Hyppää pääsisältöön

Vapauden ja kontrollin ihana ristiveto

Antonio Vivaldi jos kuka tiesi miten säveltää riehaannuttavaa musiikkia. Tehokkaat riffit, laukkaavat rytmit ja hittikaavaa noudattavat mutta sopivan yllättävät rakenteet takaavat yhä hänen konserttojensa menestyksen. Kun reseptiin vielä lisätään kaksoisviulukonsertoille ominainen turnajaistunnelma solistien välillä, on tilaisuus kunnon revittelyyn. Viuluviikarit Giuliano Carmignola ja Amandine Beyer tarttuvat tilaisuuteen, ja tuloksena on levy, joka karkottaa kevätväsymyksen kerta kaikkiaan.

Vivaldi / Carmignola & Meyer
Vivaldi / Carmignola & Meyer Uudet levyt

Giuliano Carmignola tunnetaan irtonaisista, räiskyvistä Vivaldi-tulkinnoista, jotka kuulijoiden riemuksi pysyvät juuri ja juuri kasassa svenginsä ansiosta. Amandine Beyer tunnetaan taidosta maalata musiikin kaikilla parametreilla häkellyttävän rohkeasti sekä soolona että yhtyeellään Gli Incogniti. Vivaldin kaksoisviulukonsertot taas tunnetaan siitä, että musiikki rakentuu solistien mitä röyhkeimmästä nokittelusta, joka keskeytyy vain kun he yhdistävät voimansa sulokkaisiin terssiharmonioihin. Sanomattakin on selvää, että levyn seitsemän konserttoa houkuttelevat esiin sekä Carmignolan että Beyerin koko osaamisen ja luovuuden.

Yksityiskohtien rikkaus, kuviointien rohkeus ja karaktäärien kirkkaus ovat tällä levyllä selviö, mutta pohjimmiltaan levyn voima kumpuaa vapauden ja kontrollin ristivedosta. Sekä Carmignola että Beyer soittavat niin rajusti ja ilmeikkäästi, pää niin korkealla pilvissä, että kuulija miettii voiko se päättyä hyvin. Mutta voi se! Vankka syke ja yhtyeen rautainen tarkkuus pitävät vapauden turvallisessa kontrollissa. Aina kun soolonokitteluista palataan yhteiseen ritornelloon, kuulija saa tarpeellisen lepohetken - mutta kohta mennään taas! Vapautta riittää myös hitaissa osissa - parhaimmillaan Carmignola ja Beyer venyttävät rubatoaan kuin Eino Grön, mutta Gli Incognitin komppiryhmä ei hämäänny.

Harmonia Mundi -yhtiö on viimeistellyt tuotteensa esimerkillisen ilmavalla äänityksellä, luovan innoittuneella esittelytekstillä ja houkuttelevalla ulkoasulla. Kannattaa siis laittaa Vivaldin kaksoisviulukonsertot soimaan ja antaa hymyn levitä naamalle.

Antonio Vivaldi: Konserttoja kahdelle viululle. - Giuliano Carmignola ja Amandine Beyer, viulu, sekä Gli Incogniti. (Harmonia Mundi, HMC 902249)

Kuuntele Uudet levyt 3.3.2017, toimittajana Kare Eskola.

 • KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  Äänitysprojektien toteuttaminen pandemiaolosuhteissa ei useimmiten ole ihan suoraviivainen prosessi. Tämän sai omakohtaisesti todeta myös 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Lykkäyksistä huolimatta saatiin ensimmäinen julkaisu uuden taiteellisen johtajan viulisti Malin Bromanin kanssa tehtyä.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.