Hyppää pääsisältöön

Lahden MM-hiihtolähetykset tavoittivat miljoonayleisöjä

naiset hiihtävät luimisessa metsassä
naiset hiihtävät luimisessa metsassä Kuva: Jussi Nahkuri krista pärmäkoski

Hiihdon maailmanmestaruuskilpailut Lahdessa 22.2.–5.3. oli vuoden suurin urheilutapahtuma Suomessa. Tv-lajina hiihdon suosio on edelleen suuri ja Lahden kisat tavoittivat televisiossa sekä verkossa miljoonayleisöjä.

Keskikatsojamäärissä mitattuna hiihdon MM-kisojen kaksi katsotuinta Ylen tv-lähetystä olivat joukkuesprintti 1,2 miljoonalla katsojalla ja miesten 50 km hiihto 1,1 miljoonalla katsojalla. Kaikkiaan kuuden kisalähetyksen keskikatsojamäärä ylitti miljoonan. Kisojen suurin katsojamäärä televisiossa mitattiin 50 km:n kisan aikana, kun klo 16 jälkeen ruutujen äärellä oli 1,5 miljoonaa katsojaa.

Kaikkiaan MM-kisalähetykset tavoittivat televisiossa yli 3,5 miljoonaa katsojaa, joista yli 1,3 miljoonaa oli alle 45-vuotiaita. Tavoittavuudeltaan paras lähetys oli miesten 50 km viimeisenä kisapäivänä Se tavoitti lähes 1,8 miljoonaa katsojaa.

Lahden kisat vetivät käyttäjiä myös Areenaan: Yle Areenassa oli lähes 2,7 miljoonaa eri selainta viime viikolla. On-demandina käynnistyksiä kertyi yhteensä 663.000. Suorana kisat nostivat Yle TV2:n 1,6 miljoonaan käynnistykseen viikon aikana. Käynnistyksistä 3/4 tuli hiihdon MM-kisoista.

Lahden MM-kisat nostivat selvästi myös Yle Urheilun verkkokäytön lukuja. Huippupäivä oli 1.3. jolloin palvelussa käytiin 865 868 eri selaimella. Myös palvelussa käytetty aika kasvoi kisaviikoilla.

Yle teki kisoista kaksi ohjelmatuotantoa. Host Broadcaster-tuotanto toteutti tarjonnan kansainvälisille mediayhtiöille ja kotimaan tuotanto toi kisat kotikatsomoihin suomalaisesta näkökulmasta.

”Kisojen ympärillä oli todella positiivinen tunnelma, jonka välitimme katsojille yli 20 maahan. Suomalaisille pystyimme lisäksi kertomaan tunteikkaimmat tarinat perinteitä kunnioittaen niin menestyksen kuin tappionkin hetkellä”, kertoo Yle Urheilun päällikkö Panu Pokkinen.

Kaikkiaan 46 Ylen välittämää MM-kisatapahtumaa seurattiin suomeksi ja ruotsiksi 11 kilpailupäivänä. Tv-kisalähetyksiä oli n. 65 tuntia. Radiossa Yle Puhe lähetti suoria kisälähetyksiä ja iltaisin katsottiin Yle TV2:n viihteellistä makasiiniohjelmaa palkintojenjakoineen. Yle Lahti urakoi aamusta iltaan MM-kisaradiossa, välitti tunnelmia Aamu-tv:hen, Radio Suomen Ajantasaan, valtakunnallisiin radiouutisiin ja tv-lähetyksiin.

“Olen tosi tyytyväinen kisatiimiimme, jolla on huipputason osaaminen ja suuren kiitoksen ansaitseva asenne. Suomalaiskatsojien lisäksi työmme laatua kehuivat kansainväliset tv-yhtiöt ja kansainvälinen hiihtoliitto”, sanoo Panu Pokkinen.

Lisätiedot:
Panu Pokkinen, Yle Urheilun päällikkö, panu.pokkinen@yle.fi, p. 050 542 3025

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Roope Latvala - selkäänpuukotettu mies

  Miksi Roope Latvala lähti Children of Bodomista?

  Stonessa uransa aloittanut Roope Latvala on Suomen ehkä paras metallikitaristi. Tällä hetkellä hänen palveluksensa eivät kuitenkaan kelpaa kenellekään ja jopa vanhat ystävät ovat kääntäneet hänelle selkänsä. Alamäki alkoi keväällä 2015, jolloin Latvalan kerrottiin lähteneen Children of Bodomista. Se on Latvalan mukaan paskapuhetta. Nyt hän kertoo, mitä oikeasti tapahtui.

 • Suomen ainoa Miss Maailma Marita Lindahl on kuollut – lue puolison koskettava kirje

  Vuoden 1957 Miss Maailma, Marita Lindahl, on kuollut.

  Vuoden 1957 Miss Maailma, Marita Lindahl, on kuollut. Lindahl kuoli 21.3.2017. Hänen kuolemastaan ei ole tätä ennen kerrottu julkisuudessa lähiomaisten toiveesta, myöskään kuolinilmoitusta ei julkaistu. Muutama viikko sitten kävi ilmi, että Lindahlin puoliso Martti Kirsitie oli kirjoittanut kirjeen kuolleelle puolisolleen. KulttuuriCocktail sai kirjeen luettavakseen ja luvan julkaista sen.

 • Knalleja, sateenvarjoja, loitsuja ja olviretkeä - radiodraamaa keskikesän juhlaan

  Radiodraaman juhannuspaketissa useita toivekuunnelmia

  Hellii juhannuksena helle tai piinaa sade ja savuava grilli, voivat radiodraaman ystävät uppoutua kuunnelmien maailmaan. Seikkaile Knallin ja sateenvarjon kanssa New Yorkin alamaailmassa, noitien kera juhannustanhuvilla ja selvitä hukkuneen miehen kohtalo komisario Vahtosen kanssa.