Hyppää pääsisältöön

Haluatko musanörtiksi? Katso Soundbreaking-dokumenttisarja Areenasta ja Yle Teemasta, niin sinusta tulee sellainen

Jos populaarimusiikkimusiikki on intohimosi, Soundbreaking on must-see-sarja.

Adele on yksi artisteista, jonka tuotantoa tarkastellaan Soundbreaking-sarjassa. // Kuva: Sony Music / Yle Kuvapalvelu

Jos aiot lähitulevaisuudessa pelata Trivial Pursuitin musiikkiversiota, niin parhaat lähtökohdat pelikavereiden nöyryyttämiseen antaa Soundbreaking. Soundbreaking on tyylikäs populaarimusiikin luomisen ja taltioinnin historiasta kertova kahdeksanosainen sarja, joka nähdään Yle Teemalla ja Yle Areenassa.

Sarjassa nähdään ja kuullaan monien legendaaristen artistien, tuottajien ja muiden musiikillisten suunnannäyttäjien haastatteluita ja tarinoita. Mukana ovat muun muassa Adele, Dr. Dre, Madonna, Black Keys, Michael Jackson, The Beatles, Phil Spector, Rolling Stones, Miles Davis ja Stevie Wonder.

Sarjaa on toistaiseksi näytetty kahden jakson verran. Ensimmäisessä jaksossa tutustutaan studioiden taiteilijoiden rooliin eli käydään läpi tuottajien roolia musiikin tekemisessä.

Tuottaja on yksi artistin tiimin tärkeimmistä henkilöistä. Siitä huolimatta tuottajan rooli on monille pienoinen kysymysmerkki: mitä ihmettä esimerkiksi Jurek, RZY ja MGI oikein tekevät?

"Jonkun pitää kuunnella ja hoksata soitossa jotain, mikä itseltä saattaisi livahtaa ohi."― Elton John

Tuottajan tärkeimmän roolin tiivistää jo jakson alussa mainiosti muuan Elton John, joka sanoo näin:

- Jonkun pitää kuunnella ja hoksata soitossa jotain, mikä itseltä saattaisi livahtaa ohi.

Soundbreakingin jaksossa keskitytään muun muassa The Beatlesin tuottaja George Martinin, joka tajusi, että legendaarinen Yesterday-biisi tarvitsee tuekseen jousisoittimia.

Jaksossa käy myö silmi, että Martin antaa brittiyhtyeelle mahdollisuuden senkin jälkeen, kun kaikki muut levy-yhtiöt olivat sanoneet bändille kiitos ei. Ilman Martinia Beatles olisi tuskin noussut ikoniseen asemaansa.

Tuottaminen ei kuitenkaan ole pelkästään sitä, että hioisi artistien soittoa tai lisäisi siihen joitain elementtejä. Jaksossa esitellään 1980- ja 1990-luvuilla vaikuttaneen hip hop -yhtye RUN-D.M.C:n tapaa tehdä musiikkia. RUN-D.M.C-kolmikko ei ollut mennyt musiikkikouluihin tai opetellut soittamaan eri soittimilla, vaan he miksailivat olemassa olevaa musiikkia ja sampleja, jonka päälle ryhmän jätkät räppäsivät. He tuottivat oman musiikkinsa materiaalista, joka oli jo olemassa.

Tällainen tapa tehdä musiikkia on edelleen hyvin tyypillinen: monien hittibiisien biitit on lainattu tai sämplätty jostain aiemmin tehdystä kappaleesta. Esimerkiksi Axwell & Ingrosso ovat lainanneet YleX:lläkin soitossa olevaan I Love You -kappaleeseen taustoja The Verven Bitter Sweet Symphony -biisistä vuodelta 1997.

Axwell & Ingresso – I Love You  The Verve – Bitter Sweet Symphony Sarjan toisessa jaksossa kerrotaan äänitteiden miksaamisen tuomista mahdollisuuksista muun muassa Radioheadin tuottaja Nigel Godrichin kanssa.

Tulevissa jaksoissa käsitellään muun muassa laulun voimaa, rytmin ja biitin merkitystä sekä musiikkivideoita.

Soundbreaking Yle Teemalla sunnuntaisin kello 21. Esitetyt jaksot löytyvät Yle Areenasta 30 päivän ajan.

Lue myös:

Brokeback Mountain, yksi 2000-luvun kovimmista leffoista tänään Yle Teemalla – viisi syytä, joiden vuoksi tämä rakkauselokuva pitää nähdä