Hyppää pääsisältöön

Samuli Putro on aseeton lähihistorian kipupisteiden edessä

Juha-Pekka Sillanpää, Susanna Vainiola ja Samuli Putro Levylautakunnassa
Juha-Pekka Sillanpää, Susanna Vainiola ja Samuli Putro Levylautakunnassa Kuva: Yle/Tarja Närhi Samuli Putro,Levylautakunta,juha-pekka sillanpää

Ruotsissa tehtyä suomikaihoa ja runopoikareggaeta oli Levylautakunnan valikoimassa. Henkilökohtaisia muistoja ja kosketuksia herättäviä uutuuslevyjä kuuntelemassa olivat artisti Samuli Putro sekä Ylen Susanna Vainiola ja Juha-Pekka Sillanpää.

Pisteet ja kommentteja

1. Darya & Månskensorkester: Helsingistä Boråsiin 26 pistettä

(Viktor Littmarck - Darya Pakarinen)

Samuli: Tämä on mulle vastaansanomatonta romanttisessa mielessä ja olen kovin aseeton tämän mystisen aikakauden ja Suomen ja Ruotsin suhteiden edessä. Palanen lähihistoriaa, joka olisi voinut olla mun elämää. 9 p
Susanna: Koskettava ja jotenkin mielisairas biisi samalla. Kuin joku psykoanalyysi suomesta ja tietystä ajasta: tango, Agents, rautalanka, järvimaisema. Tässä oli elämää sen Anita Hirvosen 'De va kukku de' -kappaleen takaa. Kertakuuntelu ei riittänyt tämän omaksumiseen. 7 p
J-P: Tästä vois puhua vaikka puolituntia. Laulun tarina sisälsi jotain todella olennaista meidän lähihistoriasta. Hieno ja kaunis tarina. Hienoa, että tämä on tehty, ja juuri nyt Suomi 100-vuonna, että on muutakin muisteltavaa kuin se sota-aika. Heti alussa lähti vyörymään sen sointimaailma, ajattelin että mikä Suomen Lana Del Rey sieltä tulee. Kappaleessa tapahtui koko ajan mielenkiintoista, aina tuli jotain uutta. 10 p

2. Neljä Ruusua: Sähkökitara 24 pistettä

(Kode Koistinen - Ilkka Alanko)

Samuli: Kun bändissä on hyvä kitaristi/säveltäjä ja tosi hyvä laulaja/tekstittäjä, niin silloin se toimii just näin. Tähän bändiin liittyy niin paljon muistoja ja nykyisyyttä, ja siinä on sen hienous. 8 p
Susanna: Mulla oli Ilkka Alangon kuva nuorena seinällä! Viime vuosina en aina ole pysynyt perässä, että mitä kaveri tekee, mutta tästä pidin. Parasta, mitä bändiltä on tullut pitkään aikaan. Alangon ääni on vaan edelleen niin ihana. 8 p
J-P: Tästä heti tietää missä mennään, kuka tässä on, missä minä olen ja se on hienoa. Tällaista tunnistettavuutta on harvalla artistilla. Ja kyllä pop-muusikko saa kasvaa ja aikuistua ja ikääntyä ja laulaa aikuisten aiheista! 8 p

3. Doussi: Rytmi elämän 23 pistettä

(Joonas Naskali - Heidi Vaarala)

Samuli: Tässä oli hyviä hetkiä. Suomenkieli voi svengata, ajatellaan vaikka Dave Lindholmia, tämä oli häneen verrattuna pehmeämpää ja marmeladisempaa. Aiheena maailman kauneus. 8 p
Susanna: Teksti oli selkeästi evankelisoivaa, täynnä sanomaa. Toivon ajatuksia tästä herästi. Tämän sortin musassa on totuttu siihen Jukka Pojan yms. rehvakkaaseen ilmaisuun. Tämä oli mukavasti sellaista 'runopojan reggaeta', joku viehättävä epävarmuus tuossa laulussa. 8 p
J-P: Miellyttävän runsas sointumaailma. Stemmalaulu toimi, vaikka se ei ole normaalisti reggaen tyylivalikoimassa. Omaperäisiä ratkaisuja. Mutta tää 'fiittaaminen', eikö sen vois jo unohtaa. Laittakaa nuoret siihen kohtaan vaikka vanhanaikainen soolo. 7 p

4. Jens Lekman & Tracey Thorn: Hotwire the ferris wheel 21 pistettä

(Jens Lekman - Tracey Thorn)

Samuli: Tämä oli täynnä rakenteellisesti jänniä ratkaisuja ja tekstissä jänniä yksityiskohtia. Tuli jotenkin Housemartins-musa mieleen. Tyyppi oli kyllä rasittavan suvereeni hahmo, sellainen, jolta onnistuu kaikki vaikka vasemmalla kädellä. 6 p
Susanna: Oli sympaattista, heti lähti pyörimään kuvia päässä. Ei kuitenkaan mikään maailmanhistorian suurin biisi. Tiedän artistin ruotsalaiseksi ja nää naapurit on vaan niin ärsyttävän hyviä. 8 p
J-P: Tämä vei heti paikkaan ja muistoihin, olin esiteiniajoilla tivolissa ja ihastunut tyttöön, mutta vielä sille ei uskaltanut puhua. Tivoleista tulee aina lämmin ja nostalginen olo ja sille pisteet. 7 p

5. Fink: Boneyard 20 pistettä

(Fink)

Samuli: Oli mahtavaa ja ihanaa ja pelottavaa, mutta jaksaako tätä kuunnella. Liittyy vahvasti populaarikulttuurissa tiettyyn kuvastoon, leffoihin ja tv-sarjoihin tällainen musa. 6 p
Susanna: Vähän kuin korvakarkkia, todella mukava kuunnella, mutta minkä jäljen jättää. Oli sellainen pastissibiisi. Kaveri selvästi osaa tehdä jutun niin kuin se on ennen tehty, mutta antaako se mitään uutta. 6 p
J-P: Tämä on True Detective -musiikkia, etsivät menee Lousianan rämeiköllä hidastetussa kuvassa. Vaaran tuntua tässä oli aidosti, sitä mitä nykyrokista saa turhaan etsiä. Uskoin kaverin vilpittömyyteen. 8 p

6. Essi Simberg & Kvartet: Pohjolantuuli 18 pistettä

(Simo Ralli)

Samuli: Laulajan ääni todella karismaattinen. Sovituksessa oli paljon ikiaikaista. Laulajan ääni ja tyyli olisi ansainneet paremman tekstin. Tuo vahva kuva 'poika hangessa' - miten tuosta eteenpäin, miten olisi voinut rikkoa tai korostaa... 6 p
Susanna: Tämä meni kauheesti iholle. Nykyisin elämä perheenäitinä on niin pelottavaa ihan todellisuudessa, että mulle tässä kappaleessa oli oikeaa pelkoa. Samalla hyvä ja hirveä. Ei tällaisia tekstejä ihan kevyesti lähdetä tekemään, iso ajatus takana. 8 p
J-P: En päässyt sisään tähän mystiikkaan. Tässä olisi pitänyt olla vaaran tuntua, mutta se ei tullut minulle läpi. 4 p