Hyppää pääsisältöön

Raiskattu nuori mies nostaa esille monia vaiettuja ongelmia – Sykkeen yhdeksännessä jaksossa pohditaan oikeaa ja väärää

Jos et ole vielä katsonut Sykkeen jaksoja Yle Areenasta, varo juonipaljastuksia.

Kenellä on oikeus päättää omasta kehostaan?

Ensimmäisenä tulee mieleen ajatus, että tietenkin jokaisella itsellään, mutta asiat eivät koskaan ole niin yksinkertaisia.

Yhteiskunnassa on monenlaisia sääntöjä, odotuksia ja normeja, jotka määrittelevät esimerkiksi sen, millaista on elämisen arvoinen elämä.

Eilen 1. maaliskuuta televisiossa nähty _Syke-_sarjan neljännen kauden yhdeksäs jakso Aika on herätä, nousta ja lähteä osoittaa karmaisevalla tavalla, kuinka olemme jokainen jossakin vaiheessa täysin toisten armoilla.

Jos et vielä ole katsonut kauden yhdeksättä jaksoa, lopeta lukeminen tähän.

Jakson lääketieteellisesti mielenkiintoisin -ja ällöttävin- potilastapaus osoittaa surullisella tavalla, kuinka kamalia ihmiset voivat olla jopa rakkaimmilleen.

Ensihoitajat Iiris (Iina Kuustonen) ja Artturi (Juha-Tapio Arola) hälytetään pariskunnan kotiin, jossa nuori mies Henkka (Kris Gummerus) valittaa kovaa vatsakipua.

Sairaalassa Holopaiselle (Jarkko Niemi) ja Johannalle (Leena Pöysti) selviää, että Henkan peräsuoli on revennyt niin pahasti, että repeämä on aiheuttanut peritoniitin eli vatsakalvontulehduksen.

Mies viedään välittömästi leikkaukseen, eikä Holopaiselle jää muuta vaihtoehtoa kuin poistaa peräsuoli kokonaan ja ommella peräaukko kiinni.

Leikkauksen aikana Henkan huolestunut kumppani Sakke (Santeri Kinnunen) paljastaa Johannalle, että pariskunta on riidellyt, minkä jälkeen Henkka on lähtenyt jonkun toisen matkaan ja tullut sitten raiskatuksi.

Mutta kun Holopainen kertoo pariskunnalle, että Henkan peräsuolen poistamisen takia Henkan on ulostettava lopun ikänsä ohutsuoliavanteeseen, eli hänen kyljessään olevaan pussiin, murtunut Henkka tunnustaa kaiken.

Selviää, että hänen kumppaninsa Santeri on raiskannut hänet pesäpallomailalla.

Kammottava tapaus nostaa esille miesten kokeman parisuhdeväkivallan, joka on edelleen vaiettu puheenaihe.

Tilastokeskuksen tuoreimpien tietojen mukaan noin 32 prosenttia parisuhdeväkivallan uhreista on miehiä.

Luku voi olla todellisuudessa paljon suurempi, mutta harva mies ilmoittaa kokemuksistaan poliisille. Tämä puolestaan johtuu yleensä siitä, että miestä ei helposti tunnisteta parisuhdeväkivallan uhriksi.

Usein edes ammattilaiset tai läheiset eivät ota miesten kokemuksia todesta.

”Auttakaa mua!”

Jakson toinen potilastapaus käsittelee niin ikään paljon mielipiteitä herättävää aihetta – eutanasiaa.

Kun sairaalaan tuodaan itsemurhaa yrittänyt nainen, kaikki luulevat ensin, että kyseessä on ”demo”, eli demonstraatio, jossa itsemurha on avunhuuto, eikä varsinainen yritys kuolla.

Myöhemmin naista hoitaville Ilmarille (Matti Ristinen) ja Marleenalle (Tiina Lymi) kuitenkin selviää, että itsemurhaa yrittänyt Ritva (Aino Seppo) sairastaa lihasten toimintaa rappeuttavaa ALS:ia.

Sairaudessa lihakset heikkenevät vähitellen ja lopulta surkastuvat. Pahimmissa tapauksissa ALS-potilaat menettävät puhekykynsä eivätkä pysty enää edes nielemään itsenäisesti.

Toistaiseksi vielä toimintakykyinen Ritva kertookin Ilmarille ja Marleenalle, ettei halua odottaa sitä hetkeä, kun hän on täysin toisten armoilla. Hän haluaisi kuolla, mutta tarvitsee siihen apua.

Ritva pyytääkin Ilmarilta, että hän määräisi Ritvalle kuolettavat lääkkeet, jotka Ritva sitten itse ottaisi.

- Auttakaa mua! Ritva anelee.

Elämän arvoa pohtiva Ilmari vastustelee ensin, mutta suostuu lopulta, kun Marleena toteaa, että itsemurhan avustaminen ei ole Suomessa kriminalisoitu.

Ritvan tapaus onkin hyvä esimerkki tilanteesta, jossa eutanasia eli ”avustettu” kuolema voitaisiin sallia.

Toistaiseksi eutanasia on Suomessa kielletty, mutta sen laillistamista koskeva kansalaisaloite saavutti syksyllä 2016 tarvittavat 50 000 allekirjoitusta, ja aloite tulee pian eduskunnan käsittelyyn.

Miten aloitteen kanssa käy, jää nähtäväksi, mutta Syke osoittaa jälleen kerran, kuinka ajankohtainen sarja se on.

Sarja nähdään TV2:lla keskiviikkoisin klo 21. Katso kaikki jaksot Yle Areenasta.

Lue myös:

Sairaalaan palannut narkomaaniäiti saa Marleenan kohtaamaan omat vaikeutensa – Sykkeen kahdeksas jakso osoittaa, että kaikilla ei ole samat mahdollisuudet onneen

Ahdistaako niin paljon, että verisuoni meinaa poksahtaa päässä? – Sykkeen uusin jakso todistaa, että stressi on oikeasti hengenvaarallista

Syke-hittisarjan neljäs tuotantokausi on aiempia dramaattisempi – tätä kaikkea on luvassa