Hyppää pääsisältöön

Lii-Filmin ja Filmimiehen katsaukset tallensivat katoavaa Suomea

Lii-Filmi Oy:n alkukuva.
Lii-Filmi Oy:n alkukuva. Kuva: YLE Lii-Filmi Oy

Legendaarinen Lii-Filmi Oy oli periaatteessa kahden miehen, Pertti Himbergin ja Leo Hildénin yhteistyön tulos, joka tuotti lähes viikoittain lyhytelokuvakatsauksia vuodesta 1951 vuoteen 1964. Vuonna 1947 perustetusta Filmimiehestä tuli Lii-Filmi Oy:n tytäryhtiö vuonna 1959.

Lii-Filmi Oy perustettiin vuonna 1940. Perustaja oli Sulo Himberg (1897-1964), joka nappasi yhtiölleen nimen kouluikäisen poikansa leikkimielellä toimittamasta "lehdestä". Kun koulupoika Pertti Himberg (1928-2010) varttui abiturientiksi, hänestä tuli Lii-Filmin toimitusjohtaja vuonna 1948, jolloin yhtiö varsinaisesti aloitti toimintansa. Kuvaaja Leo Hildén (1919-2006) toimi yhtiön tuotantopäällikkönä: hän päätti viihteellisten uutiskatsausten aiheet, kuvasi, spiikkasi ja leikkasi katsaukset. Hänen ponteva äänensä on katsauksista tuttu lukuisille suomalaisille.

Leo Hildénillä oli oma elokuvavalmistamo Attica Filmi, joka valmisti vuosina 1949-1951 muutamia lyhytelokuvia, jotka Lii-Filmi sittemmin lunasti. Hildén kuvasi paljon, ja työskentely hioutui ekonomiseksi: hän säästi filmimateriaalia kuvaamalla vain olennaisen ja oikeassa järjestyksessä, jotta valmiista filmistä tarvitsisi leikata vain alku- ja loppuhännät pois. Aiheet kuvattiin maanantaisin ja tiistaisin, negatiivi leikattiin keskiviikkoisin, ja perjantaina uusi kahdeksanminuuttinen katsaus oli teattereissa.

Joskus aikataulu oli vielä lyhyempi, mikä ei filmimaailmassa ole lainkaan yhtä yksinkertaista kuin digikuvauksessa: filmien kehittäminen, kuivattaminen ja leikkaaminen on hidasta puuhaa. Toki osa pikku-uutisista oli ulkomaista, useimmiten amerikkalaista tuotantoa. Kun Lii-Filmin elokuvatuotanto harveni 1960-luvun puolivälissä, Hildén keskittyi toiseen mielenkiinnon kohteeseensa eli hypnologiaan. Hän oli toiminut hypnoterapian pioneerina jo 1950-luvulta lähtien ja pystyi nyt keskittymään alaan täysipainoisemmin. Elämänkatsomukseltaan hän oli buddhalainen. Hän perusti Buddhismin ystävät -yhdistyksen, opiskeli sanskriittia ja palia, ja käänsi buddhalaista kirjallisuutta suomeksi. Suuri yleisö, erityisesti tietyn sukupolven naisväki, muistaa Leo Hildénin hyvin Kauneus ja terveys -lehden pitkäikäisenä kolumnistina.

Lii-Filmin katsaukset olivat ns. veronalennuselokuvia, eli niitä esitettiin elokuvateattereissa alkukuvina. Ensimmäinen katsaus tarkistutettiin kesäkuussa 1951, ja kun veronalennus-käytännöstä luovuttiin kesällä 1964, katsauksia oli tehty tasan 500. Sen jälkeen Leo Hildén lopetti kuvaamisen, mutta katsauksia valmistui vielä useiden eri kuvaajien kuvaamina harvenevaan ja epäsäännöllisempään tahtiin. Viimeinen katsaus valmistui vuonna 1990 numerolla 588.

Lii-Filmi Oy teki myös lyhytelokuvia, dokumentteja ja tilaustöitä, ja toisena toimialana oli elokuvateatterien pyörittäminen: parhaimmillaan Lii-Filmillä oli 19 elokuvateatteria eri puolilla Suomea vuosien 1961-86 välisenä aikana.

Filmimies Oy oli perustettu vuonna 1947, ja siitä tuli Lii-Filmin tytäryhtiö vuonna 1959. Myös Filmimiehen toimitusjohtajana toimi Pertti Himberg.

Myös Olle Åkerblomin tuotantoyhtiö kuvasi viikkokatsauksia nimellä Viikon varrelta vuosina 1956-1959. Nuokin kepeät katsaukset päätyivät Lii-Filmin haltuun.

Filmimies oli Lii-Filmin tavoin vahvaan kuvaajaan profiloitunut: Alvar Hamberg (1903-1969) kuvasi ja leikkasi Filmimiehen Uutta ja parempaa -katsaukset sekä lyhyet dokumentit, joiden käsikirjoituksesta usein vastasi Väinö Vento (1915-1984). Ennen Filmimiestä Hamberg oli kuvannut Puolustusvoimien elokuvia. Väinö Vento teki paljon käsikirjoituksia Fennadan lyhytelokuviin ja valistusfilmeihin.

Filmimiehen (sittemmin Lii-Filmin) Uutta ja parempaa keskittyi esittelemään keksintöjä, ajan tuulia ja messujen uutuustuotteita yleisölle. Lii-Filmin viikkokatsauksissa aiheiden kirjo oli laajempi ja välillä höyhenenkevyt: kissanäyttelyt, avantouinnit ja tanssikilpailut riittivät hyvin aiheeksi jos onnettomuuksia tai tulipaloja ei ollut saatavilla. Mutta Lii-Filmi oli kameroineen aina siellä missä sattui, joten katsauksissa on oikeita uutisarvoisiakin vierailuja ja tapahtumia.

Ennen kaikkea Lii-Filmin katsauksiin on tallentunut sellainen 1950-60-lukujen Suomi, joka juhlavammista dokumenteista ja katsauksista puuttuu. Jokapäiväinen, hyörivä ja touhottava elämä kaikkine ihmistyyppeineen, pienet juhlan ja arjen aiheet, tehdasmiljööt ja kaupunkimaisemat.

Lue lisää Leo Hildénistä ja katso haastattelu!

Lii-Filmi Oy:n ja Filmimies OY:n tunnuksia.
Lii-Filmi Oy:n ja Filmimies OY:n tunnuksia. Kuva: YLE/kuvankäsittely Harto Hänninen Lii-Filmi Oy,Leo Hildén,Pertti Himberg,alvar hamberg

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Oi maamme