Hyppää pääsisältöön

Johannes Piirto soittaa Uuno Klamin pianokonserton RSO:n solistina

säveltäjä Uuno Klami
säveltäjä Uuno Klami Kuva: Aarne Pietiäinen Oy uuno klami

RSO jatkaa maamme säveltaiteen varhaisten modernistien esittelyä 10.3. Musiikkitalossa. Dima Slobodenioukin johtamassa konsertissa on ohjelmassa Väinö Raition sävelrunoelma Kuutamo Jupiterissa ja Uuno Klamin pianokonsertto nro 1, Yö Montmartrella, jonka solistina soittaa Johannes Piirto. Lisäksi kuullaan Ravelin Narrin aamulaulu ja Skrjabinin Prometheus, jossa esiintyy myös Jani Sivénin valmentama Musiikkitalon Kuoro. Ennen konserttia klo 18 säveltäjä Lotta Wennäkoski ja Dima Slobodeniouk keskustelevat toimittaja Heikki Valstan kanssa Raition ja Klamin musiikista. Konsertti lähetetään suorana lähetyksenä Yle Radio 1:ssä ja verkossa yle.fi/rso.

Uuno Klami kohtasi Pariisissa energiaa kuhisseen miljoonakaupungin, joka eli 1920-luvun kiihkeää jazz-aikaa ja tarjosi erilaisia esteettisiä impulsseja aina Stravinskyn ja Prokofjevin venäläisestä modernismista Ravelin häikäisevään orkesterirunouteen. Näistä vaikutteista syntyi Klamin ensimmäinen pianokonsertto, jonka pariisilaista ajanhenkeä kuvaamaan kollega Ernest Pingoud ehdotti lisänimeä Une nuit à Montmartre (Yö Montmartrella).

Teos sai hyvän vastaanoton yleisössä. Muusikot puolestaan protestoivat niin voimakkaasti siinä käytettyä saksofonia sekä konserton jazz-vaikutteita, että halusivat kieltäytyä esittämästä teosta. Konsertto onneksi esitettiin ja siitä tuli yksi aikakautensa tunnelmien ikonisista ilmentymistä Suomen musiikissa.

Dima Slobodeniouk on urallaan yhdistänyt tulkinnoissaan aineksia niin venäläisistä juuristaan kuin nykyisen kotimaansa Suomen musiikkikulttuurista. Hän aloitti Sinfonia Lahden ylikapellimestarina ja Sibelius-festivaalin taiteellisena johtajana syksyllä 2016 ja työskentelee myös Galician sinfoniaorkesterin musiikillisena johtajana. 2016–2017 Slobodeniouk vierailee johtamassa mm. Lontoon filharmonikkoja, Ranskan kansallisorkesteria ja Ranskan radion sinfoniaorkesteria sekä Stuttgartin radion sinfoniaorkesteria.

Johannes Piirto on yksi Suomen monipuolisimmista ja kiinnostavimmista pianisteista, jolle improvisaatio ja sävellys ovat aina olleet olennainen osa muusikkouttaPiirto on esiintynyt mm. Tampere Filharmonian, Sinfonia Lahden, Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin, Helsingin kaupunginorkesterin sekä Pärnun kaupunginorkesterin solistinna. Hänet on palkittu mm. Dorothy MacKenzie Artist Recognition Scholarship Awards -pianokilpailussa New Yorkissa 2008 sekä Kansainvälisessä Maj Lind -pianokilpailussa Helsingissä 2012.

10.3. klo 19
Perjantaisarja 10

Dima Slobodeniouk, kapellimestari
Johannes Piirto, piano
Maurice Ravel: Alborada del gracioso
Uuno Klami: Pianokonsertto nro 1 ”Une nuit à Montmartre”
Väinö Raitio: Kuutamo Jupiterissa
Aleksandr Skrjabin: Prometheus
Ennen konserttia klo 18 päälämpiö: Väinö Raitio ja Uuno Klami - suomalaisen modernismin pioneerit. Toimittaja Heikki Valstan haastateltavana säveltäjä Lotta Wennäkoski ja kapellimestari Dima Slobodeniouk.