Hyppää pääsisältöön

Armon aika – historiallinen draama spitaalisten saarelta

Niklas Åkerfelt ja Minna Kokkonen elokuvassa Armon aika.
Niklas Åkerfelt ja Minna Kokkonen. Niklas Åkerfelt ja Minna Kokkonen elokuvassa Armon aika. Kuva: Yle Kuvapalvelu minna kokkonen,Niklas Åkerfelt,Jaakko Pyhälä,1700-luku

Spitaalisten ja mielitautisten saarelta ei ole helppo paeta, joutuu nuori Anton huomaamaan 1740-luvulle sijoittuvassa mustavalkoisessa draamassa.

Historialliset seikkailuelokuvat eivät ole olleet mitenkään suosittu alalaji modernissa kotimaisessa elokuvatuotannossa, saati menneille vuosisadoille sijoittuvat draamaelokuvat. Jaakko Pyhälän Armon aika (1999) on aiheensa puolesta harvinainen poikkeus valtalinjasta.

Armon aika sijoittuu 1740-luvulle, jolloin näilläkin leveyksillä oli yleistä eristää parantumattomasti sairaat ja hullut omalle saarelle, pois silmistä sotkemasta ja tartuttamasta. Kalakauppiaan poika Anton joutuu venäläissotilaitten aiheuttaman sekasorron vuoksi veneeseen, jolla ollaan viemässä parantumattomia sairaalasaareen. Anton ei pääse veneestä pakenemaan, ja hänet listataan lepratautiseksi. Saarella Anton karkaa, mutta ei pääse saaresta maihin.

Armon ajan juoni on täynnä käänteitä, rakkautta, epätoivoa ja paon yrittämistä, mutta seikkailuelokuvan sijaan tyylilaji on lähempänä taidedraama. Myös Jaakko Pyhälän aiemmissa elokuvissa on hengenheimolaisuutta eurooppalaisen taide-elokuvan suuntaan, vaikka juonellisesti ne voisivat olla meneviäkin tarinoita. Esikoiselokuva Jon valmistui 1983, ja ensimmäinen Armon ajan käsikirjoitusversio Heikki Vuennon kanssa on syntynyt silloin. Lopullisen käsikirjoituksen ja tuotantorahan kokoonsaamiseen meni yli kymmenen vuotta.

Elokuva on kuvattu mustavalkoisena laajakangaselokuvana, joten mitään suuren yleisön hittiä siitä ei ole tuotantovaiheessakaan suunniteltu. Pertti Mutasen kuvausjälki on moitteetonta ja kaunista, samoin lavastus ja puvustus. Näyttelemiseen on haettu hiomatonta ja primitiivistä tyyliä, mikä on omiaan vieraannuttamaan katsojaa. Säveltäjä Olli Koskelin ei helpota katsojan osaa, sillä moderni klassinen musiikki on jokseenkin haastavaa tavanomaiseen elokuvamusiikkiin verrattuna.

Pääosiin Pyhälä on valinnut juuri Teatterikorkeakoulusta valmistuneet, katsojille tuntemattomat kasvot. Antonin osassa on ruotsinkielinen Niklas Åkerfelt ja naispääosassa Annana tanssija Minna Kokkonen. Sivurooleissa onkin sitten runsaasti katsojien rakastamia elokuvatähtiä Esko Salmisesta Oiva Lohtanderiin ja Lasse Karkjärvestä Anneli Sauliin.

 • Armon aika (1999). Ohjaus: Jaakko Pyhälä. Käsikirjoitus: Jaakko Pyhälä ja Heikki Vuento. Tuottaja: Heikki Takkinen. Kuvaus: Pertti Mutanen. Leikkaus: Olli Huhtanen ja Peter Nordström. Lavastus: Jukka Uusitalo. Puvustus: Mila Niemi. Pääosissa: Niklas Åkerfelt, Minna Kokkonen, Lasse Karkjärvi, Risto Salminen, Esko Salminen, Anneli Sauli, Oiva Lohtander. Tuotanto: Filminor Oy.

Yle Teema

 • Puoli vuosisataa Kaustisen kansanmusiikkijuhlia

  Mestaripelimanneja sekä festivaalitunnelmaa vuodelta 1972

  Kaustisen kansanmusiikkijuhlat on tarjonnut unohtumattomia elämyksiä jo viidenkymmenen vuoden ajan. Yle Teema onnittelee puolen vuosisadan ikäistä festivaalia ja esittää synttäreiden kunniaksi kahden mestaripelimannin henkilökuvat sekä ohjelman festivaalista vuodelta 1972.

 • Sulkavalla on soudettu kilpaa jo 50 vuotta

  Sulkavalla on soudettu kilpaa jo 50 vuotta

  Suomalaiset ovat saunahulluja, se tiedetään, mutta meissä on paljon myös soutuhulluja. Heinäkuun toisena viikonloppuna tuhannet suomalaiset pakkaavat soutuveneen auton katolle tai traileriin, ja sitten lähdetään kohti kaunista Itä-Savoa. Teema maanantaina 3.7. klo 12, torstaina 6.7. klo 22.45 ja perjantaina 7.7. klo 14.55 Sulkavan suursoudut täyttää tänä vuonna komeat 50 vuotta.

 • Taidetutkimukset-sarjan kolmannella kaudella etsitään taas kadonneita mestariteoksia

  Kauden taiteilijat ovat Vuillard, Constable ja Gainsborough

  Taidetutkimukset on BBC:n jännittävä sarja, jossa etsitään ja löydetään kadonneita mestariteoksia. Taidetuntijat Philip Mould ja Bendor Grosvenor sekä toimittaja Fiona Bruce perehtyvät teoksiin, joiden he uskovat olevan kuuluisien taiteilijoiden tuntemattomia tai kadonneita töitä ja yrittävät koota todisteet, joilla maailman johtavat taide-ekspertit saataisiin vakuuttuneeksi niiden aitoudesta.

 • Jazzia! Teeman kesässä soi paholaisen torvi ja Verneri Pohjolan trumpetti

  Kesäkuu alkaa Teemalla saksofonin soinnilla.

  Teemalla puhalletaan kesän avaukseen jazzin meininkiä. Jazzkesä alkaa muhkeasti saksofonin soinnilla ja huipentuu trumpetisti Verneri Pohjolasta kertovan dokumentin ensi-iltaan 17.6. Siinä välissä ääneen pääsevät muun muassa Ornette Coleman, Rahsaan Roland Kirk, Donny McCaslin ja Charles Lloyd. Kesäkuun kolme perättäistä Yle Liveä on taltioitu Tampere Jazz Happeningissä, ja kesäkuun ensimmäinen Teemalauantai on omistettu paholaisen torvelle eli saksofonille.

 • Velvet – muotitalon tarina

  Suosikkisarjan uusi kausi alkaa 31.5.!

  Teemalla suuren suosion saavuttanut espanjalaissarja sijoittuu 1950–60-luvuille ja kertoo eräästä maan hienoimmista tavarataloista. Velvetin uusi neljäs kausi alkaa Teemalla 31.5.2017.

 • Batman

  Batkanava on Teema ja Bat-aika perjantai klo 19

  Vaviskaa Gotham Cityn konnat ja Batmanin arkkiviholliset! Batman valtaa Teeman. Vuoden 2017 aikana nähdään sarjan 1. ja 2. tuotantokausi! Joka perjantai kaksi jaksoa kerrallaan samaan lepakkoaikaan samalla lepakkokanavalla.
  perjantaisin klo 20.00

 • Pyhä hallusinaatio mikä Batman-albumi!

  Katso upea valokuvakooste suomalaisia Batmanejä ennen ja nyt

  Pyhät bikinit! Suomi on täynnä viittasankareita. Katsojat lähettivät meille omia Batman-kuviaan vuosilta 1966–2015. Toinen toistaan hienompia valokuvia on jo liki 150. Katso ja hämmästy!

 • Oi maamme!

  Tee oma videosi arkistofilmeistä

  Yle kutsuu kaikki suomalaiset tekemään arkistofilmeistä uusia lyhytelokuvia ja videotaidetta. Katsojien videoita julkaistaan pitkin vuotta Areenassa, ja syksyllä 2017 parhaista videoista koostetaan ohjelmasarja Teemalle. Oi maamme! on osa Ylen Suomi 100 -ohjelmistoa. Katso täältä ohjeet ja ryhdy leikkaamaan!