Hyppää pääsisältöön

Maallisten ilojen puutarhassa ja Faunin labyrintissä: Hieronymus Bosch ja Guillermo del Toro Teemalauantaissa 4.3.

Hieronymus Boschin teos Maallisten ilojen puutarha
Maallisten ilojen puutarha sijaitsee Madridin Prado-museossa. Hieronymus Boschin teos Maallisten ilojen puutarha Maallisten ilojen puutarha,Hieronymus Bosch,Teemalauantai

Tervetuloa tutkimusmatkalle 500 vuotta sitten kuolleen Hieronymus Boschin eriskummalliseen maailmaan!
Uuden dokumenttielokuvan jälkeen katsellaan boschilaisia näkyjä 2010-luvulta Guillermo del Toron elokuvassa Faunin labyrintti.
Teemalauantai 4.3. klo 21.00–24.20. Molemmat ohjelmat ovat katsottavissa Areenassa 30 päivää.

Mies ja lasiputkessa istuva hiiri. Yksityiskohta Boschin teoksesta Maallisten ilojen puutarha
Mies ja lasiputkessa istuva hiiri. Yksityiskohta Boschin teoksesta Maallisten ilojen puutarha Maallisten ilojen puutarha,Hieronymus Bosch,Teemalauantai

500 vuotta sitten kuolleen hollantilaisen maalarin Hieronymus Boschin ainutlaatuinen taide ihastuttaa, kauhistuttaa ja ällistyttää yhä katsojia. Boschia juhlittiin vuonna 2016 suurnäyttelyillä sekä Boschin kotikaupungissa 's-Hertogenboschissa että Madridissa, jonka Prado-museossa sijaitsee Boschin kuuluisin maalaus, surrealististen kauhunäkyjen ja mielikuvituksellisuudellaan riemastuttavien kummajaisten täyttämä triptyykki Maallisten ilojen puutarha.

Juhlavuonna Boschista valmistui myös kaksi dokumenttielokuvaa, joista uudempi ja pitempi saa Suomen-ensi-iltansa nyt Teemalla. Espanjalainen, kotimaassaan teatterilevityksessä ollut Hieronymus Boschin unten puutarha (El Bosco, el jardín de los sueños) keskittyy Prado-museon ylpeyteen Maallisten ilojen puutarhaan. Hollantilaisten tekemä Bosch-dokumentti on luvassa Teemalta myöhemmin tänä vuonna.

Dokumenttielokuvassa Boschin näkyjä ja kuvia pohtivat muun muassa kirjailijat Salman Rushdie, Orhan Pamuk Laura Restrepo ja Cees Nooteboom, säveltäjä-pianisti Ludovico Einaudi, laulaja Renée Fleming, sarjakuvapiirtäjä Max sekä joukko historioitsijoita ja Boschin taiteen tuntijoita.

Lintupäinen hirviö. Yksityiskohta Boschin teoksesta Maallisten ilojen puutarha
Lintupäinen hirviö. Yksityiskohta Boschin teoksesta Maallisten ilojen puutarha Maallisten ilojen puutarha,Hieronymus Bosch,Teemalauantai

Uusi dokumentti Boschin 500 vuoden takaisista unimaailmoista ja helvettinäyistä saa Teemalauantaissa seuraa 2000-luvun hengenheimolaisesta, meksikolaisen Guillermo del Toron vuonna 2006 Espanjassa ohjaamasta tummasta fantasiaelokuvasta Faunin labyrintti (El laberinto del fauno). Espanjankielistä elokuvaa on aiemmin näytetty Suomessa kansainvälisellä englanninkielisellä nimellä Pan's Labyrinth.

Kolme Oscaria voittanut Faunin labyrintti kertoo todellisuuden tasolla Espanjan sisällissodan väkivaltaisista jälkivaiheista vuonna 1944. Elokuvan toinen taso liikkuu myyttisissä, fantastisissa labyrinttimaisemissa, joissa Boschin näyt saavat arvoistaan seuraa.

Kuva elokuvasta Faunin labyrintti
Kuva elokuvasta Faunin labyrintti Teemalauantai,teeman elokuvat
Fauni (Doug Jones) ja Ofelia (Ivana Baquero) elokuvassa Faunin labyrintti
Fauni (Doug Jones) ja Ofelia (Ivana Baquero) elokuvassa Faunin labyrintti Teemalauantai,teeman elokuvat


Maallisten ilojen puutarhaa pääsee tutkimaan lähietäisyydeltä tässä interaktiivisessa nettisivustossa.

Teemalauantai 4.3.2017: Boschin maailma

Klo 21.00 Hieronymus Boschin unten puutarha (El Bosco, el jardín de los suenos), Espanja 2016. Dokumenttielokuva, ohjaus José Luis López-Linares.
Klo 22.25 Faunin labyrintti (El laberinto del fauno), Espanja 2006. Ohjaus Guillermo del Toro. Pääosissa Sergi López, Maribel Verdú, Ivana Baquero, Doug Jones, Ariadna Gil, Álex Angulo. (16)

Molemmat ohjelmat Areenassa 30 päivää.

Ludovico Einaudi katsoo Hieronymus Boschin teosta Maallisten ilojen puutarha
Muun muassa Ludovico Einaudi pohtii Boschin näkyjä espanjalaisessa dokumenttielokuvassa. Ludovico Einaudi katsoo Hieronymus Boschin teosta Maallisten ilojen puutarha Kuva: Cine Español Hieronymus Bosch,Teemalauantai,hieronymus boschin unten puutarha

Yle Teema

 • Fritz Lang pahuuden voimien kuvajaana

  Saksalaisen elokuvan lokakuussa Mabuset ja M

  Teeman saksalaisen elokuvan lokakuun keskeinen ohjaaja on Fritz Lang. Kuukauden aikana nähdään Langin Tohtori Mabuse -elokuvat vuosilta 1922 ja 1933 sekä M – kaupunki etsii murhaajaa. Mielenkiintoisen näkökulman Langiin antaa Gordian Mauggin vuonna 2016 valmistunut tosipohjainen draama ohjaaja Langista sarjamurhaajan jäljillä.

 • Natsi-Saksan unelmatehdas: dokumentti Hitlerin omasta hollywoodista ja elokuvaharvinaisuus Muuttolintu Teemalauantaissa 21.10.

  Uusi dokumentti ja yksi natsi-Saksan viimeisistä elokuvista

  Teemaillassa saa Suomen ensi-iltansa uusi vaikuttava dokumenttielokuva natsi-Saksan elokuvista ja propagandan ajasta, unelmatehtaasta kuoleman voimien käytössä. Sen jälkeen esitetään todellinen harvinaisuus, Veit Harlanin ohjaama värielokuva Opfergang eli Muuttolintu, yksi natsi-Saksan viimeisiä elokuvia vuodelta 1944.

 • Teema tuo Jacques Tatin koko tuotannon loppuvuodeksi Areenaan!

  Tatin koko tuotanto Teeman Areena-kanavalla 9.10. alkaen

  Lokakuun 9. päivänä Jacques Tatin syntymästä tulee kuluneeksi 110 vuotta. Samana päivänä Teeman Areena-kanavalla julkaistaan Jacques Tatin koko säilynyt tuotanto ja paljon muuta tätä koomikkoneroa sivuavaa ohjelmistoa. Teemalauantai ottaa varaslähdön jo 7.10. klo 21.

 • Ensi-iltoja ja klassikoita, naurua ja kauhua, Beatlesia ja black metalia – Teemalauantait ja musiikkidokumentit syksyllä 2017

  Musiikkia, elokuvaa, rakkautta, anarkiaa, vampyyrejä...

  Musiikkia, elokuvaa, rakkautta, anarkiaa, etsijöitä, koomikkoja, natseja, vampyyrejä, ysärimeininkiä, Jacques Tati, Bruce Springsteen, Jack Nicholson, Max Schreck, Julianne Moore, Sidse Babett Knudsen, Hanna Schygulla, Ann Savo... Sekä reposaarelainen samurai nimeltä Rauni. Teeman lauantai-iltojen syksyn ohjelmisto, olkaa hyvät!

 • Glen Campbell: I'll Be Me

  Dokumenttielokuva countryn supertähden jäähyväiskiertueesta.

  Kaunis, hauska ja riipaisevan surullinen kuvaus countrymusiikin supertähden Glen Campbellin (1936–2017) pitkästä jäähyväiskiertueesta ja kamppailusta Alzheimerin taudin kanssa. Dokumenttielokuvan toiveuusinta Teemalla 30.9.2017 klo 20.

 • Teeman syksyn 2017 elokuvat

  Elokuvia tiistaista sunnuntaihin

  Syksyn 2017 elokuvateemoja ovat muun muassa Jacques Tati, Saksa Mabusesta Hitleriin, Viro, Lokakuun vallankumous, Stanley Kubrick ja itsenäinen Suomi.

 • "Kaikki taide käsittelee kuolemisen taitoa": The Reflecting Skinin ohjaaja lumosi katsojat ja kriitikot

  Philip Ridleyn haastattelu R&A-festivaalilta 1991.

  "Philip Ridley mahdutti The Reflecting Skiniin kaikki alkukantaiset pelot ja sai aikaan yhden viime vuosikymmenien kauneimmista elokuvista." Näin kirjoitti silloisen Uuden Suomen elokuvatoimittaja Kati Sinisalo Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin suuresta tapauksesta vuonna 1991. Loveen lankesivat niin kriitikot kuin yleisö. Teema julkaisee 14.9.1991 ilmestyneen ohjaajahaastattelun uusiksi R&A-festivaalin 30-vuotisjuhlan kunniaksi.

 • Räjähteleviä sammakoita ja kansan psyykkistä tuhoamista: Rakkautta ja anarkiaa Teemalla

  The Reflecting Skin, Lina Wertmüller, Les Cowboys...

  Teema osallistuu Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin 30-vuotisjuhlaan esittämällä R&A:ssa vuosien varrella nähtyjä elokuvia. Ajallinen kaari ulottuu aivan ensimmäisestä festivaalista viime vuoteen, festivaalin nimikkoelokuvasta ja The Reflecting Skinistä viime vuoden yleisösuosikkiin Les Cowboys. Mukana myös 1990-luvun festivaaliraportteja!

 • "Kotiseutu on maailman paras musiikkielokuva"

  Säveltäjä Kalevi Aho kirjoittaa Edgar Reitzin suursarjasta.

  "Olen varma siitä, että Heimat-sarja tulee jäämään yhdeksi taiteiden historian keskeisimmistä, ellei suorastaan keskeisimmäksi ajankuvateokseksi 1900-luvusta." Säveltäjä Kalevi Aho kirjoitti pitkän, innoittuneen esseen elokuvahistorian suurimmasta filmiprojektista, Edgar Reitzin yli 52-tuntisesta sarjatrilogiasta Kotiseutu. Se olisi Ahon valinta aution saaren elokuvaksi.

 • Näin The Beatles valloitti maailman ja teki kaikkien aikojen parhaan albumin – kaksi dokumenttia yhtyeen tarunhohtoisista vuosista

  Maailman parhaalle bändille omistettu Teemalauantai 2.9.

  Teemalauantaiden syyskuun avaa 2.9. the one and only: The Beatles! Musiikilliseen iltaan kuuluu kaksi kertomusta yhtyeen uran huippuhetkistä. Ron Howardin ohjaama elokuva Eight Days A Week kertoo hurjista kiertuevuosista, tuore dokumentti Sgt. Pepper's Musical Revolution keskittyy kesällä 1967 ilmestyneeseen, monesti maailman parhaaksi valittuun albumiin. Molemmat ovat tv-ensi-iltoja.

 • Mehän soitamme samoja skaaloja! Song of Lahore osoittaa, että musiikki on yhteinen kieli

  Song of Lahore on kaunis tarina ihmisistä ja musiikista.

  Musiikki ei tunne rajoja! Dokumenttielokuva siitä mitä tapahtui, kun pakistanilaisen klassisen musiikin taiturit tekivät Lahoressa traditionaalisilla soittimilla suurenmoisen version Dave Brubeckin jazzklassikosta Take Five ja jakoivat sen netissä. Tarina huipentuu New Yorkissa yhteiskonserttiin Wynton Marsalisin ja Lincoln Centerin jazzmuusikoiden kanssa. Ensi-ilta Teemalla 9.9. klo 19.55.

 • Batman

  Batkanava on Teema ja Bat-aika perjantai klo 19

  Vaviskaa Gotham Cityn konnat ja Batmanin arkkiviholliset! Batman valtaa Teeman. Vuoden 2017 aikana nähdään sarjan 1. ja 2. tuotantokausi! Joka perjantai kaksi jaksoa kerrallaan samaan lepakkoaikaan samalla lepakkokanavalla.
  perjantaisin klo 20.00

 • Pyhä hallusinaatio mikä Batman-albumi!

  Katso upea valokuvakooste suomalaisia Batmanejä ennen ja nyt

  Pyhät bikinit! Suomi on täynnä viittasankareita. Katsojat lähettivät meille omia Batman-kuviaan vuosilta 1966–2015. Toinen toistaan hienompia valokuvia on jo liki 150. Katso ja hämmästy!

 • Oi maamme!

  Tee oma videosi arkistofilmeistä

  Yle kutsuu kaikki suomalaiset tekemään arkistofilmeistä uusia lyhytelokuvia ja videotaidetta. Katsojien videoita julkaistaan pitkin vuotta Areenassa, ja syksyllä 2017 parhaista videoista koostetaan ohjelmasarja Teemalle. Oi maamme! on osa Ylen Suomi 100 -ohjelmistoa. Katso täältä ohjeet ja ryhdy leikkaamaan!