 • Jos elämäsi on tasaista ja tylsää, lisää siihen asioita: tapaa ystäviä, lähde kaupungille tai riko arkirutiineja. Vaihtelu todella virkistää.
 • Jos elämäsi on sosiaalista ja hektistä, rauhoitu ja ole yksin. Myös liika hektisyys kaipaa vastapainon.
 • Jos olet paljosta vastuussa perheessäsi tai työssä, ole välillä vastuuton.
 • Jos olet paljon paikoillasi, esimerkiksi istut työpäivät, niin lähde liikkeelle, liikuta kehoa!
 • Mikä sinulle on sopivaa vaihtelua päivätasolla, viikkotasolla ja vuositasolla? Pysähdy kuuntelemaan, mitä kaipaat.

Lopeta laihdutus, aloita elämä! Liity kapinajohtaja Jennyn joukkoihin Facebookissa.

Psykologia

 • Vaakakapina - kansanliike, joka mursi pikadieettien vallan

  Kenenkään ihmisarvo ei ole kiinni kehon koosta

  Vaakakapina veti lääkärit, ministerit, kuntokeskukset ja ikilaihduttajat mukaan rintamaan. Kampanja mursi läskimyyttejä ja haastoi purkamaan kehovihan kulttuuria. Kun ihminen pitää itsestään, hän alkaa haluta itselleen hyviä asioita.

 • Sadun joulukirje: "Ajattelen edelleen, että ihminen on ihana!"

  Olkaamme kanssalaisia, ehdottaa Satu Lähteenkorva

  Millainen kulunut kapinavuosi on ollut Vaakakapinan psykologi Satu Lähteenkorvan näkökulmasta? Tässä Sadun joulukirje! Rakkaat vaakakapinalaiset ja sen rohkeat tukijat, En ole haikealla mielin, en, vaikka kohdallani päättyy yksi vaihe kapinassa, kun tehtäväni asiantuntijan roolissa päättyy. Olen saanut oppia paljon, enemmän kuin arvaatkaan.

Uusimmat sisällöt - Vaakakapina