Hyppää pääsisältöön

Armon aika – historiallinen draama spitaalisten saarelta

Niklas Åkerfelt ja Minna Kokkonen elokuvassa Armon aika.
Niklas Åkerfelt ja Minna Kokkonen. Niklas Åkerfelt ja Minna Kokkonen elokuvassa Armon aika. Kuva: Yle Kuvapalvelu minna kokkonen,Niklas Åkerfelt,Jaakko Pyhälä,1700-luku

Spitaalisten ja mielitautisten saarelta ei ole helppo paeta, joutuu nuori Anton huomaamaan 1740-luvulle sijoittuvassa mustavalkoisessa draamassa.

Historialliset seikkailuelokuvat eivät ole olleet mitenkään suosittu alalaji modernissa kotimaisessa elokuvatuotannossa, saati menneille vuosisadoille sijoittuvat draamaelokuvat. Jaakko Pyhälän Armon aika (1999) on aiheensa puolesta harvinainen poikkeus valtalinjasta.

Armon aika sijoittuu 1740-luvulle, jolloin näilläkin leveyksillä oli yleistä eristää parantumattomasti sairaat ja hullut omalle saarelle, pois silmistä sotkemasta ja tartuttamasta. Kalakauppiaan poika Anton joutuu venäläissotilaitten aiheuttaman sekasorron vuoksi veneeseen, jolla ollaan viemässä parantumattomia sairaalasaareen. Anton ei pääse veneestä pakenemaan, ja hänet listataan lepratautiseksi. Saarella Anton karkaa, mutta ei pääse saaresta maihin.

Armon ajan juoni on täynnä käänteitä, rakkautta, epätoivoa ja paon yrittämistä, mutta seikkailuelokuvan sijaan tyylilaji on lähempänä taidedraama. Myös Jaakko Pyhälän aiemmissa elokuvissa on hengenheimolaisuutta eurooppalaisen taide-elokuvan suuntaan, vaikka juonellisesti ne voisivat olla meneviäkin tarinoita. Esikoiselokuva Jon valmistui 1983, ja ensimmäinen Armon ajan käsikirjoitusversio Heikki Vuennon kanssa on syntynyt silloin. Lopullisen käsikirjoituksen ja tuotantorahan kokoonsaamiseen meni yli kymmenen vuotta.

Elokuva on kuvattu mustavalkoisena laajakangaselokuvana, joten mitään suuren yleisön hittiä siitä ei ole tuotantovaiheessakaan suunniteltu. Pertti Mutasen kuvausjälki on moitteetonta ja kaunista, samoin lavastus ja puvustus. Näyttelemiseen on haettu hiomatonta ja primitiivistä tyyliä, mikä on omiaan vieraannuttamaan katsojaa. Säveltäjä Olli Koskelin ei helpota katsojan osaa, sillä moderni klassinen musiikki on jokseenkin haastavaa tavanomaiseen elokuvamusiikkiin verrattuna.

Pääosiin Pyhälä on valinnut juuri Teatterikorkeakoulusta valmistuneet, katsojille tuntemattomat kasvot. Antonin osassa on ruotsinkielinen Niklas Åkerfelt ja naispääosassa Annana tanssija Minna Kokkonen. Sivurooleissa onkin sitten runsaasti katsojien rakastamia elokuvatähtiä Esko Salmisesta Oiva Lohtanderiin ja Lasse Karkjärvestä Anneli Sauliin.

 • Armon aika (1999). Ohjaus: Jaakko Pyhälä. Käsikirjoitus: Jaakko Pyhälä ja Heikki Vuento. Tuottaja: Heikki Takkinen. Kuvaus: Pertti Mutanen. Leikkaus: Olli Huhtanen ja Peter Nordström. Lavastus: Jukka Uusitalo. Puvustus: Mila Niemi. Pääosissa: Niklas Åkerfelt, Minna Kokkonen, Lasse Karkjärvi, Risto Salminen, Esko Salminen, Anneli Sauli, Oiva Lohtander. Tuotanto: Filminor Oy.
 • Kuolematon Jeanne Moreau on Teemalauantain tähti

  Pitkä ilta Jeanne Moreaun (1928–2017) seurassa 20.1.

  Teemalauantai 20.1.2018 on suurenmoisen ranskalaisnäyttelijän muistoilta. Jeanne Moreau (1928–2017) olisi täyttänyt 90 vuotta 23.1. Teemaillassa nähdään elokuvat Hissillä mestauslavalle ja Kuolematon tarina sekä dokumentti Moreausta vuodelta 2007.

 • Kirjailija Kjell Westö vuoden 1918 tapahtumista: "Järkyttävintä oli sisällissodan jälkeinen julma kosto"

  Kjell Westö puhuu sisällissodan jälkeisistä tapahtumista.

  Suomen sisällissota alkoi tammikuun lopulla 100 vuotta sitten. Teeman Elävän arkiston paketissa nähdään aiheesta kolme romaania kirjoittaneen Kjell Westön tuore haastattelu sekä kaksi dokumenttia 1960- ja -80-luvuilta. Niissä ääneen pääsevät myös sisällissodan kokeneet ihmiset. Ohjelmat televisiossa: Yle Teema torstaina 18.1. klo 22.45, perjantaina 19.1. klo 14.55 ja maanantaina 22.1.

 • Beside Bowie: kitaristi Mick Ronsonin tarina avaa vuoden 2018 Bowie-teemaillan

  Teemalauantai on jälleen omistettu David Bowielle.

  David Bowien kuolemasta tuli kuluneeksi kaksi vuotta 10.1.2018 – tammikuinen Bowie-ilta alkaa jo muodostua Teeman traditioksi! Tämän vuoden ensi-ilta on pitkä dokumenttielokuva Spiders from Mars -kitaristi Mick Ronsonista (1946–1993), kertojaäänenä itse Bowie. Lisäksi nähdään upea dokumentti David Bowien viimeiset vuodet (2017) sekä elokuva Merry Christmas Mr. Lawrence (1983).

Yle Teema

 • Beside Bowie: kitaristi Mick Ronsonin tarina avaa vuoden 2018 Bowie-teemaillan

  Teemalauantai on jälleen omistettu David Bowielle.

  David Bowien kuolemasta tuli kuluneeksi kaksi vuotta 10.1.2018 – tammikuinen Bowie-ilta alkaa jo muodostua Teeman traditioksi! Tämän vuoden ensi-ilta on dokumenttielokuva Spiders from Mars -kitaristi Mick Ronsonista, kertojaäänenä itse Bowie. Lisäksi nähdään dokumentti David Bowien viimeiset vuodet (2017), elokuva Merry Christmas Mr. Lawrence (1983) ja musiikkivideoita. Kaikki myös Areenassa.

 • Milanon naisten paratiisi

  Uusi italialainen draamasarja 1950-luvun tavaratalosta

  Italialaissarjassa seurataan elämää 1950-luvun Milanossa, uudessa loisteliaassa tavaratalossa. Sarja jatkuu uusin, toisen tuotantokauden jaksoin.

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!

 • Oi maamme!

  Tee oma videosi arkistofilmeistä

  Yle kutsuu kaikki suomalaiset tekemään arkistofilmeistä uusia lyhytelokuvia ja videotaidetta. Katsojien videoita julkaistaan pitkin vuotta Areenassa, ja syksyllä 2017 parhaista videoista koostetaan ohjelmasarja Teemalle. Oi maamme! on osa Ylen Suomi 100 -ohjelmistoa. Katso täältä ohjeet ja ryhdy leikkaamaan!