Hyppää pääsisältöön

Armon aika – historiallinen draama spitaalisten saarelta

Niklas Åkerfelt ja Minna Kokkonen elokuvassa Armon aika.
Niklas Åkerfelt ja Minna Kokkonen. Niklas Åkerfelt ja Minna Kokkonen elokuvassa Armon aika. Kuva: Yle Kuvapalvelu minna kokkonen,Niklas Åkerfelt,Jaakko Pyhälä,1700-luku

Spitaalisten ja mielitautisten saarelta ei ole helppo paeta, joutuu nuori Anton huomaamaan 1740-luvulle sijoittuvassa mustavalkoisessa draamassa.

Historialliset seikkailuelokuvat eivät ole olleet mitenkään suosittu alalaji modernissa kotimaisessa elokuvatuotannossa, saati menneille vuosisadoille sijoittuvat draamaelokuvat. Jaakko Pyhälän Armon aika (1999) on aiheensa puolesta harvinainen poikkeus valtalinjasta.

Armon aika sijoittuu 1740-luvulle, jolloin näilläkin leveyksillä oli yleistä eristää parantumattomasti sairaat ja hullut omalle saarelle, pois silmistä sotkemasta ja tartuttamasta. Kalakauppiaan poika Anton joutuu venäläissotilaitten aiheuttaman sekasorron vuoksi veneeseen, jolla ollaan viemässä parantumattomia sairaalasaareen. Anton ei pääse veneestä pakenemaan, ja hänet listataan lepratautiseksi. Saarella Anton karkaa, mutta ei pääse saaresta maihin.

Armon ajan juoni on täynnä käänteitä, rakkautta, epätoivoa ja paon yrittämistä, mutta seikkailuelokuvan sijaan tyylilaji on lähempänä taidedraama. Myös Jaakko Pyhälän aiemmissa elokuvissa on hengenheimolaisuutta eurooppalaisen taide-elokuvan suuntaan, vaikka juonellisesti ne voisivat olla meneviäkin tarinoita. Esikoiselokuva Jon valmistui 1983, ja ensimmäinen Armon ajan käsikirjoitusversio Heikki Vuennon kanssa on syntynyt silloin. Lopullisen käsikirjoituksen ja tuotantorahan kokoonsaamiseen meni yli kymmenen vuotta.

Elokuva on kuvattu mustavalkoisena laajakangaselokuvana, joten mitään suuren yleisön hittiä siitä ei ole tuotantovaiheessakaan suunniteltu. Pertti Mutasen kuvausjälki on moitteetonta ja kaunista, samoin lavastus ja puvustus. Näyttelemiseen on haettu hiomatonta ja primitiivistä tyyliä, mikä on omiaan vieraannuttamaan katsojaa. Säveltäjä Olli Koskelin ei helpota katsojan osaa, sillä moderni klassinen musiikki on jokseenkin haastavaa tavanomaiseen elokuvamusiikkiin verrattuna.

Pääosiin Pyhälä on valinnut juuri Teatterikorkeakoulusta valmistuneet, katsojille tuntemattomat kasvot. Antonin osassa on ruotsinkielinen Niklas Åkerfelt ja naispääosassa Annana tanssija Minna Kokkonen. Sivurooleissa onkin sitten runsaasti katsojien rakastamia elokuvatähtiä Esko Salmisesta Oiva Lohtanderiin ja Lasse Karkjärvestä Anneli Sauliin.

 • Armon aika (1999). Ohjaus: Jaakko Pyhälä. Käsikirjoitus: Jaakko Pyhälä ja Heikki Vuento. Tuottaja: Heikki Takkinen. Kuvaus: Pertti Mutanen. Leikkaus: Olli Huhtanen ja Peter Nordström. Lavastus: Jukka Uusitalo. Puvustus: Mila Niemi. Pääosissa: Niklas Åkerfelt, Minna Kokkonen, Lasse Karkjärvi, Risto Salminen, Esko Salminen, Anneli Sauli, Oiva Lohtander. Tuotanto: Filminor Oy.
 • Lapset aikuisten maailmassa – Teeman elokuvia joulukuussa

  Lapset avaavat näkökulmia maailman nurinkurisuuteen.

  Joulukuussa ja tammikuussa Teeman Kino Klassikko ja perjantain Kino esittävät vanhoja ja uusia elokuvia ajattomasta aiheesta. Lapset avaavat aina palkitsevan näkökulman aikuisten maailmaan ja sen nurinkurisuuteen ja epäkohtiin, koulukiusaamisesta maailmansotiin.

 • Teeman joulun lahjapaketit 2019

  Elokuvia, musiikkia, sarjoja, magiaa.

  Teeman jouluun kuuluvat lahjapaketit, joka päivä aatosta loppiaiseen klo 12! Elokuvia, musiikkia, sarjoja, magiaa.

 • 70 vuotta suljettu ovi aukesi

  Dokumenttielokuva avaa oven Jugoslavian historiaan.

  Mila Turajlić valottaa dokumentissaan Jugoslavian historiaa oman perheensä kautta.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa