Hyppää pääsisältöön

Kun maailma harppasi – kolmen naisen tarina

Naiset Kiinasta, Venäjältä ja Tansaniasta kertovat, miten maailman ja naisten aseman muutokset näkyvät arjessa ja unelmissa.
Miten naisten asema on muuttunut Venäjällä, Tansaniassa ja Kiinassa? Naiset Kiinasta, Venäjältä ja Tansaniasta kertovat, miten maailman ja naisten aseman muutokset näkyvät arjessa ja unelmissa. Kuva: Eija Palosuo yle tv1

TV1 keskiviikkona 8.3.2017 klo 12.30 - 13.20
Katsottavissa Yle Areenassa

"Lapsuudessani ruoka oli aina syötävä loppuun. Muistot nälästä ovat hyvin vahvoja."

"Olin ainoa joka pääsi jatkamaan koulua. Kun sain ensimmäisen lapseni, muilla naisilla oli jo 6 tai 7."

"Omien lasteni unelmat ovat hämmästyttäviä. He haluaisivat kurkottaa vaikka kuuhun, jos vain mahdollista."

Maailman kehitystä mitataan YK:n tavoitteilla, joista tärkein on köyhyyden poistaminen. Viime vuosikymmenien muutokset ovat piirtyneet tilastoihin vaikuttavina käyrinä. Miten olemme onnistuneet paremman elämän tavoittelussa? Miten naisten arki ja asema ovat muuttuneet vuosikymmenten saatossa?

Eija Palosuon dokumentti hakee vastauksia kolmelle eri mantereelle sijoittuvasta maasta, joissa äitien ja tyttärien välinen kuilu on monella tapaa syvä. Maat ovat kommunismista kapitalismiin keikahtanut Venäjä, riisipelloilta high-tech-kaupunkeihin hypännyt Kiina ja edelleen kehitysmaaksi luokiteltu Tansania.

Äänessä ovat Rose, Olga ja Feng, kolme 50-luvulla syntynyttä naista, jotka pohtivat henkilökohtaisia havaintojaan arjessa tapahtuneista mullistuksista. He vertaavat nykypäivää lapsuutensa yhteiskuntaan ja pohtivat, missä kohtaa muutos on vienyt kohti parempaa ja missä taas jotain arvokasta on kadonnut matkalle.

Keskusteluun nousevat köyhyys ja vauraus, koulutus ja valintojen mahdollisuus, oikeudet ja tasa-arvo, ympäristö sekä näköalat tulevaisuuteen. Teemoina ovat arvot, unelmat, pelot, hyvä ja huono kehitys sekä kysymys siitä, mitä oikeastaan tavoittelemme. Mitä kehitys meille tänä päivänä tarkoittaa?

Käsikirjoitus ja ohjaus: Eija Palosuo, 2016.

Keskiviikkona 8.3.2017 vietetään kansainvälistä naistenpäivää!