Hyppää pääsisältöön

Lauri Kivinen: Yleisradiotoiminta on eurooppalaisen kulttuurin ytimessä

Lauri Kivinen
Lauri Kivinen Kuva: yle lauri kivinen

Nuorten ja Euroopan tulevaisuus teemana Italian yleisradioyhtiö RAI:n juhlaseminaarissa Roomassa.

Ylen toimitusjohtaja Lauri Kivisen mukaan yleisradiotoiminta on yksi tärkeimmistä eurooppalaisen kulttuurin ja demokratian peruspilareista. “Julkisen palvelun median täytyy kuulua myös aidosti nuorten maailmaan”, Kivinen painotti Italian yleisradioyhtiö RAI:n seminaarissa 3. maaliskuuta Roomassa.

Seminaarin teemana on eurooppalaiset arvot ja kulttuuri-identiteettien vahvistaminen. Tapahtuma juhlistaa Rooman sopimusta ja eurooppalaista koulutusyhteistyötä. Roomassa allekirjoitettiin 60 vuotta sitten yksi Euroopan unionin peruskivistä, Rooman sopimus. Korkeakoulujen opiskelijavaihto Erasmus-ohjelma sai puolestaan alkunsa 30 vuotta sitten.

Puheenvuoroissa pohdittiin Euroopan tulevaisuutta. EU-maat kohtaavat lukuisia uusia, yhteisiä haasteita. Omassa puheessaan Lauri Kivinen painotti julkisen palvelun yleisradiotoiminnan merkitystä demokratialle.

“Julkisen palvelun media luo edellytyksiä ja tarjoaa tukea kansalaisilleen, jotta he voivat osallistua yhteiskunnassa käytävään julkiseen keskusteluun. Yleisradioiden velvollisuus on kehittää toimintaansa, niin että se tavoittaa myös nuoret, jotta he kokevat olevansa yhteiskunnan täysivaltaisia jäseniä”, sanoo Kivinen.

“Erityisen tärkeä asia tämä on nyt, kun Euroopassa äänestetään useissa merkittävissä vaaleissa. Suomessa menemme vaaliuurnille viidesti seuraavien kolmen vuoden aikana. Samaan aikaan yhteisiä arvostuksiamme kyseenalaistetaan ja uhataan entistä vahvemmin. On olemassa vaara, että monet – ja erityisesti nuoret – kiinnittyvät maailmaan yhä vahvemmin vain verkon kuplien kautta, jolloin tiedot ja näkemys yhteiskunnasta ja maailmasta jäävät rajallisiksi.”

Euroopan tulevaisuuskeskusteluun osallistuivat myös Euroopan parlamentin varapuhemies David Maria Sassoli sekä Euroopan yleisradiounionin, EBU:n pääjohtaja Ingrid Deltenre.

Lisätiedot:
Marit Ingves, yhteiskuntasuhteiden päällikkö, Yle p. 040 6789811