Hyppää pääsisältöön

Taiteellista vapautta, hallittua riskinottoa. Avaruusromua 5.3.2017

CD-levy, värikkäitä heijastuksia pinnassa
CD-levy, värikkäitä heijastuksia pinnassa Kuva: Yle cd-levy, värikkäitä heijastuksia pinnassa

”Ei, me emme ole Jean-Michel Jarre, Kraftwerk tai Vangelis. Mutta me vietämme 25-vuotisjuhlaamme.”

Näin kirjoittaa Spheric Music -levymerkin perustaja ja taiteellinen johtaja Lambert Ringlage.

Hän on elektronimuusikko, joka innostui aikanaan niin paljon elektronisesta musiikista, että halusi antaa muillekin mahdollisuuden julkaista musiikkiaan.

”Kun perustin Spheric Music -levymerkin vuonna 1991, pienipainoksista elektronista musiikkia julkaistiin pääosin LP-levyillä”, muistelee Lambert ja kertoo kuinka hänen levymerkkinsä ensimmäinen julkaisu julkaistiin kuitenkin CD-levynä, ei vinyylinä.

Tuohon aikaan asiassa oli pienet riskinsä, mutta riskinotto kannatti. Levymerkin ensimmäisestä julkaisusta, Lambertin omasta sooloalbumista Inside Out tuli menestys, ainakin juuri aloittaneen, pienen levymerkin mittapuilla.

Ja tuo kaikki antoi vahvistusta Lambertin omille ajatuksille. Oli mahdollista pysyä pienenä riippumattomana levymerkkinä ja silti pystyä julkaisemaan musiikkia. Juuri sellaista musiikkia kuin itse halusi. Elektronista musiikkia.

“Se on pieni, mutta hieno ja asiaansa oikealla asenteella suhtautuva levy-yhtiö”, sanoo Robert Schroeder, eräs saksalaisen elektronisen musiikin veteraaneista.

“Ei epäreiluja sopimuksia, ei liioittelevaa tai harhaanjohtavaa promootiota, ei riistoa”, kirjoittaa Lambert. Sen sijaan vapautta. Ainakin taiteellista vapautta, jos ei taloudellista.

”Minulle edelleen se kaikkein tärkein asia on uuden musiikin julkaiseminen”, sanoo Lambert. ”Tärkeintä on tuoda julki uusi albumi, teos, jossa on jälleen jotakin erikoista ja ainutlaatuista”.

Näin on ollut jo 25 vuoden ajan, muistelee Lambert ja sanoo että vaikka Spheric Musicin julkaisut ovat edustaneet tyylillisesti monenlaista elektronista musiikkia, niissä on jotakin samaa.

Ja toden totta, niissä on jotakin samaa. Jotakin, jota on aika vaikea määritellä, olkoon se sitten tunnelma tai tyyli.

Monesti Spheric Musicin julkaisuissa soi historiallisen, niin kutsutun Berliinin koulukunnan henki. 1970-luvun berliiniläisen elektronimusiikin henki, mutta myös eurooppalaisen 1980-luvun elektronisen musiikin perinne. Mitään itseisarvoista retroa merkin julkaisut eivät silti ole.

25-vuotisen historiansa kunniaksi Spheric Music on julkaissut kokoelman nimeltä Silver, alaotsikoltaan 25th Anniversary Selection of Electronic Rarities. Se on ilman muuta kunnianosoitus saksalaisille elektronisen musiikin pioneereille, sanoo Lambert Ringlage. Ja miksei myös muille eurooppalaisille alan miehille, sillä Spheric Music on 25 vuoden aikana julkaissut myös muiden kuin saksalaisten tekijöiden musiikkia.

Vaikka Spheric Musicin tähänastisista julkaisuista olisi saanut aikaan varsin komean kokoelman, tälle Silver-albumille on koottu vain aiemmin julkaisematonta ja tätä juhlalevyä varten tehtyä materiaalia.

Tässä aiemmin julkaisematonta tavaraa Silver-kokoelmalta: puolalaisen Vandersonin Ambient Garden:

Rashad Becker on saksalainen tuottaja ja masterointimestari, ja myös musiikintekijä. Hän on ollut mukana noin tuhannen levyn tuotannossa ja on myös masteroinut suuren osan berliiniläisen PAN-levymerkin julkaisuista.

Albumillaan Traditional Music of Notional Species Vol II Becker hahmottelee eräänlaista teoreettista, hypoteettista musiikillista antropologiaa. Siis eräänlaista kuvitteellista, ehkä elektronis-kansanmusiikillista kulttuuria:

AVARUUSROMUA 5.3.2017 - OHJELMAN MUSIIKKI:
ROBERT SCHROEDER: AtmoSPHERIC (Spheric Music - Silver - 25th Anniversary Selection)
JOEL FAJERMAN: Late Evening (Spheric Music - Silver - 25th Anniversary Selection)
AXESS: Edison's Legacy (Spheric Music - Silver - 25th Anniversary Selection)
VANDERSON: Ambient Garden (Spheric Music - Silver - 25th Anniversary Selection)
MESMERISED: Room Caught in a State of Longing (Spheric Music - Silver - 25th Anniversary
Selection)
BERTRAND LOREAU: Art of the Sound Part 3 (Spheric Music - Silver - 25th Anniversary Selection)
RASHAD BECKER: Chants / Dances VII (Traditional Music of Notional Species Vol II)
RASHAD BECKER: Chants / Dances VIII(Traditional Music of Notional Species Vol II)
SENSITIVE CHAOS: Ghosts of Arabi (Live at the Mudlark Theater)
KEN ELKINSON: Brahms Lullaby (Around the Globe in a Lullaby Vol 2)

BONUS!
Lambert vuonna 1999 - Floating in Magic:


Tuoreempaa Lambertia - Drachenreise Audio Trailer: