Hyppää pääsisältöön

Analyysi: HIM-yhtyeen lopettamisessa ei ole mitään yllättävää

Love metalin aika on ohi.

HIM lopettaa pitkän uransa jäähyväiskiertueen jälkeen. // Kuva: Promokuva

HIM ilmoitti sunnuntaina 5. maaliskuuta Facebookissa, että yhtye lopettaa menestyksekkään uransa. Monet mediat kirjoittivat ”shokkiuutisesta” ja somessa saatesanoiksi valikoitui usein sana ”yllätys”.

Mitä yllättävää HIMin lopettamisessa oikeasti on?

Bändi ei ole ollut kovin aktiivinen vuosiin. HIM on heittänyt pari festarikeikkaa kesässä. Edellisen, Tears on Tape -albumin, bändi julkaisi vuonna 2013. Julkaisuviikolla levy debytoi Yhdysvalloissa Billboard-listan sijalla 15, joka on yhtyeen toiseksi paras listasijoitus Jenkeissä. Vuonna 2005 HIM saavutti ensimmäisenä suomalaisena yhtyeenä Yhdysvalloissa kultalevyn _Dark Light -_albumillaan eli levyä myytiin siellä yli 500 000 kappaletta. Se oli kovan luokan saavutus ja kansainvälinen musiikkiuutinen.

Viime aikoina ainoa HIMiin tai oikeastaan keulakuva Ville Valoon liittyvä yllättävä asia on ollut se, että Valo nähtiin pitkästä aikaa Emma Gaalassa tänä vuonna. Hän pokkasi gaalassa pystin musiikkivideostaan Olet mun kaikuluotain.

Valo hämmästeli kiitospuheessaan, että vieläkin häntä muistetaan. 40-vuotias Valo sanoi, että on ihanaa, kun ihmiset äänestävät ja antavat vanhalle kaverille mahdollisuuden tulla viettämään iltaa nuorten kanssa. Valo myös väitti gaalassa, että HIM tekee uusia biisejä, mutta sunnuntaisen tiedotteen perusteella mitään uutta HIM-materaalia ei ole syntynyt.

Aikooko Valo panostaa jatkossa enemmän soolouraansa? Sellainen HIM-yhtyekin on oikeastaan ollut. Ville Valon suuri mestariteos. Keulakuva on kirjoittanut ja säveltänyt yhtyeen materiaalin käytännössä yksin. Tämän säännön vahvistaa vain pari poikkeusta, jotka ovat kappaleet For You ja Our Diabolikal Rapture. Näiden sanoittamiseen osallistui aikoinaan kitaristi Mikko ”Linde” Lindström. Ville Valo on HIMin ohella myös fiitaillut useilla biiseillä ja julkaissut omia covereita.

HIM jää historiaan yhtenä kautta aikojen kansainvälisesti menestyneimmistä suomalaisbändeistä ja sen karismaattinen keulakuva Ville Valo tullaan muistamaan myös yhtenä suurimmista seksisymboleista, joita Suomesta on koskaan tullut.

Valo on saanut useita kansainvälisiä kunnianosoituksia. Yksi niistä oli brittiläisen Metal Hammer -hevilehden vuoden 2004 antama Kultainen jumala -kunniamaininta. Myös Revolver Magazinen äänestyksessä Ville Valo valittiin rockmusiikin seksikkäimmäksi keulakuvaksi. Lisäksi Valo voitti vuonna 2014 YleX:n Suomen kuumin rokkari -äänestyksen.

Valo on myös valittu monta kertaa maailman parhaaksi metallilaulajaksi. Äänialaltaan Ville Hermanni Valo on baritoni.

HIMin pitkään uraan on tietysti mahtunut paljon muutakin kuin hehkutusta.

Stressi, paniikkikohtaukset ja unettomuus ovat vaivanneet Valoa vuosien ajan. Alkuvuodesta 2007 Ville Valo haki apua myös alkoholiongelmaansa, joka vaikutti keikkoihinkin. Humalassa esiintynyt Valo joutui usein ikäviin otsikoihin.

Myös rumpali Mika ”Gas Lipstick” Karppisen lähtö yhtyeestä tammikuussa 2015 oli kova paikka bändille.

HIM jättää suuren jäljen sekä kotimaiseen että kansainväliseen musiikkihistoriaan omaperäisellä musiikillaan, sekä täysin ennalta-arvaamattomilla keikoillaan. HIM on siitä erikoinen yhtye, ettei ole koskaan voinut tietää, onko illan keikka sen paras vai huonoin.

HIM esiintyy  kesäkuussa alkavan jäähyväiskiertueen aikana muun muassa Espanjassa, Venäjällä, Saksassa ja Britanniassa. Heinäkuussa yhtye esiintyy Suomessa Tuska-festivaalilla sekä Miljoonarockissa. Bändi julkaisee myöhemmin lisäkeikkoja Suomessa ja Yhdysvalloissa. 

Lue myös:

HIM-rumpali Kaasu jättää yhtyeen – lue jäähyväisviesti

Asiantuntijat arvioivat: Tällaisen rumpalin HIM tarvitsee

Kiinassa ensimmäistä kertaa esiintyneen HIMin keikka epäonnistui - ongelmia järjestelyissä

Äänestystulos: HIM-yhtyeen Qstock-keikka oli kesän paras

Ville Valo videohaastattelussa: Festareille ei tulla soittamaan vain uusia biisejä

Pitkästyneen oloinen HIM ei täyttänyt odotuksia Ruisrockissa

Ville Valo vakuuttaa huolestuneille faneilleen: Vointini on hyvä

HIMin avauskeikka peruttiin Yhdysvalloissa