Hyppää pääsisältöön

Hamlet liikemaailmassa – Kaurismäen oma Shakespeare-versio

Kati Outinen ja Pirkka-Pekka Petelius elokuvassa Hamlet liikemaailmassa.
Ofelia ja Hamlet, Kati Outinen ja Pirkka-Pekka Petelius. Kati Outinen ja Pirkka-Pekka Petelius elokuvassa Hamlet liikemaailmassa. Kuva: Yle Kuvapalvelu Hamlet liikemaailmassa,Pirkka-Pekka Petelius,Kati Outinen,Aki Kaurismäki

Toisessa pitkässä elokuvassaan Aki Kaurismäki syventyi yhä tiukemmin kirjallisuuden klassikoihin: Dostojevskin jälkeen hän tarttui Shakespearen kenties kuuluisimpaan tragediaan.

Aki Kaurismäen Shakespeare-tulkinnassa Hamlet liikemaailmassa (1987) nimiroolia tulkitsee aikakauden suurin koomikko Pirkka-Pekka Petelius ja Ofeliaa Kati Outinen. Jo lähtökohtaisesti viritys on koominen, varsinkin kun näyttelijät tekevät taitavia karikatyyrejä ja näytteleminen on tahallisen epäuskottavaa.

Komiikka on kuitenkin hillittyä ja kirjallista, ja elokuva noudattaa melko uskollisesti Shakespearen draaman tapahtumia. Tyylilajina on pelkistetty teatraalisuus ja mustavalkokuvauksella korostettu visuaalinen eleganssi, joka etäännyttää kerrontaa realismista.

Kaurismäki on kertonut Filmihullu-lehdessä, että elokuva kuvattiin siten, että hän kirjoitti kohtauksia samalla kun kuvausryhmä jo valaisi niitä. Näyttelijät harjoittelivat lyhyesti ja sitten kuvattiin. Hamletin kuuluisan monologin Kaurismäki sanoo jättäneensä pois, koska "ei modernilla Hamletilla ole aikaa miettiä ikuisuuskysymyksiä olemisesta".

Kaurismäen varhaistuotannoissa pilkahteleva absurdi höpsöttelykomiikka näkyy parhaiten päähenkilön avausrepliikissä: Peteliuksen esittämä Hamlet näkee keittiöapulaisen leikkaavan kinkkua melko epävarmasti, ja rientää auttamaan sanoen: "Kinkkua, anna minä." Eli englanniksi tekstitetyssä versiossa hän tulee esitelleeksi itsensä: "Ham, let me."

Kinkkua, anna minä.

Nimensä mukaisesti elokuva sijoittuu Tanskan kuningaskunnan sijaan suuryitykseen, jonka johtajuudesta käydään veristä kamppailua. Konsernin kakkosmies myrkyttää Hamletin isän, ja avioituu leskeksi jäävän äidin kanssa, mitä ilmeisimmin tarkoituksena kaapata konsernin johtajuus itselleen.

Hamletin äitinä ja isäpuolena nähdään Elina Salo ja Esko Salminen, ja muutkin sivuroolit on miehitetty karismaattisilla tekijöillä: Puntti Valtonen, Mari Rantasila, Kari Väänänen, Vesa Vierikko, Turo Pajala sekä Matti Pellonpää.

Pirkka-Pekka Petelius ja Elina Salo elokuvassa Hamlet liikemaailmassa.
Hamlet ja äiti, Petelius ja Elina Salo. Pirkka-Pekka Petelius ja Elina Salo elokuvassa Hamlet liikemaailmassa. Kuva: Yle Kuvapalvelu Pirkka-Pekka Petelius,Elina Salo,Hamlet liikemaailmassa,Aki Kaurismäki
 • Hamlet liikemaailmassa (1987) Näyttelijät: Pirkka-Pekka Petelius, Kati Outinen, Esko Salminen, Elina Salo, Matti Pellonpää, Kari Väänänen, Puntti Valtonen, Mari Rantasila, Pertti Sveholm, Esko Nikkari, Vesa Vierikko, Turo Pajala, Aake Kalliala. Ohjaus ja käsikirjoitus: Aki Kaurismäki. Kuvaus: Timo Salminen. Tuotanto: Villealfa Filmproductions Oy.
 • U2, The Clash ja Sting – Ruisrockista on tullut monelle osa oman elämän soundtrackiä

  Ruisrock – 50 kesää meren rannalla -dokumentti Areenassa.

  Kesästä 1970 asti järjestetyllä Ruisrockilla on pitkä ja värikäs historia. Viiden vuosikymmenenkin jälkeen siitä on muodostunut tapahtuma, johon sekä yleisö että artistit palaavat mielellään aina uudelleen. Ruisrock - 50 kesää meren rannalla on uusi Ylen dokumentti, joka kertaa festivaalin historiaa ja antaa äänen myös viidelle artisti-kertojalle, jotka tuovat dokumenttiin omat Ruisrock-kokemuksensa.

 • Gustav Mahlerin sinfoniasarja soi Yle Teemalla läpi kesän

  RSO ja yhdeksän sinfoniaa + yksi keskeneräinen.

  Radion sinfoniaorkesteri on esittänyt kaikki Gustav Mahlerin kymmenen sinfoniaa juuri päättyvällä kaudella 2018–2019. Teema lähettää kaikki Mahler x 10 -sarjan konserttitallenteet sunnuntai-iltapäivisin 9.6.–11.8.2019. Jokaisen konsertin aluksi Hannu Lintu esittelee soitettavan teoksen.

Yle Teema